Ma 2024 május 19. Ivó, Milán napja van. Holnap Bernát, Felícia napja lesz.
dd533249df3d4b0313f94b6beedb0a51.jpg

Lovas István: A Bell-fordulat

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Próbáljuk megérteni, mi okozta azt a fordulatot, amelyet Colleen Bell amerikai nagykövet érkezése jelent.

Rég nem kapott akkora pofont a hazai balliberális oldal, mint most, amikor az amerikai külügyminisztérium „családi okok” miatt – hm… – hazarendelte André Goodfriend amerikai követtanácsost. Aki egészen az új nagykövet, Colleen Bell megérkeztéig ügyvivőként úgy vezette a Szabadság téri erődítményt, hogy az SZDSZ történelmi szemétdombra kerülése után párttalanul bolyongó hazai értelmiséginek ő lett egyszerre az anyukája, az apukája, a védőszentje és az idolja. Goodfrienden látszott az is, milyen élvezettel éli ki és teljesíti messze fölül azokat a washingtoni utasításokat, amelyeket jórészt maga, illetve stábjának elemzései és jelentései alapján formáltak a Potomac folyó partján.

Az utóbbi napokban csak be kellett kapcsolni a Klubrádió Megbeszéljük című műsorát annak, aki hallani akarta, hogy a rétegadó rétegbetelefonálói a felsőfokú imádat tárházának minden szinonimáját előszedve, hatalmas fájdalommal búcsúztatták annak a szuperhatalomnak az itteni emberét, aki számukra oly jóízűen alázta meg lakhelyük polgárait, és tiltotta meg néhány kormányzati tisztségviselő belépését az Egyesült Államokba. A Goodfriend-imádók – beleértve az MSZP–SZDSZ formáció korábbi vezető diplomatáit – azt hitték, remélték és magyarázták, hogy Colleen Bell megérkezésével a helyzet semmit sem változik, ugyanis Goodfriend tanácsosként tovább teszi azt, amit eddig tett, és az új nagykövet majd ártatlanul reprezentálgat. Vagyis ezután is előszeretettel jár el akár a legjelentéktelenebb rendezvényekre vagy házi összejövetelekre kikopott SZDSZ-es vagy volt balliberális/neoliberális MSZP-s politikusok és értelmiségiek hívó füttyére. Netán egy dobogóra állva még énekel is nekik.

A hazarendelés igazi oka – jelentette február 11-én a Der Spiegel online a német DPA hírügynökség értesülésére hivatkozva – nem családi volt. Hanem az, hogy Goodfriend összekülönbözött a magyar miniszterelnökkel, miután az ügyvivő a magyar nyilvánosságot arról tájékoztatta, hogy hat magas rangú kormányzati tisztviselő nem léphet be az Egyesült Államokba, akiket korrupcióval vádolt úgy, hogy őket nem nevezte meg.

Miután a szakértők Goodfriend ügyében eddig minden jóslatukban leszerepeltek, próbáljuk megérteni, mi okozta azt a fordulatot, amelyet Colleen Bell amerikai nagykövet érkezése jelent.

Aki érzékeny a jelképekre, annak érdemes megnéznie, hová látogatott el Budapesten megérkezése óta Bell, és hol tette tiszteletét a távozó Goodfriend. A Magyarországi Európa Társaság honlapjának fő helyén láthatók azok a fotók, amelyek mutatják, amint az ügyvivő a csak a sajátjai között érzett lazasággal tart előadást e társaság elnöke, Hegedűs István és olyan tagjai jelenlétében, mint Seres László vagy már a SZER-nél is merev SZDSZ-es vonaláról ismert Fóti Tamás („Gordon Tamás”) újságíró.

Ezt vessük össze azokkal a fotókkal, amelyeken az látható, amint Bell nagykövet koszorút helyez el a Hősök terén az ismeretlen katona sírjánál. Vagy azokat, amelyek a csángó bálon mutatják. Ezek azok a helyek, ahová Goodfriendet csak egy markológéppel lehetett volna elvinni, de ott is a történelem megismétlődésének veszélyére figyelmeztetett volna.

