Ma 2024 február 23. Alfréd napja van. Holnap Mátyás napja lesz.
f657a24fb74b65d96f4ccbf84ac8609c.jpg

Kritika - Ticket

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A Ticket méltó tisztelgés egyetlen Oscar-díjas animációs filmünk előtt. Megszületett A légy kifejező párfilmje, amely mondanivalójában túlnő még elődjén is, ráadásul az 56. valladolidi filmfesztivál fődíját is elvitte. 

Harminc éve a magyar animáció felért a képzeletbeli szakmai csúcsra, A légy a rövid animációk között Oscar-díjat nyert. Bár a magyar rajzfilm aranykora szerencsére ezzel közel sem ért véget, s a nyolcvanas években még hátravolt többek között a Macskafogó, a Szaffi és a Hófehér is, Rófusz Ferenc egyedi filmje kétségtelenül elismerése volt annak a fantasztikus munkának, amit itt, a vasfüggöny innenső oldalán emberfeletti erővel végeztek szakembereink. Rófusz A légy című munkája egy sajátos perspektívát nyitott a világra. Ez a nézőpont nemcsak azért volt érdekes, mert egy rovar szubjektívjét kínálta, hanem mert a görbített látószöget valóban egy légy szeméhez igazították. Nem elhanyagolható továbbá, hogy tustechnikával három évig egyenként rajzolták meg az összes fázist! Rófusz Oscarja vitathatatlanul megérdemelt, s harminc év után – megragadva egy kerek évfordulót – megidézni a klasszikust sem szentségtörés. Legfeljebb nagy a rizikó benne, mert innen lehet látványosan felsülni, ha utánlövésként éli meg a néző az hommage-t. A Ticket viszont rászolgált a bizalomra, s ha nem is olyan eredeti, mint arany szoborral jutalmazott elődje, mélységével ráver a felmenőre.
 

 

A Ticket ismét szubjektív nézőpontból ábrázolja a világot, ám egy ismeretlen perspektíva helyett ezúttal a születéstől a halálig kíséri végig az ember életét. Váratlan és merész a vállalás, ráadásul a rendező nagyon bölcsen nem hagyta, hogy rátelepedjen saját filmje. Szikár, nyers kilencperces történetbe sűrített egy emberéletet, így a cselekménynek gyakorlatilag nincs esélye megülni. A születés pillanatában a megnyíló anyaméhből kisegíti a szülészorvos a „kamerát”, majd kezdetét veszi a vágta, életünkből ismert fejezeteivel. Rófusz nagyot húzott akkor, amikor csupa általános helyzetbe vezette karakterét. Az első lépések, ismerkedés a világgal, majd az iskola, az első csók, a szexualitás, a karrier, a család és gyerekvállalás, majd az elkerülhetetlen öregkor a főbb állomásai ennek az utazásnak, s a végállomás sem tartogat meglepetést.

A Ticket egyszerre felemelő és nyomasztó munka. Reveláció azoknak, akik most döbbennek rá az élet mulandóságára, arra a sok szépségre, amit alkalmasint nem is észlelünk, vagy hagyunk elsuhanni magunk mellett, s egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy már tova is szálltak az évek. Nyomasztó azoknak, akik éppen emiatt az élet rövidségével szembesülnek, s aggódva tekintgetnek vissza a múltba, a megtörténtekre. Rófusz megfigyel, igazi voyeurként nem foglal állást, már-már szenvtelenül vezet minket keresztül a stációkon, nem akar befolyásolni, így még a karakter arcát sem ismerjük meg. A légy még leszállt egy fényes tárgy mellé, sziluettje tükröződött, itt elmarad a szembesülés. Azt a valóságban éljük át.

S még egy remek koncepcionális megoldás: az idő múlásával, a növekedéssel okosan változik a perspektíva, tökéletesen lekövetve a mindenkor változó nézőpontot. A csecsemő, illetve kisgyerek még felfelé néz, számára minden óriási, később a felnőttkort elérve egyenesbe kerül a nézőpont, gyermekünk születése után pedig elkezd lefelé nézni csemetéjére új, szülőszerepében a főhős. Az öregkorral való töpörödés pedig már karnyújtásnyira kerül ettől az állapottól.

Rófusz kiváló érzékkel dramatizálta életünket. Ennyi és nem több, de szerencsére nem is kevesebb, amit e világban eltölthetünk. Ilyen tekintetben pedig csodálatos felkiáltójel is a film. Íme, ez volt, ez van, ez lesz. Rajtunk múlik, mihez kezdünk vele. S ettől válik nem csak méllyé, de megrázóan fenségessé a Ticket.

(Ticket – ff magyar animációs film, 9 perc, 2011. Rendező: Rófusz Ferenc. Gyártó: Cameofilm.)

 

 

mno.hu,  Kárpáti György

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Jobbegyenes (2761) Nagyvilág (1309) Életmód (1) Kultúra (6) Politika (1582) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Sport (729) Heti lámpás (305) Történelem (17) Nézőpont (1) Tv fotel (65) Flag gondolja (36) Mondom a magamét (7420) Gazdaság (698) Belföld (10) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Mozi világ (440) Tereb (146) Egészség (50) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (535) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>