Ma 2023 január 31. Marcella napja van. Holnap Ignác napja lesz.
0d66473c8200601c18c1f5092bebeb34.jpg

Bayer Zsolt: Koraszülöttek

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Rémes, ami a miskolci kórház koraszülöttosztályán történt. Meghalt kilenc koraszülött csecsemő. A kilencedik akkor, amikor már országos volt a botrány. Rémes. Mint minden halál.

A miskolci kórház koraszülöttosztályán történt kilenc halálesettel egy időben, ugyanakkora időintervallumban, az ország másik felén lévő város kórházának koraszülöttosztályán tíz csecsemő halt meg. Más kórházakban kicsit kevesebb – de a koraszülöttek halnak. Mert gyakorlatilag életképtelenül jönnek a világra. Az ország egyes régióiban persze több a koraszülés. Borsod ilyen régió. S itt nem megkerülhető az anyák felelőssége. Akik végigbagózzák és piálják a terhességüket, nagy valószínűséggel idő előtt fognak szülni. Ez tény. S ha az orvos és a védőnő nem mer kimenni közéjük, mert fél, hogy megverik, az is érdekes kérdéseket vet fel. Mindenekelőtt a felelősség kérdését, amely felelősséget egyesek kizárólag a többségi társadalom nyakába akarják varrni.

Ma ezeket az életképtelenül világra jött magzatokat életben tudják tartani. Ideig-óráig. Néhányat pedig vissza tudnak segíteni az életbe, és megéri a felnőttkorát. Ez az értelme a mindennapi heroikus küzdelemnek.

Ebben a harcban vannak frontvonalak, ahol gyakoribbak a bukások, a veszteségek. Ilyenek a koraszülöttosztályok.

A miskolci kórház koraszülöttosztályán meghalt kilencedik csecsemő hónapok óta feküdt az intézményben. Hét(!) hasi műtétet hajtottak végre rajta. Egy egészséges felnőtt is nehezen bírna ki hét ilyen műtétet. Ő pedig csecsemő volt. Újszülött. Elment. Visszatért az angyalok közé.

A többi nyolc koraszülött – ott Miskolcon – szintúgy nem volt életképes. Egyiküknek a szíve nem fejlődött ki, másikuknak nem volt működőképes tüdeje. Nem voltak életben tarthatók. Ez a koraszülöttosztályok mindennapos tragédiája. Miskolcon, Szegeden, Budapesten – mindenütt.

Aki ebből botrányt kavar, az akar valamit.

Esetünkben politikai előnyt akarnak szerezni valakik. Más nincs a történtek hátterében. A miskolci kórház mindössze annyit „hibázott”, hogy becsületesen jelentette az ÁNTSZ-nek a haláleseteket. És valaki hirtelen úgy érezte, ez nem normális. Ez a sok halál. És megtette az első lépést – talán még jó szándékúan. S eljutott a hír a miniszterelnök fülébe, aki szintúgy laikus, s mint minden laikus, felkapta a fejét a hírre, és elrendelte a vizsgálatot.

Ezen a ponton léptek színre a magyar nyilvánosság hiénái és sakáljai, és körülvették mérgező nyállal az egészet. Előbb a miniszterelnökön gúnyolódtak, őt gyalázták, mondván, „miért kell neki ebbe beleavatkoznia”. (Ha Orbán nem rendel el vizsgálatot, azonnal nekiestek volna, hogy mennyire érzéketlen, s hogy csak a foci érdekli, a csecsemők halála nem.) Orbán gyalázása után hamar rátaláltak a cigány-szálra. Merthogy Borsod az ország legszegényebb vidéke, a koraszülöttosztályon meg nyilván cigányok utódai fekszenek, és innen már ki lehet kerekíteni egy egész kis világot, hogy megszülessen a cigányságot rettenetes nyomorban tartó kormányzat rémképe. S hogy e nyomor következtében szülnek a cigány asszonyok koraszülötteket, a kórházban pedig nem foglalkoznak ezekkel a koraszülöttekkel, mert hát „csak” cigányok, vagyis tulajdonképpen itt cigányokat ölnek. Ez lett volna a logikai sor, és ezen a ponton természetesen bekapcsolódtak volna a külföldi média hiénái és sakáljai is Ausztriától Angliáig és vissza. Éppen úgy, ahogy sikerült nemzetközivé tupírozni a cigányokat szomjan veszejtő kegyetlen ózdi önkormányzat hazugságát is. Olvassák el a friss Demokratában megjelent helyszíni riportot Ózdról. Semmi sem igaz abból, amivel két hétig etették a nyilvánosságot egész Európában ezek a nyomorultak.

És ugyanezzel etették volna a miskolci koraszülöttosztály ürügyén is.

Csak hát kiderült, a halott apróságok közül mindössze kettő cigány. És ezen a ponton megbicsaklott a terv, odalett a prekoncepció. De ha már egyszer a szellem kiszabadult a palackból, akkor történnie kell valaminek. Akkor azért akad két szülő, aki feljelentést tesz – de az ő elkeseredett lépésüket legalább megérthetjük, hiszen azt nyilván a fájdalom szülte. Ellenben azt már nehezebb megérteni, hogy miért fog a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozásba, és miért foglal le iratokat a kórházban. Energia, pénz, munka megy így a semmibe. És mondom még egyszer: ezzel az erővel mehet a Nemzeti Nyomozó Iroda az ország összes kórházának koraszülöttosztályára nyomozni…

Egy biztos: e mesterséges, kreált botrány örvén a sakálok és a hiénák ismét élvezkedhetnek kicsit. Leírhatnak olyan mondatokat, hogy a „magyar egészségügy itt tart”, tönkre lehet tenni a miskolci kórház igazgatóját, az osztály vezetőjét, és egy rakás pénzt bele lehet tömködni a feljelentést tevő szülők képviseletét ellátó ügyvéd zsebeibe. (Meg tudnám tippelni, ki ő…)

De ez az egész nem éri meg. Ez az egész csak ocsmány. És remélem, meglakolnak érte, akik kitervelték.

Bayer Zsolt – magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (33) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (516) Mondom a magamét (6583) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Jobbegyenes (2534) Titkok és talányok (12) Mozi világ (440) Politika (1581) Autómánia (61) Heti lámpás (260) Gasztronómia (539) Gazdaság (675) Sport (729) Szépségápolás (15) Kultúra (6) Történelem (15) Tv fotel (65) Tereb (142) Mozaik (83) Vetítő (30) Belföld (8) Életmód (1) Nagyvilág (1305)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>