A volt vezető diplomaták és a hozzájuk kötődő külpolitikai szakértők mérhetetlen fájdalmukban most azzal nyugtatgatják táborukat, hogy lesz még itt további kitiltás, vagy hogy az Orbán-kormány a békéért hatalmas árat fizet majd. Kompromisszumra kényszerül akár Paks, akár az oroszokhoz fűződő viszony, akár a földgázellátás, akár a helikoptervásárlás terén.

Rossz hírünk van.

Semmiféle további kitiltás nem lesz. És Magyarország semmilyen árat nem fog fizetni. A személyiségében kívül és belül is vonzó Colleen Bell (bocsánat a szubjektív megjegyzésért: a hidegháború után az első pozitív jelzőm budapesti amerikai diplomatáról) ugyanis belátta, a Goodfriend által folytatott provokatív kosviadaloknak destruktív hatásuk van a két ország közötti kapcsolatra, és azokból csak a provokációt előidéző és a Szabadság téren már jó ideje szolgáló stáb egyes tagjai profitálnak. Ha már a zsigeri kéj kiélése profitnak nevezhető.

Aki nem hiszi, hogy száznyolcvan fokos fordulat következett be a bilaterális kapcsolatokban, látogassa meg a budapesti amerikai nagykövetség honlapját. Ott csoda várja. Goodfriend-búcsúztatónak nyoma nincs. A kiposztolt események pedig egyértelmű cezúrát jelentenek Goodfriend és elődjei korszakával. Ma ez a portál pontosan, de pontosan olyan, mint a prágai, bécsi, pozsonyi, bukaresti vagy berni amerikai nagykövetség honlapja. Hasznos információkat nyújt. Nyom nélkül eltűntek a toleranciaprogramok, a holokauszt- események – mint ahogyan a bécsi amerikai nagykövetség portálján sem láthatunk és láthattunk az elmúlt években breaking newsokat az Anschlussról – és mindaz, ami kódolt oldalba rúgás a magyar népnek és választott kormányának.

E honlapra a négygyermekes új nagykövet asszonynak azt a tömör, jól szerkesztett videoüzenetét tették ki, amely azután hangzott el, hogy Colleen Bell Budapesten átvette megbízólevelét. Ebben szerepel egy szó. A „vibrant”. „A vibráló és gyönyörű ország”, mondja Magyarországról. Azok, akik akár még csak felszínes szociálpszichológiai elemzést végeznek az amerikai politikai töltetű nyelvezetről, észreveszik, a „vibráló” szó olyan, amit soha, egyetlen amerikai nem használna akkor, ha a jelzett szó, fogalom, tárgy vagy ország nem lenne a szemében erősen pozitív töltetű.

Egyértelmű, hogy a magyar–amerikai kapcsolatoknak új korszakába léptünk, amit háromszor három Balázs Péter, Kovács László volt külügyminiszterek vagy Simonyi András volt washingtoni magyar nagykövet militánsan ártó szándékú verbalitása sem tudna meg nem történtté tenni.

Ez a sokat ígérő korszakváltás nem mehetett volna végbe, és Goodfriend maradt volna, ha az Orbán-kormány a Jeszenszky-féle atlantista szervilizmussal állt volna a konkrétumok nélküli korrupciós vádakkal kirobbant amerikai–magyar viszály megjavításához. Ezt csak bátorsággal és állhatatossággal lehetett elérni. De a közelgő Putyin-látogatásra figyelemmel: itt nem vagy-vagy játék folyik. Magyarország elemi nemzeti érdeke, hogy a Davutoglu török miniszterelnök korábban kimondott, de követni nem sikerült dogmáját („nulla probléma minden szomszéddal”) a kormány egyetemessé téve arra törekedjen: hazánknak nulla problémája legyen Washingtontól Pozsonyon és Moszkván át Pekingig minden országgal.

Lovas István - magyarhirlap.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (36) Tereb (146) Mondom a magamét (7608) Mozi világ (440) Egészség (50) Történelem (18) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2804) Nézőpont (1) Mozaik (83) Belföld (11) Gasztronómia (539) Rejtőzködő magyarország (168) Sport (729) Heti lámpás (313) Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (709) Nagyvilág (1310) Politika (1582) Irodalmi kávéház (537) Tv fotel (65) Kultúra (9) Életmód (1) Autómánia (61) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>