Ma 2024 március 28. Gedeon, Johanna napja van. Holnap Aguszta napja lesz.
cad7ba14b529b705ada35f8eb05834dc.jpg

Jobbik: ifjúsági mozgalomtól az EP-sikerig

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az európai parlamenti választás kampánya javarészt a Jobbik Magyarországért Mozgalomról szólt. Nem volt olyan mérvadó párt, amelyik ne viszonyította volna magát és választási üzenetét ehhez az új radikális erőhöz.

Ennek az lett az eredménye, hogy a Jobbik minden várakozást felülmúlva három képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe, és komoly eséllyel indulhat a 2010-es országgyűlési, illetve önkormányzati választásokon.
 

A Jobbik Magyarországért Mozgalom elődje Jobboldali Ifjúsági Közösség néven 1999-ben alakult meg az ELTE-n. A közvélemény 2002-ben figyelt fel rájuk, amikor advent idején kereszteket állítottak fel a köztereken. Szándékuk szerint azért, hogy ne csak a zsidók tegyék ki a menóráikat.

A mozgalom 2002 szeptemberében jött létre, párttá pedig 2003 októberében alakult. Az első elnök az ország uniós tagságát ellenző Kovács Dávid lett. A párt első akciójaként támogatta a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról népszavazást kezdeményező Magyarok Világszövetségét.

2005-ben már 84 Jobbik alapszervezet működött, 2006-ban pedig a MIÉP-pel közösen Harmadik Út néven alakítottak választási szövetséget. Ekkor 2,2 százalékot értek el az országgyűlési választásokon. A Jobbik elkötelezett támogatója a cigányok, a zsidók és a homoszexuálisok ellen uszító Kuruc.info és több más szélsőjobboldali csoportosulás és internetes orgánum.

2007 novembere óta Vona Gábor vezeti a Jobbikot. Ő hirdette meg az "új radikalizmus" Bethlen Gáborról elnevezett programját, és vezette be a "cigánybűnözés" fogalmát. 2007 augusztusában Jobbik életre hívta a fekete egyenruhás, árpádsávos zászlókkal felvonuló Magyar Gárdát. A Magyar Gárda Egyesületet nem jogerősen betiltották, de a Magyar Gárda Mozgalom mégis működik, mivel nem jogi személyiség.

A párt legújabb közösségszervező akciója a nemzeti egyletek mozgalma. A Jobbik 56 oldalas, rendpárti programja és a tavaszi hadjáratnak nevezett kampány azt hirdette, hogy "Magyarország a magyaroké!". A párt nem ígért, hanem követelt. Például a korrupt politikusok, például Gyurcsány Ferenc és társai bebörtönzését, a multinacionális cégek megadóztatását, a nemzetstratégiai ágazatok államosítását és a csendőrség felállítását.

A Jobbik elsősorban a vidéki szavazók szimpátiájára épített a kampányban. Ez kiderült Morvai Krisztina szavaiból is, aki az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról, hogy nagyon fontosnak tartják a magyar gazdák érdekeinek védelmét. Ha rajtuk múlna, egy fillért sem fizetnének vissza a Nemzetközi Valutaalaptól és más szervezetektől felvett hitelekből.

inforadio.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1582) Sport (729) Életmód (1) Nézőpont (1) Autómánia (61) Belföld (10) Flag gondolja (36) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (537) Szépségápolás (15) Gazdaság (702) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1309) Mozi világ (440) Tereb (146) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Heti lámpás (310) Vetítő (30) Jobbegyenes (2778) Mondom a magamét (7501) Kultúra (6) Történelem (17) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>