Ma 2024 április 15. Anasztázia, Tas napja van. Holnap Csongor napja lesz.
dee0d9cb1bf22cd8815857d23e437c97.jpg

Bayer Zsolt: Vég vagy kezdet

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek elején, amely időszakot leegyszerűsítve és önfelmentésként kizárólag a „rendszerváltás korszakaként” szoktuk emlegetni, két alapmű is megjelent.

Fukuyama még 1989-ben írta meg A történelem vége című esszéjét. Huntington – Fukuyama tételére válaszul – 1996-ban publikálta először esszéjét A civilizációk összecsapása és a világrend átalakulása címmel.

Fukuyama tétele az volt, hogy a hidegháború végeztével, a nyugatias típusú liberális demokrácia győzelmével véget ért az emberi történelem. Ugyanis az emberi fejlődés végpontja és egyben nyilván csúcspontja is a liberális demokrácia.

S mivel ez győzött, a harcoknak vége, az emberiségre egy alapvetően unalmas, nyugodt kor vár, amely eltart az idők végezetéig. Huntington ezzel szemben arról értekezik, hogy a nyugati típusú liberális demokrácia nem egyetemes. A világban többféle civilizáció létezik és él egymás mellett, és korunkban ezen civilizációk között új összecsapások várhatók, az erőviszonyok módosulása zajlik.

Ma, huszonöt évvel a „rendszerváltások” után, mindenki megítélheti, Fukuyamának vagy Huntingtonnak volt-e nagyobb igazsága. Anélkül, hogy bárkit befolyásolni akarnék, emlékeztetek azokra az iszonyatos képsorokra, amelyeken nyugati emberek térdelnek valahol a szíriai vagy iraki sivatagban, és az Iszlám Állam fegyveresei készülődnek levágni a fejüket. Számomra ez a borzalom Huntington igazát támasztja alá. És ne essünk abba a hibába sem, hogy kizárólag az iszlámot tételezzük a nyugati liberális demokráciával szemben álló civilizációnak. Hiszen önálló civilizáció a kínai, a japán (integrálva számos nyugati elemet), a hindu, a buddhista, az ortodox keresztény (Oroszország primátusával), a latin- és dél-amerikai civilizációk, valamint az afrikai (szubszaharai) világok, ez utóbbiak számos esetben a radikális iszlám befolyása alatt (lásd például Boko Haram). Huntington külön említi az úgynevezett „magányos államokat”, amelyek civilizációk között ingadoznak vagy éppen civilizációt váltanak. Ezek közé tartozik a roppant erős és egyre inkább megkerülhetetlen Törökország, a végső pusztulás szélén álló Haiti, Etiópia vagy éppen Izrael (és szerte a világban létező zsidó diaszpóra, amelynek egyedül megengedett, hogy vallási alapon tagadjon számos liberális alapelvet. Miért is?).

Nos, mindezek ismeretében érdemes talán higgadtan végiggondolni a világ jelenlegi állapotát. Különös tekintettel arra, hogy az emberiség mai állapotában az önpusztítás mámorában létezik, és ezen önpusztítás, fenntarthatatlan életforma, a Föld nevű bolygó és erőforrásainak esztelen felhasználása és pazarlása, a végzetes és már most irreverzibilis szennyezés, a túlfogyasztás és minden rettenet elsősorban a nyugati liberális demokráciák sajátja (Kína zárkózik fel rohamosan ebben az esztelen és öngyilkos versenyben).

A liberális demokráciák vezető ereje pedig az Egyesült Államok. Az az Egyesült Államok, amely szintén jelentős változásokon esett át a hidegháború megnyerése óta. Például miközben rigorózusan ügyel nemzetállamként a demokratikus szabályok betartására, birodalomként egyre gyakrabban viselkedik közönséges latorállamként. Háborús bűnök elkövetése, a legalapvetőbb demokratikus és civilizációs szabályok semmibe vétele, kínzások, tárgyalás nélküli évtizedes fogva tartások, az egész világ, közte a legszorosabb szövetségesek titkos és törvénytelen lehallgatása – mindez jelzi az átalakulás folyamatát.

Aki ma azt hangoztatja, hogy a nyugati típusú liberális demokráciákkal nincs semmi baj, az Pangloss mester nyomdokain halad, és végtelen ürességről, ostobaságról tesz tanúbizonyságot. Aki ma azt hangoztatja, hogy az Egyesült Államok a szabadság és a demokrácia őrzője, az nem hajlandó tudomást venni a tényekről. Aki ma kizárólag összeesküvés-elméletnek tartja, hogy az Egyesült Államok birodalmi érdekei szerint igyekszik beavatkozni például Kelet-Közép-Európa politikai viszonyaiba, az vagy teljesen hülye, vagy az Egyesült Államok ügynöke. Aki nem képes felfogni, hogy Ukrajna NATO-tagsága egész térségünk békéjét fenyegeti, az nem képes felfogni semmit sem. Aki nem látja, hogy itt Oroszország ellenében és Oroszország nélkül nem lehet semmilyen politikát csinálni, az egyszerűen idióta.

Aki pedig ezen realitások figyelembe vevőjét azzal vádolja, hogy elárulja a magyar érdekeket és odadobja az oroszoknak, az egyszerűen gazember. Különös véletlen, hogy ezen vád legbőszebb hangoztatói döntő többségükben nem az oroszok, hanem a szovjetek feltétel nélküli kiszolgálói voltak, vagy miközben ezt sikoltozzák, CCCP feliratú pólót viselnek beteg és didergő lelkük felett.

Igen: az első világháború nem ért, nem is érhetett véget azzal az igazságtalan és ocsmány békével, amellyel megpróbálták lezárni. Az első világháború folytatása éppen a béke volt, amely szükségképpen torkollott a második világégésbe. És a második világháború sem ért véget, hanem folytatódott a hidegháborúval. S bizony, a tapasztalat alapján nyugodtan kijelenthetjük, hogy nem Fukuyama, hanem Huntington jóslata vált valósággá. Ez pedig akkor a negyedik világháború.

Persze aki gyűlöl gondolkodni, aki Pangloss mester tanítványa, s aki mindeközben csalhatatlannak is képzeli magát, az nyugodtan kijelentheti, hogy mindez nem így van. Éppen ilyen csalhatatlan nyugalomban ittak és neveztek mindenkit hülyének a született cinikusok a híres berlini kabarékban is, öt perccel az iszonyat előtt. Bizony, Hont András úr…

Amúgy boldog új évet mindenkinek.

Bayer Zsolt – magyarhirlap.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (704) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (10) Jobbegyenes (2786) Irodalmi kávéház (537) Mozaik (83) Sport (729) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Egészség (50) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (146) Kultúra (7) Történelem (18) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Nagyvilág (1310) Politika (1582) Heti lámpás (312) Nézőpont (1) Vetítő (30) Életmód (1) Flag gondolja (36) Mondom a magamét (7536)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>