Ma 2024 május 19. Ivó, Milán napja van. Holnap Bernát, Felícia napja lesz.
lead-cropped-0.jpg

Irigykedve nézek utánuk

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Édes Istenem! Vajon ki lesz a következő?

Január 31-e óta ismét van értelme II. Harold király poétikus halálának, ott, a hastingsi csatamezőn, miképpen normann nyíllal átfúrt szemével tovább lovagol, s vezeti harcosait Vilmos ellen. Így lovagolt a jó király sok-sok kamasz képzeletében, és felidéződik Robin of Locksley históriájában is, „mindig célba talál az angol nyíl” – mondja Robin, „akár a hastingsi csatamezőn?” – veti oda gúnyosan a nottinghami főbíró, a többit már tudjuk. Ha az angolok még egy darabig maradnak, ez az egész história végképp átköltözött volna a lelkekből a bayeux-i kárpitra, miképpen a lelkek is átköltöznek mind a Facebookra.

De talán most újra lesz értelme mindennek, talán feléled a sherwoodi erdő. Talán Crécy és Agincourt dicsősége is leporolja magát, és a Common Law-t sem írja felül a brüsszeli idióták öntetszelgése többé. S nem kell többé fizetniük a jó angoloknak a Danegeldet, mint annak idején a hódító vikingeknek.

Az persze kérdéses, mi lesz most az Act of Union-nal, hiszen a derék skótok láthatólag még nem értik Brüsszel könyörtelenségét és értelmetlenségét, de majd rádöbbennek ők is. Rá fognak jönni, hogy a splendid isolation a helyes út. Vége a „Hosszú parlamentnek”, a Brüsszelnek végképp behódolt „peereket” és „pórokat” Cromwell (Boris Johnson) elkergette. Talán életbe léphet a Navigation Act is, amely egy gyarmatosító világbirodalom kereskedelmi primátusát alapozta meg annak idején.

Ma már csak a nemzeti önérdeket jelentené.

Az uralkodóház is megnyugodhat, nem fog áldozatul esni a korszellemnek. Január 31-én Lord Meldrum ölelkezett Mabellel, James Twelvetrees igazi, őszinte barátsággal nyújtotta jobbját Alfred Stokesnak. A Blandings-kastély ablakánál pedig továbbra is ott álldogálhat majd Lord Emsworth, a rokonszenves arisztokrata, nem kell félnie, hogy betiltják a lornyonját. A kiváló Baxter is ráléphet a golflabdákra a lépcsőfordulóban, s Psmith (a „p” néma!) is feladhat hirdetést, miszerint őt kell hívni, ha meg kell gyilkolni a nagynénit, és nem fogják betiltani a feministák.

Hamlet dán királyfi is elmélkedhet öt felvonáson át, vajon van-e túlvilág, persze azt követően, hogy az atyja éppen a túlvilágról tért vissza hozzá elmondani, hogy meggyilkolták. És most esély nyílt arra is, hogy talán a következő James Bond nem lesz feltétlenül fekete, leszbikus nő. Bond is hazatérhet végre.

A Tavi költők és a Triász pedig nem szégyelli többé, hogy nem elég modern. Ellenkezőleg! Childe Harold ismét útra kél, hogy bejárja a messzi délt, és homoszexuális kapcsolatokat létesítsen, viszont miután hazatér Angliába, nem ebből akar megélni, és nemváltó műtétre sem kell felkészülnie.

A viktoriánus Defoe pedig nem szégyelli többé, hogy Robinson szolgát csinált Péntekből.

Nézlek benneteket, angolok, irigykedve bámulom távozó hátatok, és mondom újra: ha sziget lennénk, és nagyhatalom, sőt atomhatalom, a splendid isolation örökösei, a második világháború győztesei, valamint az Egyesült Államok első számú partnerei, akkor mi is távozhatnánk, és nem kellene tovább részt vennünk – Farage szép szavával – ebben az „egész rothadt projektben”.

Farage még ezt mondta: a hosszú szerdai vita során többen mondták, hogy sajnálják a brexitet, és hogy az EU-nak alkalmazkodnia kell, ha nem akarja, hogy többen is kilépjenek a blokkból. Ahogy várható volt, Guy Verhofstadt, az Európai Parlament brexitkoordinátora ki is eszelt egy megoldást: még több európai integráció és még kevesebb különállási lehetőség az országoknak. Tévedésben az utolsó pillanatig.

Igen. És édes Istenem! Vajon ki lesz a következő?

Bayer Zsolt - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Belföld (11) Politika (1582) Alámerült atlantiszom (142) Nézőpont (1) Kultúra (9) Gazdaság (709) Mozaik (83) Mondom a magamét (7608) Életmód (1) Sport (729) Történelem (18) Jobbegyenes (2804) Egészség (50) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Vetítő (30) Nagyvilág (1310) Autómánia (61) Heti lámpás (313) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Flag gondolja (36) Mozi világ (440) Tereb (146) Irodalmi kávéház (537)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>