Ma 2023 május 31. Angéla, Petronella napja van. Holnap Tünde napja lesz.
2670c2bb60bba97b92009e54fb3b1664.png

Bayer Zsolt: Szegedi szégyene

Flag

Szöveg méret

3
Átlag: 3 (1 szavazat)

Ez a Szegedi Csanád és Ambrus Zoltán között zajló, a „hungarista hírportálon” lehozott 2010-es párbeszéd mindenesetre hátborzongató. Több okból is az. Mindenekelőtt attól kap hideglelést, aki hallgatja, amiket Ambrus Zoltán beszél.

Ez a tanyáján élő, a cigánygyilkosságok kapcsán, előtte pedig a borsodi Bonnie és Clyde-ügy miatt a rendőrség látókörébe került, élete bizonyos szakaszában éles lőfegyverekkel „kereskedő” személy egyebek mellett azt mondja Szegedi Csanádnak 2010-ben: „Nálunk az átvilágítás kötelező… Nagyon alaposak vagyunk…”

Igen? És kik azok a „nálunk”? Továbbá hogyan tudnak olyan nagyon alaposak lenni? Kik ezek, és milyen segítséget tudnak igénybe venni – mondjuk például személyes adatok beszerzéséhez? Kik állnak a hátuk mögött, kik a segítőik? Ezek a kérdések már önmagukban félelmetesek.
De a legfélelmetesebb, hogy fel kell tenni őket…
A felvételt hallgatva nem tudja nem észrevenni az ember, hogy Szegedi Csanád – akkor már a Jobbik európai parlamenti képviselőjeként! – kifejezetten megszeppenve, hogy ne mondjam, megijedve társalog ezzel a bizonyos Ambrussal.

De ki ez az Ambrus?

Szegedi – a felvétel bizonysága szerint – ismeri. A jobbikosok ismerik, a Jobbik ismeri. A HVG információi szerint rendszeresen kijárt a tanyájára Kisgergely András, Endrésik Zsolt, Holczman László és Balla Gergő is. Kisgergely és Holczman megyei önkormányzati képviselők lettek a Jobbik színeiben, Endrésik és Balla pedig egészen az országgyűlési képviselőségig vitte, szintúgy a Jobbik képviseletében.

Utóbb – éppen a Szegedi Csanád zsidó származását felvető borsodi jobbikos belháború miatt – Kisgergelyt és Endrésiket kizárták a pártból, Balla ma is a frakció tagja. Tehát Ambrus nem fehér folt jobbikos körökben – sőt! Nos, ennél az Ambrusnál jár a Borsodban teljhatalmat élvező, immáron EU-s képviselő Szegedi Csanád 2010-ben, és érezhetően fél tőle.

Ez a tény pedig önmagában hátborzongató. És felveti ugyanazokat a kérdéseket: kik ezek az emberek? Miféle hátterű informális hatalom áll mögöttük? Mit tudnak egymásról, kit és mivel képesek megzsarolni, hajlandóak-e tovább menni a zsarolásnál?

Félelmetes az is, ahogyan Szegedi hebeg-habog Ambrusnak, és ahogyan felmerül ez az egész „zsidókérdés” közöttük. És önmagában elképesztő, ahogyan Szegedi Csanád zsidó származása témává válik, s ahogyan mindezt kommentálják a Jobbik támogatói, szavazói és szimpatizánsai a különböző fórumokon.

Megdöbbentő a hangfelvétel legeleje, amikor Szegedi rákérdez, hogyan is merült fel az ő zsidó származása. Mire Ambrus így válaszol: „Megláttuk az öcsédet…” Mire Szegedi közbevág: „A bátyámat…” Majd Ambrus így folytatja: „Igen, a bátyádat, és hát ott már jelezték, hogy vannak bizonyos faji jegyek, és elkezdtünk utánanézni…”

Soha nem voltam híve a túlérzékenységnek és az ebből fakadó túlreagálásoknak. Elég konfliktust vállaltam már mindezekért. Most is megvan a saját véleményem akár a Csatáry-ügyről, akár a burgaszi robbantásról, akár a magyarországi antiszemitizmus fellángolását sulykoló nyugati és amerikai sajtóról és politikai körökről. De hogy 2010-ben Magyarországon egy európai parlamenti képviselőnek azt mondja valaki, hogy látszanak a bátyján a faji jellegzetességek, ezért aztán nekiláttak kideríteni, zsidó-e az illető vagy sem – nos, ez azért túlmegy minden határon. S hogy ezek után nevezett képviselő nem elküldi az anyjába a bátyja faji jegyeit firtató alakot, hanem rettegve EU-s pénzt meg állást ajánl neki, cserébe azért, hogy hallgat erről a faji jellegről – nos, felebarátaim, ez mindennek a legalja.

Ebben a mocskos történetben nem az a legmocskosabb, hogy a „politikusbűnözésről” üvöltöző és az Európai Uniót teljes egészében elvető Jobbik egyik legbefolyásosabb képviselője „politikusbűnöz” és EU-s pénzzel veszteget – ebben a történetben ez a most nyilvánosságra került hangfelvétel a legmocskosabb.

Az, hogy ilyen beszélgetések megeshetnek egy parlamentbe jutott párt tagjai között. S hogy fogalmunk sem lehet arról, hány ilyen beszélgetés zajlik ezek között az alakok között szerte az országban, nap mint nap.

Bayer Zsolt - magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (30) Belföld (9) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (681) Életmód (1) Történelem (15) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Sport (729) Heti lámpás (264) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (6842) Nagyvilág (1306) Mozaik (83) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Politika (1581) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (33) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (142) Egészség (50) Kultúra (6) Irodalmi kávéház (521) Jobbegyenes (2620)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>