Ma 2024 július 19. Emília napja van. Holnap Illés napja lesz.
Bayer Zsolt: Bravó EU!

Bayer Zsolt: Bravó EU!

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Lefőtt a kávé, brüsszeli idióták?

Kína oda ütött, ahol a legjobban fáj – Brüsszel még mindig kóvályog a balhorogtól

Az Európai Bizottság annyira meglepődött a kínai exportkorlátozáson, hogy döbbenetében reagálni is elfelejtett. Pedig ha valami, ez nagyon várható volt – adta hírül a Mandiner.  

Brüsszel semmit nem tud reagálni a Kína részéről a napokban bejelentett exportkorlátozásra, amelyet Peking két, a zöldátállásban nélkülözhetetlen kritikus ásvány, a gallium és a germánium kapcsán vezetett be. Szó szerint semmit, az Európai Bizottság illetékesei ugyanis teljes hallgatásba menekültek. Az ügyre rálátók szerint teljes a döbbenet Brüsszelben, ami azért igencsak meglepő – írja a Mandiner.

Kína bevitte a jobbegyenest

Az Európai Unió addig hajtogatta a „kockázatmentesítés” kifejezést – amely Kína világkereskedelmi szerepének visszaszorítását jelenti a gyakorlatban –, és addig ismételgette, hogy a zöldátálláshoz nélkülözhetetlen kritikus ásványok és nyersanyagok terén is diverzifikációra törekszik, amíg Peking vállat nem vont, majd a lehető leghatározottabban meg nem mutatta, milyen lesz egy kereskedelmi háború, ha az Európai Unió az Egyesült Államok akaratának megfelelően elkezdi átpolitizálni a gazdasági együttműködéseket.

Kína oda ütött, ahol a legjobban fáj:

korlátozni fogja a kritikus ásványianyag-exportját, különös tekintettel a galliumra és a germániumra. A két anyag kulcsfontosságú a chipgyártás, a távközlés és az elektromos járműipar számára, a zöldátállás lázában égő EU pedig a jelek szerint még fel sem fogta, milyen figyelmeztetést kapott.

A nélkülözhetetlen gallium 71, míg a germánium 45 százalékát ugyanis Kínából szerzi be az Európai Unió, ezek mennyiségi korlátozása tehát az EU valamennyi jövőbeli tervét fenekestől forgathatja fel.

A kínai csapás csak ízelítő, a célja éppen az, hogy figyelmeztesse Európát:

nincs olyan opció, amely lehetővé tenné az elszakadást a kínai nyersanyagoktól, mint ahogyan Peking azt sem fogja tétlenül nézni, hogy az EU az ő kárára szerepet vállaljon az Egyesült Államok hegemón gazdasági törekvéseiben.

 

Néma csend

A tagállamok feszült csendben találgatják, hogy mi lesz a következő lépés, Brüsszelben azonban teljesen megnémultak az egyébként mindig harcra kész bürokraták. Az Európai Parlament képviselői közül néhányan már megszólaltak, de csak a szokásos üres frázisokat ismételgetik arról, hogy lám, itt a válasz arra, miért van szüksége az EU-nak saját kitermelésre és feldolgozásra.

Az igazán lényeges Valdis Dombrovskis, az EU kereskedelmi biztosa, valamint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének a reagálása lenne, de ilyesmire eddig nem került sor. Mindkét erős ember csendben van, pedig amikor a Kína ellen megfogalmazott javaslatok bekerültek az EU gazdasági stratégiájába, élen jártak a megfogalmazásban. Igaz, a vészforgatókönyvről megfeledkeztek, vagyis

a „kockázatmentesítés” kifejezésnél egyedül arra gondoltak, hogyan tudnának szabadulni a szerintük túl szoros kínai kereskedelmi együttműködéstől, arra már nem, mi történik akkor, ha a kivitelezést Peking mutatja be nekik, a saját játékszabályai szerint.

Az Európai Bizottság most azt teszi, amihez szerinte a legjobban ért: elemzi a helyzetet. Ezt megteheti, ugyanakkor a végeredmény minden esetben ugyanaz lesz:

ha egyedül Kínából lehet beszerezni valamit, Kína pedig nem adja azt, akkor az összes terv, amely az elkövetkezendő évtizedek EU-s ipar- és gazdaságpolitikáját meghatározhatta volna, megy a kukába.

Veszélyes játék

Valóban megdöbbentő, hogy az Európai Unió ennyire csak a saját forgatókönyvét írta meg, és fel sem vetődött benne, hogy Kína nem fogja tétlenül figyelni a kereskedelmének fékezésére irányuló kísérleteket. Csin Kang külügyminiszter májusi németországi látogatásakor már jól érthetően megfogalmazta: legyen szó szankciókról vagy a kereskedelmi kapcsolatok szándékos megsértéséről az EU vagy bármely tagállama részéről, Peking válasza gyors és nagyon mélyreható lesz.

forrás: hirado.hu

]]>Bádog - Bayer Zsolt blogja]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Tereb (146) Gazdaság (713) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Nagyvilág (1310) Sport (729) Flag gondolja (36) Titkok és talányok (12) Heti lámpás (322) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (2825) Autómánia (61) Nézőpont (1) Kultúra (9) Történelem (18) Rejtőzködő magyarország (168) Mondom a magamét (7719) Vetítő (30) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (537) Életmód (1) Politika (1582) Belföld (11) Emberi kapcsolatok (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>