Ma 2023 május 30. Janka, Zsanett napja van. Holnap Angéla, Petronella napja lesz.
Bayer Zsolt: Muszlimnak bezzeg lehet...

Bayer Zsolt: Muszlimnak bezzeg lehet...

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Egy felháborodott szülőtől származó levél érkezett.
Képzeljük el azt a “szerepjátékot”, ahol az iskola arra kényszeríti a kis Mohamedet, hogy menjen be a templomba, vessen keresztet, és mondja el a miatyánkot.
 
Még a kék sisakosok is bevonulnának...
 
De fordítva ok. Fordítva ok?

]]>Tanulókat kényszerítenek muszlim imádkozás elvégzésére arabul – a kislányokat az osztályterem hátsó részébe küldték.]]>

Csütörtökön Emmaboda önkormányzatához.

A Bjurbäck iskola 5-ik évfolyamának diákjai részt vettek egy vallási órán, ahol a lányokat az osztályterem leghátsó részébe küldték, mivel minden tanulót – a nemük szerint felosztva – később Mecka felé imaszőnyegen térdelve kényszerítették arabul Allahoz imádkozni.

A rektor „egy szerepjáték”-nak titulálva intézte el az ügyet.

A Markus nevű apa levelében, melyet a felelősöknek küldött, ez állt:

Ma hazajöttek a lányok az iskolából és elmondták, hogy arra kényszerítették őket, hogy imaszőnyegen térdepeljenek és arabul imádkozzanak. A lányokat az osztályterem leghátsó részébe küldték. Majd arab zenére táncolniuk kellett és arab süteményt ettek. Az én lányaim egyáltalán nem akartak részt venni ebben, mivel nem értették, mit olvasott fel  ma a koránból az anyanyelvi tanár az arab gyerekeknek.

Márkus megkérdezi, hogyan gondolták a továbbiakban „egy szerepjáték” eljátszását például a keresztyénségről.

Egy az Emmaboda önkormányzat oktatási vezetője. Lennart O Wernerrel történt beszélgetés felvételén, melyen a Samhällsnytt is képviseltette magát, megerősítette, hogy az ima úgy és azon a módon történt meg, ahogyan a fenti levélrészletben az apa leírta.

A szülő az akarja, hogy a rektort távolítsák el.

Márkus leírja még a Facebookban megjelenő közleményében, hogy bizonyos tanulók hoztak magukkal szőnyeget. A tanár kiosztott szőnyeget azoknak a tanulóknak, akinek nem volt sajátjuk. A gyerekeknek a muszlim böjt végét jelző Eid al-fitr-t kellett ünnepelniük.

Márkus lányai azt is elmagyarázták, hogy egy Kaba vagy „kuben” felé kellett fordulniuk, ami egy a szaúdi Meckában lévő épület. Ez a muszlimok legfontosabb búcsújáró helye és az iszlám legszentebb helye, mondja az apa.

A Samhällsnytt szerkesztősége beszélt Márkus apával. Ő úgy döntött, hogy feljelenti az iskolát a történtek miatt.

Hogyan reagált, amikor a lányai elmesélték, hogy muszlim imára kényszerítették őket?

Természetesen megdöbbentem, amikor meghallottam mindezt. Az, hogy az iskola az órán úgy dönt, hogy felosztja a gyermekeket nemük szerint. Mindezek után az osztályterem leghátsó részébe helyezte őket….Teljesen őrültség. Letérdepelni egy szőnyegre és Mecka felé imádkozni. Mindezt, mialatt az anyanyelvi tanár a koránból idéz.

  • Mindez az ellenkezője annak, ami az oktatási tervben szerepel, ahogy én értelmezem. Az, hogy mindezt egy szerepjátéknak nevezik, nincs rendben, mivel aláássa a szülői tekintélyemet. Én mint szülő vagyok felelős a gyermekeim neveléséért, nem az iskola. Azért járnak oda, hogy olyan dolgokat tanuljanak, melyet egész életükben magukkal vihetnek. És ha itt az iskolában az amit tanulnak, hogy ők kevesebbet érnek, akkor nem akarom, hogy odajárjanak. Különösen nem, hogy térdepeljenek egy nőgyűlölő vallás előtt, amelyik elnyomja és háttérbe szorítja a lányokat.

Úgy érzi, hogy bízhat az iskolarendszerben?

Kérdezem, vajon milyen értékalapja van tulajdonképpen az iskolának. Ha ez az ő értékrendjük, akkor azt egyáltalán nem értékelem. Úgy gondolom, katasztrófális, hogy a gyerekek megtanulják, hogy az egyik nem többet ér mint a másik. Számomra magától értetődő, hogy egy fiú vagy egy leány ugyanannyit ér. Nem akarunk egy olyan társadalmat, ahol az egyik nemhez tartozó személy sokkal kevesebbet ér mint a másik.

Márkus azt akarja, hogy az iskola kérjen bocsánatot és ezután pedig kövesse a svédországi törvényeket.

  • Az követelem, hogy a kivizsgálás során a rektort távolítsák el. Természetesen feljelentettem az iskolát, mivel úgy hiszem, hogy nem a törvénynek megfelelően jártak el. Tökéletesen meg vagyok győződve arról, hogy bocsánatot fognak kérni és magyarázatot adnak. Örömmel várom, hogy az új rektor és tanár tiszteletben fogja majd tartani törvényeinket. De bízni..? Be kell bizonyítaniuk, hogy megérdemeljék a bizalmamat.

Az imakényszer a törvény ellen szegülése

Az a cselekmény, amely muszlim imára kényszerít, az emberi jogok egyikének számító vallásszabadsággal ellentétes tettnek minősül.

Az EJEE (Europakonvention) 9. cikkében ez áll:

  1. Mindenkinek joga van a gondolat-, a lelkiismeret- és vallásszabadsághoz; ez a jog magában foglalja a vallás vagy meggyőződés megváltoztatásának szabadságát, valamint a vallásnak vagy meggyőződésnek mind egyénileg, mind együttesen, mind a nyilvánosság előtt, mind a magánéletben istentisztelet, oktatás és szertartások végzése útján való kifejezésre juttatásának jogát.
  2. A vallás vagy meggyőződés kifejezésre juttatásának szabadságát csak a törvényben meghatározott, olyan korlátozásoknak lehet alávetni, amelyek egy demokratikus társadalomban a közbiztonság, a közrend, közegészség vagy az erkölcsök, illetőleg mások jogainak és szabadságainak védelme érdekében szükségesek.

(A fordító megjegyzése: Az EJEE teljes 9. cikkét másoltam ide.)

Samhällsnytt szerkesztősége felvette a kapcsolatot Charlotte Andersson-nal, a Svéddemokrata Párt (SD) Emmaboda-i elnökével, aki az elsők között vizsgálta a  történéseket. Elmondta, hogy az SD készített egy sajtóközleményt. A sajtóközleményben, mely a Samhällsnytt birtokában van, a párt részletezi a történést és a következőt írja: ”Mi Svéddemokraták követni fogjuk az ügy menetét, hogy mi fog történni ezzel az iskolával.”

Mira Aksoy

2019. december 20.

Fordította: Géber Zsuzsánna

Forrás: ]]>Bádog - Bayer Zsolt blogja]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (30) Gazdaság (681) Flag gondolja (33) Jobbegyenes (2620) Nagyvilág (1306) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (264) Politika (1581) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (6835) Mozi világ (440) Kultúra (6) Irodalmi kávéház (521) Sport (729) Tereb (142) Belföld (9) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Tv fotel (65) Egészség (50) Történelem (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>