Ma 2024 február 28. Elemér napja van. Holnap Anonymus napja lesz.
83efe53556cc52ed7ae69041de7ae7fc.jpg

Bayer Zsolt: István király üzenete

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Keserű szájízzel készülünk ünnepelni államalapító királyunkat. Illetve már ez sem igaz. Hiszen nagy örömmel készülődik az ország.

Iszonyú dugó lesz az M7-en Balaton felé. Jön az utolsó nyári hétvége, még egyszer nekiindul majd mindenki, hogy erőt gyűjtsön a továbbiakhoz.

A továbbiakról kellene beszélni.

És itt húzódik a senki földje.

Fárasztó és kiábrándító erről még gondolkodni is, nem hogy szólni róla. Fárasztó és kiábrándító, mert már amikor belefog az ember, akkor tudja, feleslegesen teszi. És a feleslegesség tudata nagyon rövid ideig szórakoztató, s csak kamaszkorban, nagyon kicsike szobákba visszahúzódva.

Amikor szó kerül mégis a továb­biakról, olyankor a szemben álló fél úgy képzeli, hogy mindent, de mindent vissza kell csinálni. Vissza kell majd állítani az „eredeti”, a „magától értetődő”, a „maga természetességénél fogva ideális” állapotokat, a jó, derűs, szép, demokratikus, szabad, ideá­lis, piacbarát, nyugatos és polgárosult, Orbán előtti állapotokat.

Az ország másik része – és a közéletbe egyáltalán még beleszólni akarók minősített többsége – szerint viszont nem voltak ilyen állapotok. S mindaz, ami ideálisnak, szépnek, jónak, demokratikusnak, szabadnak, nyugatosnak és polgárosultnak tűnt oly sok évtizedig, kifulladóban, megszűnőben van, és valami mást kell a helyébe kitalálni.

Igazi istváni dilemma előtt állunk: maradunk a réginél, vagy keresztülviszünk az országon valami újat. A régi: haldoklik. Fuldoklik önnön ürességétől, önnön felsőbbrendűségébe vetett hitétől, lapos és elviselhetetlen cinizmusától, kulturális sivárságától, a tömegember leírhatatlan primitívségétől, a fogyasztás brutális önpusztításától, a „szabad” piac vérszívó kegyetlenségétől, a demokrácia ocsmány médiadiktatúrává züllesztésétől, az állandó hazugságtól, a szabadság rút gnómmá korcsosulásától, a felelősségvállalás, az erő, a tekintély, a hit, a valóban természetes alá- és fölérendeltség hiányától.

Megöli a régit az istentelenség, de utolsó leheletével is azt fogja kiáltani: „Hajrá, Pussy Riot!” – és a legutolsó Pride-menetelésen fog összecsókolózni a rút elmúlással.

Az új: még nincsen sehol. Illetve már mindenütt jelen van, de még sehol sem látszik. Belebújt fiatalok eszébe és szívébe. Még nem tudják, nem is sejtik, csak érzik: ennek így vége van. És ez a sejtés a legfontosabb. Lehet, hogy megmentik majd a világot, lehet, hogy még rosszabbat tesznek majd, és ezáltal ők fogják siettetni a végső pusztulást. De már semmi sem maradhat a régiben, ez az egyetlen bizonyosság. És mondjatok, hazudjatok bármit, a szellemet többé nem lehet visszagyömöszölni a palackba. És az okosok tudják ezt, még akkor is, ha a másik oldalon állnak. Spiró mondta a napokban: „A jó hírem az, hogy Nyugat-Európában ugyanolyan hülyék élnek, mint bárhol és bármikor másutt. Ők is csak emberek. A hülyeségtől itthon egyáltalán nem vagyok elszigetelve, éppen ettől látom, mi folyik Nyugaton – meg tőlünk keletebbre. Nem mások a problémák Nyugaton, csak civilizáltabban vannak eltakarva, és egyelőre szélesebb rétegeknek élhetőbb az életük, de gyorsan romlik a helyzet ott is. A rendszerhiba megvan, akadnak, akik ott is látják, és ugyanolyan tehetetlenek, mint kétszáz éve mindenki mindenütt.”

Erről van szó. Csak a rendszerhibáról való gondolkodás luxusa nem adatik meg mindenkinek. S aki nem tartozik a kiválasztottak közé, mindjárt parazsat gyűjt a fejére, ha rendszerhibáról elmélkedik.

Ezért olyan szép, férfias feladat mégis ezt tenni.

Ez ma az emberhez méltó gond. A többi: Pussy Riot. Meg meleg büszkeség. Hiszti. És tömény, legtöményebb hazugság.

A régi világ papjai – akik a régi világ szellemi-lelki hajótöröttjei egyben – mostanában felettébb szeretnek István királyra hagyatkozni. Mondván, államalapító királyunk döntött a Nyugat mellett, odakötötte az országot, és a jelenlegi „kurzus” készül eloldani, de legalábbis lazítani ezt a kötést.

Hát jó. De azért legalább most, István király ünnepén jegyezzük meg, de ne halkan: Vajk azért lett István, hogy a római keresztény világhoz kösse országát. S Imre herceg vesztével ezt az országot egyenesen Máriának ajánlotta fel.

Hol van most a római kereszténység, hol a nyugati keresztény világ?

Mutassátok meg, szerencsétlenek, nyomorultak, farizeusok! Mutassátok, és mi azonnal abba az irányba fordulunk!

Persze akkor ti majd a kereszténységünket fogjátok felhozni legfőbb bűnünknek. Hiszen már most is ezt teszitek. Kereszténységünk tinektek a kirekesztettségetek bizonyítéka. Pedig hát…

És ez a pedig hát, ez megint csak a senki földje. Semmi kedvem kimerészkedni oda, újra és újra, a semmiért. Maradjon csak ennyi:

„Ha valaki a keresztény vallás megtartását elhanyagolva és hanyag ostobaságtól megátalkodva az ellen bármi vétséget követ el, a vétek természetének megfelelően ítélje meg a püspök az egyházi törvények szabályai szerint. Ha pedig ellenszegüléstől indíttatva a reá rótt büntetést vonakodnék nyugodtan elviselni, ismét ugyanazon büntetéssel fegyelmezzék, és ezt megismételve összesen hét ízben. És ha mindezek után is konoknak és makacsnak találtatik, adják át a király bíróságának – tudniillik mint a kereszténység védelmezőjének.”

Ez István király törvénye. Megtartani már nem lehet, hiszen meghaladta az idő. De emlékezni lehet rá. Hogy eszünkbe jusson az is, az idő mást is meghalad.

Például ezt a világot.

Bayer Zsolt – magyarhirlap.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (30) Autómánia (61) Nézőpont (1) Heti lámpás (306) Tv fotel (65) Tereb (146) Belföld (10) Mondom a magamét (7429) Rejtőzködő magyarország (168) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Nagyvilág (1309) Sport (729) Irodalmi kávéház (535) Titkok és talányok (12) Történelem (17) Flag gondolja (36) Jobbegyenes (2764) Gazdaság (699) Politika (1582) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Kultúra (6) Gasztronómia (539) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>