Ma 2023 december 09. Natália napja van. Holnap Judit napja lesz.
a8d37242bf0066559f3149cf30a5473f.jpg

Kritika - Narnia Krónikái 3. _ A Hajnalvándor útja

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Nagyon régóta terveztem, hogy megnézem a Narnia filmeket. Az eredeti tervem az volt, hogy előbb elolvasom a hét kötetes könyvsorozatot és utána nézem csak meg a filmeket. De mikor megtudtam, hogy érkezik a harmadik rész, úgy gondoltam nem bírom tovább! Itt az ideje nekilátni.

Természetesen először le kellett ülnöm, megnézni az első két rész, mert azok nélkül nem tudtam volna nyomon követni az eseményeket. Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény (azaz az első rész) még akár családi mozinak is tekinthető. Nem túl félelmetes, de kellően izgalmas ahhoz, hogy gyerekeknek, fiataloknak és felnőtteknek is egyaránt figyelemfelkeltő legyen.

A második filmet, azaz a Caspian herceget már gyerekeknek nem ajánlanám. Jóval félelmetesebb, ijesztőbb. Persze nekünk felnőtteknek annál izgalmasabb.
A harmadik rész már kimondottan felnőtteknek való szerintem. Én a saját gyerekemet biztosan nem ültetném be a moziba erre a filmre.

A Hajnalvándor útja története szerint Lucy (Georgie Henley) és Edmund (Skandar Keynes) a nagybátyjukkal laknak, míg a két nagyobb testvér Londonban tanul. Eustace(Will Poulter) a komisz unokaöccs is itt lakik, szobáját Edmunddal osztja meg, de ennek egyikük sem örül. A gyerekek egy képet néznek a falon, amin egy narniai vitorlás látható. Ekkor a csoda ismét megtörténik, a képből víz kezd folyni és a következő percben a gyerekek már az óceánban fuldoklanak. De szerencsére kimentik őket, nem is akárkik Caspian királyék (Ben Barnes) találják meg a kis hajótörötteket.

Ezúttal a hét lord karjait kell összegyűjteniük ahhoz, hogy megszűnjön a gonosz uralkodása Narniában. A kardokat Aslan (Liam Neeson hangja) asztalára kell letenni. Így a kalandok ismét elkezdődnek! Részben, mert a kardok Narnia különböző kisebb-nagyobb szigetein találhatóak, és azért, mert a gonosz folyamatosan kísérti őket. Örvendetes, hogy feltűnik ismét a Fehér Boszorkány. De a kísértés is folyamatosan jelen van például kincsek, vagy a mesés szépség ígérete...Szerintem sokan kísértésbe esnénk. Ők kiállják a próbákat, nagyrészt. 

Akiknek tetszett az első két rész, annak kötelező darab. Bár megmondom őszintén nekem azok jobban tetszettek, mint ez a rész. Már a kettő sem volt túl jó, de azokban sokkal inkább a csodás lényeken, a kalandokon volt a hangsúly. A Hajnalvándor útja már kicsit „modern”. Olyan, mintha felnőtteknek szóló mesét nézne az ember. Téli hidegben bevackolódásra tökéletesen alkalmas, de szerelmeseknek, vagy fiataloknak tudom ajánlani.

Narnia Krónikái 3. - A Hajnalvándor útja

(The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader)

rendező: Michael Apted
író: C.S. Lewis
forgatókönyvíró: Christopher Markus, Stephen McFeely, Michael Petroni
zeneszerző: David Arnold
operatőr: Dante Spinotti
producer: Andrew Adamson
vágó: Rick Shaine

szereplő(k):
Ben Barnes (Caspian király)
Skandar Keynes (Edmund Pevensie)
Georgie Henley (Lucy Pevensie)
Will Poulter (Eustace Clarence Scrubb)
Liam Neeson (Aslan hangja)
 

Beck Andrea

  ]]>www.cinemagyar.hu]]> a Flag Polgári Műhely partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (6) Nézőpont (1) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Politika (1581) Nagyvilág (1309) Emberi kapcsolatok (36) Történelem (16) Irodalmi kávéház (531) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (34) Autómánia (61) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (2724) Tereb (146) Gazdaság (694) Mondom a magamét (7262) Titkok és talányok (12) Heti lámpás (282) Vetítő (30) Mozi világ (440) Sport (729) Tv fotel (65) Belföld (10)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>