Ma 2024 július 25. Kristóf, Jakab napja van. Holnap Anna, Anikó napja lesz.
57f185863f728557c235657cafda8141.jpg

Bayer Zsolt: Hetvenhat

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Hetvenhat halottat hagyott maga után Breivik, a norvég farmer. És e mögött az elmondhatatlan iszonyat mögött máris felsejlik a másik rém: a vita arról, hogy vajon milyen ideológia nevében követte el szörnyű tettét. 

A baloldali sajtó szélsőjobbos, xenofób elkövetőt emleget. A másik oldal, a szélsőjobb pedig iszlámellenes, szabadkőműves, cionista gyilkosról beszél.

S mindkét oldal igazolva látja saját rögeszméit, mindkét oldal bizonyítékként lobogtatja Breivik tömeggyilkosságát.

Uramisten… Mintha nem lenne mindegy!

S mintha nem lett volna mindig mindegy.

Mintha nem lenne teljesen mindegy, hogy valakit faji alapon vagy osztályalapon ölnek meg, a szebb jövő érdekében.

A halott, az halott – akár Auschwitzban ölték meg, akár Butugicsakban, a Kolima mentén. A párhuzamosok sokkal hamarabb találkoznak, mintsem a végtelenben, legjobb példa erre Sztálin és Hitler s mindaz, amit együtt és külön-külön elkövettek.

Breivik, a norvég farmer meggyilkolt hetvenhat embert. Legalábbis ennyiről tudunk eddig. S mint minden tömeggyilkos, ő is megideologizálta tettét. Breivik ezerötszáz oldalban.

S az az ezerötszáz oldal, illetve azok a részletek, amelyeket eddig megismerhettünk, tartalmaznak bizony vaskos igazságokat. Éppen ettől olyan iszonyatos az egész, ha egyáltalán lehet valami iszonyatosabb hetvenhat halottnál.

Mert bizony Európa beteg.

S messze nem a gazdaságról van szó, amikor ezt a kijelentést tesszük. Európának a lelke beteg. S betegebb lesz minden nappal.

Ahogy számolatlanul közelednek az európai partok felé a menekültekkel zsúfolt hajók, bárkák, lélekvesztők, úgy betegszik Európa.

John Lukacs így ír 1984-ben az Egyesült Államok 20. századi története című művében: „Ismerjük el, hogy a tömeges bevándorlás áradata a jellegzetesen amerikai nemzeti karakter kikristályosodását megakasztotta ugyan, de a nemzeti egység fennmaradását (…) nem sodorta veszélybe. Hogy hová vezet mindez, azt a jövő rejti el előlünk, kivált azok után, hogy a mostani kormányzatok meggondolatlanul szélesre tárják a kapukat a trópusi délről bezúduló bevándorlók óriási tömegei előtt. Tán még abban a kijelentésben sincs túlzás, hogy a fő veszélyt az Egyesült Államok szemszögéből nem a Szovjetunió jelenti, hanem az úgynevezett harmadik világ. Ennek vad beözönlése egyre nagyobb mértékig, egyre nyilvánvalóbban van jelen az Egyesült Államokban.”

Az Egyesült Államok azóta minden létező módon óvja önmagát a bevándorlók tömegétől. Eközben Európa belefogott egy kísérletbe, amelynek lényege a jövőbeni Európai Egyesült Államok megteremtése, a nemzeti lét felszámolása – és a menekültek özönlenek a földrészre. A politikai establishment pedig úgy tesz, mintha minden rendben lenne, és mint kisiskolás a leckét, úgy mondja fel monoton hangon az ostoba píszí szöveget a másságról és annak tiszteletéről.

Mindeközben pedig Breivik, a norvég farmer megírja a maga életművét ezerötszáz oldalban, és elindul gyilkolni.

És egy mai európai tizenéves a hihetetlen és kétségbeejtő műveletlenségével ezerötszázszor több igazságot fog találni Breivik szövegében, mint a politikusok valóságtól elrugaszkodott semmitmondásában.

Úgyhogy előbb-utóbb beszélni kell majd a lényegről. Szembe kell nézni Európa beteg lelkével és a neoliberalizmus, a tőkés világrendszer, a multikulturalizmus tarthatatlanságával.

Mert valahol, sok-sok helyen sok-sok eljövendő Breivik lövi már csúzlival a madarakat…

Bayer Zsolt, magyarhirlap.hu

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (18) Flag gondolja (36) Gazdaság (713) Mondom a magamét (7731) Kultúra (9) Nézőpont (1) Nagyvilág (1310) Heti lámpás (322) Jobbegyenes (2825) Mozaik (83) Politika (1582) Titkok és talányok (12) Belföld (11) Tereb (146) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Életmód (1) Mozi világ (440) Egészség (50) Autómánia (61) Irodalmi kávéház (537) Tv fotel (65) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>