Ma 2024 április 18. Andrea, Ilma napja van. Holnap Emma napja lesz.
Bayer Zsolt: Húsz esztendőm hatalom…

Bayer Zsolt: Húsz esztendőm hatalom…

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Ha tizenöt éves vagy, te vagy a legalkalmasabb világmegváltónak, de ha huszonkét éves, végzős joghallgató vagy és konzervatív, akkor nem vagy alkalmas ifjúságügyi helyettes államtitkárnak.

Tényleg kezdjük Greta Thunbergnél, legyen ő a kályha, ahonnét elindulunk. Amikor feltűnt a világpolitika Commedia dell’arte-jában a klíma­buli farsangján, talán tizenöt éves volt. Jött Greta a maga tizenöt évével és az abból következő kompetenciájával, tapasztalatával, felkészültségével, ami természetesen mind-mind megkérdőjelezhetetlen. Greta maga az igazság, akinek „ellopták a gyerekkorát” – azóta töprengek, ha az övét ellopták, vajon mit csináltak a nagyanyám gyerekkorával vagy az Auschwitz­ba és a Kolimára hurcoltak gyerekkorával.

De ha ellopták, hát ellopták. Nyilván szükség van erre az ellopásra ahhoz, hogy Greta, a tizenöt éves leányka korunk Jeanne d’Arcja lehessen. Mert így változnak az idők: Jeanne d’Arcnak akkoriban még máglyára kellett mennie tizenkilenc évesen, hogy legenda lehessen belőle, ma már elég vityizni egyet a tengeren és megkapó hülyeségeket beszélni, a „közösségi média” minden másról gondoskodik. S van, akinek még ennyi teljesítményre sincs szüksége a hőssé váláshoz.

Ismerünk olyat, aki tizennyolc évesen ki tudja mondani a f…sz és a ba…d meg szavakat, s ez bőven elég a kompetenciához, a megkérdőjelezhetetlen teljesítményhez. Két trágár szó elegendő belépő a politika világába. Egy f…szon fel lehet kúszni Timmermans elvtárs hóna alá, a dicsfénybe, sőt oda lehet ülni Fletó mellé a kongresszuson, lehet beszédet mondani a semmiről, közhelynél is közhelyesebb ürességeket pufogtatni tapsvihart aratva. Ez a teljesítmény elegendő ahhoz, hogy a ballibsi pártok versenyezzenek kegyeinkért, aztán el is lehet indulni az önkormányzati választáson, szülővárosunkban, ahol ismernek, és itt a bökkenő, mert ahol ismernek, ott mindössze 170 voksra elegendő a csodálatos személyiségünk, hiába, no, a „közösségi média” mindenhol máshol tudja pótolni a hiányosságokat, csak helyben nem.

De azt azért rögzítsük, hogy abban a világban, az elviselhetetlenség, a becstelenség, a hazugság, az aljasság, a virtualitás, a Werner Tötgesek világában tizenöt és tizennyolc évesen is tökéletesen alkalmas vagy mindenre, tetteid, felkészültséged és kimondott szavaid megkérdőjelezhetetlenek, abban a beteg, kocsonyás, undorító világban mindig csak a Katharina Blumok tisztessége vész el. Mint most is éppen. Mert abban a világban a szavak és lózungok szintjén minden a fiatalokról szól.

Már felmerült, hogy a szavazati jogot szállítsák le tizenhat éves korra, mert ugye az emberfia tizenhat évesen oly kompetens mindenben, oly felelősen tud dönteni bármiről. Abban a világban négy-öt-hat éves gyerekeken meg lehet kezdeni a nemváltó beavatkozásokat, tele lehet őket tömni hormonokkal. Vagy azért, mert az elmebeteg bűnöző szüleik ezt találták ki, vagy azért, mert a négyéves kisfiúnak születik egy húga, aki eleinte kissé több figyelmet kap, mire a kisfiú egy szép napon lánynak öltözik, így kívánva visszaperelni magának a figyelmet. A barom szülei pedig azonnal elrohannak vele nemet váltani, a felkoncolandó orvosok pedig hajlandók erre.

Így van ez manapság. A „fiataloké a jövő”. Így aztán, ha tizenöt éves vagy, te vagy a legalkalmasabb világmegváltónak. Ha tizennyolc éves vagy és tudsz ocsmányul beszélni, te vagy a legalkalmasabb politikai sztárnak, képviselőnek. Ha négyéves vagy, éppen alkalmas korban vagy, hogy megváltoztasd a nemedet. De ha például huszonkét éves, végzős joghallgató vagy és konzervatív, akkor nem vagy alkalmas ifjúságügyi helyettes államtitkárnak. Akkor te csak a Mr. Rick lánya vagy.

Katharina Blum agyonlőtte Werner Tötgest. Aztán várta, hogy rátörjön a lelkiismeret-furdalás. Nehezen tudom elképzelni, hogy ma bármelyikünkre rátörne.

Bayer Zsolt -]]> www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (537) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1310) Titkok és talányok (12) Gazdaság (705) Flag gondolja (36) Sport (729) Belföld (10) Történelem (18) Rejtőzködő magyarország (168) Egészség (50) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1582) Heti lámpás (312) Mozi világ (440) Vetítő (30) Tereb (146) Nézőpont (1) Kultúra (7) Mondom a magamét (7546) Gasztronómia (539) Életmód (1) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2788) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>