Ma 2023 november 28. Stefánia napja van. Holnap Taksony napja lesz.
c168a86a984583a252efa25da070ec71.jpg

Filmklub - Angyalszív

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Különös egy film a régi szép időkből. Sem a történet, sem a megvalósítás nem hétköznapi, mégsem lett belőle nagy durranás. Azt hiszem nem ok nélkül. Mert olyan vegyes felvágottról van szó, amiben szépség és a szörnyűség aránytalanul váltogatják egymást, inkább az utóbbi javára.

Kicsit sok a hulla, a vér, a gyilkosság, és kevés a rejtély ahhoz, hogy igazán izgalmas film szülessen, mégis, határozottan van benne valami. Azt mondanám, bizarr, egyedi, sötét stílusa meg tudja fogni a nézőt, még akkor is, ha tucatnyi hasonló alkotás készült már előtte is, utána is.
A fekete mágiát talán nem kellett volna annyira erőltetni, mert nekem sok a tyúkból, vuduból, pentagramból, és más nyalánkságokból, valamint a mocsárvidéki négerek kultikus táncát is enyhén szólva röhejesnek tartom, viszont ami jó benne, az nagyon jó.
Ott vannak például a szereplők.

Mickey Rourke remekül hozza a lecsúszott detektív figurát, a maga kopottas kabátjával, elmaradhatatlan cigarettájával, s a nők iránti olthatatlan vágyaival, azaz megtölti a rá bízott sablont élettel.
Egészen más Robert de Niro, aki Louis Chypre urat jeleníti meg (-Micsoda olcsó szóvicc!) a maga rendhagyó felfogásában, szarvak és paták nélkül, gonoszabban, mint maga a fősátán. Alakítása alighanem pályája egyik csúcsa, aki csak látta egykönnyen nem felejti el hosszú haját, hegyes körmeit, főúri eleganciáját, választékos modorát, kíméletlen érzéketlenségét.
Kettejük fura kapcsolata, angyal és ördög vetélkedése adja a film zamatát, azt a szálat, amit komolyabban kidolgozva akár nagy filmet is kaphattunk volna a történetből, így azonban, érzésem szerint be kell érnünk egy szimplán érdekes darabbal. A párbeszédek jók, mondatai ütősek, frappánsak, elgondolkodtatnak, de a cselekmény gyors folyása nem ad időt az elmélyültebb emésztésnek. Amerre csak megfordul hősünk egy holttest marad utána, majd újabb és újabb nyomok jönnek, újabb és újabb történések, kevés a holtidő, kevés a beszédes képsor. Szerencsére azért ez utóbbiakra is vannak példák, lásd Epiphany hajmosása, a ventillátorpörgés, illetve a Coney Islandon forgatott epizód. Itt van a film egyik gyöngyszeme, egy dialógus Angel, és a napozószékben ülő Izzy között.

Ez üt. Márcsak azért is, mert semmi köze a filmhez. Csak úgy ott van, és kész. Nem idézem, érdemes megnézni.
Érdekességét a már említetteken kívül a rendhagyó helyszínválasztás is adja. Az ötvenes években New Orleans feketék lakta negyedébe nem szokták fehérek betenni a lábukat, ahogy azt a filmben is láthatjuk, még a buszon is külön helyeken ültek. De Angel barátunk fütyül erre, besétál a feketékkel dugig tömött jazz-bárba, játszik a fekete kisgyerekekkel, méltatja a fekete leányanya szépségét, majd szeretkezik vele, vagyis egy rakás szokatlan, illetlen dolgot csinál, és ez bizony fura.
A legfurább persze, hogy ezeknél sokkal illetlenebb dolgai is vannak, de azokra nem térnék ki, hiszen sokat elárulna a cselekmény végkifejletéből. Úgy gondolom a befejezés nem rossz, sokkal jobb egy happy endnél, vagy egy nesze semmi fogd meg jól végnél, és a záporeső, meg a lefelé tartó lift is különösen tetszik.
Jó még a zene, főleg a Trevor Jones féle baljós soundtrack, de a Courtney Pine szaxofonjátéka is nagyon ott van.
Végül jegyezzük meg egy bizonyos Michael Seresin nevét. Ő volt a film vezető operatőre, és valahol a lelke is, az ő ajtócsapódásai, ablakvillanásai, árnyékai, füstjei, macskái, valamint szépen fotografált arcai jelentik az egyik legnagyobb élményt a filmmel kapcsolatban.

]]>http://ttbirodalom.blogspot.com/]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Flag gondolja (34) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Nézőpont (1) Kultúra (6) Nagyvilág (1309) Történelem (16) Tereb (146) Heti lámpás (279) Életmód (1) Mondom a magamét (7235) Autómánia (61) Jobbegyenes (2718) Gasztronómia (539) Sport (729) Irodalmi kávéház (531) Szépségápolás (15) Vetítő (30) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1581) Gazdaság (693) Belföld (10)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>