Ma 2024 június 19. Gyárfás napja van. Holnap Rafael napja lesz.
Luca napi jóslatok – 2014

Luca napi jóslatok – 2014

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Választások, menekültek, éhezés… Szép új világ? Avagy szubjektív jóslatok a 2014. esztendőre.

 Régen szokás volt, hogy Luca napjától Karácsonyig terjedő 12 napban írogatták a kalendáriumba, milyen is az idő. Egy-egy nap a következő esztendő egy-egy havának felelt meg. Mi most a 2014. esztendőre jósolunk (nő már a Lucabúza…)

Magyarország

Forrong az ország ebben az évben, vagy ellenkezőleg, megnyugodnak a kedélyek. Európai Uniós választások, parlamenti választások, önkormányzati választások. Ellepi a plakáterdő az országot… Elemzők szerint aki megnyeri a 2010-es választásokat, 2-3 ciklusra berendezkedik a hatalomban. Kérdés, a Fidesz-henger, a fülkék kétharmados forradalmának lendülete kitart-e 2014-ig? Ki lesz a befutó? Valószínűleg a Fidesz. A jobboldal örömére és az amortizált, de hangos baloldal bánatára. Gyurcsány még próbál robbantani, de legutóbbi ripacskodása alkalmával is látható volt, rajongó tábora idősebb nála… Az LMP kipukkad, de tombol a klímaváltozás, így végre talán megjelenik egy ökopárt, aki talán meg is ugorja a parlamenti küszöböt.
 

S igen, ez lehet az első választás, amikor a határon túli magyarok képviselői is ott ülhetnek a Parlamentben. Mert egy nemzet vagyunk… A Jobbik is ismételni fog. Vagy kisebb létszámmal, mint most, vagy valóban ő lesz a második legerősebb párt, mentsvára azoknak, akik kiábrándulnak a Fideszből… Nem tudom, létezik-e erre valamiféle törvény, de logikusan egy napon kellene tartani az uniós és a magyar parlamenti választásokat. Kevesebb költség, két választás egyszerre...
 
Európa
 
2014-ben vajon kezelhető lesz-e még a menekültáradat? Mert jönnek Afrika felől, jönnek Ázsia felől… Európa az új Kánaán… 2014 már a sokadik év lesz, amikor Marseille-ban a legnépszerűbb keresztnév az újszülött fiúknál a Mohamed lesz. Németországnak talán először lesz félig török, Franciaországnak félig arab származású elnöke. De Magyarországon is felépül az első mecset… 2010-ben Lengyelországban már egy nigériai származású képviselő került be a Szejm-be, de nálunk már tavasz óta dolgozik egy libanoni orvos is a Parlamentben. Európa multikulturális. Az értékeivel és a hátrányaival együtt…
 
Világ
 
Afrikában tombol az AIDS. Vannak országok, ahol egész generációk tűnnek el. De a fekete kontinens vonzó Amerika, Európa és Kína számára is. Nyersanyag és nyersanyag… Európa végzetesen lemarad az Afrikáért folyó versengésben, Amerika meg nem érti, miért hagyják magára a táncparketten Kínához pártolva.  De a nagy konfliktusforrás Észak-Korea és Pakisztán.
 

 
Észak-Koreában megtörtént a generációváltás, de a pornófüggő Kim Dzsong Ilt váltó fia, Kim Dzsong Um sem jobb elődeinél. Az éhezéssel, kommunizmussal sújtott ország belső konfliktusain túl lenni elegendő a „könnyebb” utat választani és háborúba keveredni Dél-Koreával. A déliek az USA-ban bíznak, az északiak Kínában, de mindkét nagyhatalom többet veszthet, mint nyerhet. Így ha Észak-Korea nem lesz olyan őrült, hogy nukleáris fegyvert használjon, talán vértelenül is egyesület a két Korea… Németországban sikerült… Pakisztán, mely az Egyesült Államok hű szövetségese talán 2014-ig sem húzza. Ám ha szétesik, új konfliktusforrása lesz Ázsiának…
 
Fenntartható világ
 
2014-ben már legalább 7,2 milliárd lesz a Föld lakossága. Hiába az ENSZ 2000-ben kitűzött Milleniumi céljai, növekszik az éhezők, a szomjazók száma… Mi lesz így a bolygónkkal? Sípálya épül Dubaiban, miközben több, mint két milliárd ember nem jut tiszta ivóvízhez?
Évek óta csökken a termőterület nagysága, hiába égetik fel az esőerdők újabb területeit, terjed a sivatag. Kevesebb föld, több éhes száj és a pazarló húsfogyasztás… 2014-ben a felelőtlen emberiség már legalább 65 milliárd (!) állatot vissza vágóhídra. Mégis sokaknak nem jut élelmiszer… A népi bölcsesség szerint 2011. áprilisa száraz, napos lesz.
 
Nawesh
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Történelem (18) Belföld (11) Mozi világ (440) Heti lámpás (319) Gazdaság (711) Sport (729) Flag gondolja (36) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Politika (1582) Mondom a magamét (7657) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Tereb (146) Jobbegyenes (2815) Mozaik (83) Kultúra (9) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1310) Nézőpont (1) Életmód (1) Irodalmi kávéház (537) Vetítő (30) Autómánia (61) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>