Ma 2024 április 30. Katalin, Kitti napja van. Holnap Fülöp, Jakab napja lesz.
24f63dda17092207b3d54d3105a8146e.jpg

Bayer Zsolt: Tankönyvek 2.

Flag

Szöveg méret

3
Átlag: 3 (1 szavazat)

Ejtenem kell még néhány szót arról a hetedikes irodalomtankönyvről. Az egyik szövegről, melyet oly’ hevesen támadtak az elmúlt napokban liberális okoskáink. A „Nyugat-imádatra” és a Nyugat ostorozására térnék vissza. Meg az „Amerika-ellenességre”.

Ez utóbbit különösen szeretem. Mégpedig azért, mert a ’68-as gyökerű liberálissá lett értelmiség Joseph McCarthy szenátort nevezte ki a sátánnak, amikor nevezett jóember felállította az Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottságot, amelynek valódi célja nem volt más, mint hogy felkutassa, lekapcsolja és megbüntesse a kommunista ügynököket. (Szegény McCarthy, Hemingwayt sosem kapta el, pedig ő volt a legnagyobb vad a keresettek népes táborában…)

Szóval a liberálissá lett ’68-as értelmiség nyüszített McCarthy miatt. Pedig akkor még lehetett tisztelni az Egyesült Államokat, éppen a Szovjetunió ellen vívott hidegháborúja miatt. Így volt ez, egészen az öreg cowboyig, Reaganig. De akkor ez az értelmiség igazából rühellte Amerikát, és a Szovjetunió pártján állt. Hát persze. Hiszen maoistaként indultak; balról támadták a szocializmust; rajongtak Pol Potért is; tényleg! Pol Pot Párizsban a Sorbonne-on tanult, aztán hazament, és kiirtotta a népét. Ma a kelet-londoni rapperek mennek haza a sivatagba fejeket levágni késsel. Nincs új a nap alatt…

Most pedig minden az ellenkezőjére fordult.

A Szovjetunióból Oroszország lett, az Egyesült Államokból pedig a demokrácia karikatúrája. Vagyis igazi „liberális” demokrácia.

Ép lelkű, ép igazságérzettel megáldott, kicsit is gondolkodó emberek ma Amerika-ellenesek. És bár félik Oroszországot, és – mint mondtam már – nem szeretnének közös határt maguknak az oroszokkal, de azért számos ponton Putyinnak adnak igazat.

Kivéve a liberálissá lett értelmiséget.

Ők megint megtalálták szarva közt a tőgyét, és most ájultan rajonganak Amerikáért, és úgy gyűlölik Putyint, mint annak idején McCarthy szenátort. Vagy még jobban.

A fene se érti őket.

De azért erre az Amerika- meg Nyugat-ellenességre térjünk vissza egy kicsikét. Mert most az van, hogy az ilyesmi éppen olyan főbenjáró bűnné lett, mint annak idején idehaza a „szovjetellenesség”. Mert ennek a liberálissá lett értelmiségnek muszáj rajongania az éppen aktuá­lis „tekintélyért”, az „erős testvérért”, és muszáj kiátkoznia, aki valamiért „ellenes”.

Muszáj kiátkozniuk tehát azt, aki gondolkodik, és megtagadja az ő ostoba dogmáikat.

Így rághatja szégyenében ökleit manapság az, akinek nem tetszik Amerika politikája, és rühelli az amerikai kulturális expanziót – már amennyiben azt kultúrának lehet nevezni egyáltalán. Ha pedig ezt még egy tankönyvben is meg meri említeni valami megátalkodott nép ellensége, akkor vége a világnak. Ezért aztán Umberto Ecohoz fordulunk, és bele merészelünk olvasni az Új középkor című könyvébe. (Elsötétített szobában, félve, hogy meglát bennünket valamelyik liberális.)

Eco mester pedig így tépelődik:

„Hogy manapság a Pax Americana válságát éljük, az a jelenkori történetírás közhelye immár. Gyermeteg elképzelés volna beskatulyázni az »új barbárokat«, már csak a »barbár« szó negatív és félrevezető képzete miatt is; nehéz volna megmondani, hogy a kínaiak, a harmadik világbeliek vagy a hazai lázadó nemzedék tagjai-e az igazi barbárok, vagy netán a Torinót elözönlő délolaszok, akik egy új, sosem volt Piemontét teremtenek most; s hogy vajon a határokat ostromolják-e (mert még ott vannak) vagy már a társadalmon belül munkálkodnak. Másrészt pedig kik voltak a barbárok az impérium hanyatlásakor: a hunok, a gótok, avagy az ázsiai és afrikai népek, akik a birodalmi központokat bevonták kereskedelmükbe és megkísértették vallásukkal? Egyes-egyedül a Római Civis volt kiveszőben, miként ma a Szabadelvű Polgár, az angolszász ajkú vállalkozó, akinek Robinson Crusoe volt őseposz-elődje és Max Weber a Vergiliusa.”

Hát kérem, egészen pontosan erről van szó. Már annak, aki érti egyáltalán, és Robinson Crusoe-ban nem az idült rasszistát véli felfedezni. Istenem, Istenem…

Bayer Zsolt – magyarhirlap.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2794) Gazdaság (707) Vetítő (30) Gasztronómia (539) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (312) Flag gondolja (36) Belföld (11) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (537) Tv fotel (65) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Kultúra (7) Mozaik (83) Történelem (18) Tereb (146) Politika (1582) Mondom a magamét (7571) Nézőpont (1) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Nagyvilág (1310) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>