Ma 2023 december 05. Vilma napja van. Holnap Miklós napja lesz.
d2c1e1da222f21c14ec5c5c7af98b16e.jpg

Bayer Zsolt: Fekete szín

Flag

Szöveg méret

3
Átlag: 3 (1 szavazat)

Amkor megszülettem, 1963 telén, még akasztottak Magyarországon.  És egy örökkévalóságnak kellett eltelnie, hogy erről tudomást szerezzek.

November 4-e, az iszonyat napja.

Ami október 6-án kezdődött. Százhét évvel 1956. november negyedikéje előtt…

Kivégzőosztag, akasztás, börtön.

Elvett és tönkretett életek.

Kelet-közép-európai sors.

Amikor megszülettem, még akasztottak.

Talán el sem képzelhető az, amikor visznek a bitófa alá, és még bűnöd sincsen. De visznek. Arctalan és arcos gazemberek.

Mélységes mély a hajnal csöndje és hidege.

És azt a csöndet veri fel a halálsoron vonuló elítélt lépéseinek zaja. És a sorstársak búcsúja. A biztatások, kiabálások s ahogy a pléhkanalak hozzáverődnek a csajkákhoz.

Visznek akasztani.

A halálsorok utolsó útjai akkor kezdődtek.

November 4-én.

Amikor bejöttek a ruszkik.

A Szabad Európa Rádió még kitartásra buzdított, de az Egyesült Államok elnöke csak ennyit üzent az oroszoknak: „Végezzenek gyorsan…”

Szigorú, aljas tőmondat.

És végeztek is, gyorsan.

A ruszkik.

Akik azt sem tudták, hol vannak.

Szomorú szemű, messziről, Urálon túlról hozott kiskatonák, ázsiaiak, széles járomcsontúak, barnák – talán rokonok a históriában.

Jöttek, gyorsan végezni.

Mert „egy nép azt mondta: elég volt!”

És még nem jött el az ideje ennek a mondásnak. Kelet-közép-európai sors: mindig lemaradva, és mégis mindig túl korán, túl hamar, soha sem idejében.

A mi szabadságunk soha sem tudott idejében érkezni.

A mi szabadságunkért soha sem lehetett jó időben harcra kelni.

Mindig másmilyen volt a „világpolitikai helyzet”.

Másmilyen volt 1956-ban is.

Csak a fiúknak és a lányoknak felejtettek el szólni erről. Mint mindig.

Nekünk mindig elfelejtettek szólni.

Bennünket mindig egyedül hagytak.

És mindig elárultak. Így aztán útjaink mindig ott értek véget, a halálsoron. Bitók tövében. Kivégzőosztagok előtt.

Nehéz sors ám az, ha az élet önmaga is hősiesség.

Errefelé az. Olyasmi. Olyasféle vállalás.

November 4-én is vállalni kellett aztán mindent. Menekülést az idegenbe, elszakadást mindentől, családtól és hazától, ami nehéz volt ám, mert akkor még volt rendeltetésük e fogalmaknak. Rendeltetésük és átélhető, átélt valóságuk.

És vállalni kellett a börtönt. A kínzást. A bűntelen bűnhődést, amiről még Dosztojevszkij sem beszélt.

Vállalni kellett a gazemberek, a patkányok triumfálását. Ismét. Mint mindig, mint oly’ gyakorta, hogy már úgy tűnt egészen, soha nem is lehet másképpen.

Úgy tűnt, hogy soha nincsen semmi értelme.

És vállalni kellett a halálsort. Az utolsó utat s a bitót. Vállalni, ahogy a kötél megfeszül, és vége lesz mindennek.

Vállalni kellett, hogy megint a halál porciózza ki a maradék időt.

S ami a legnehezebb: vállalni kellett ezután is az életet. Vállalni azt, hogy a gyilkosok, az árulók, a patkányok fogják megmondani, mire lehet és kell emlékezni, és mire tilos.

S legvégül itt egy vállalás, ami nem szükségszerű, de mindennél megalázóbb: tűrni, hogy a gyilkosok, árulók és patkányok maradéka szabadon élhet a mai napig, és feltehetőleg ágyban, párnák közt fog elpusztulni mindegyik.

Ez sérti legjobban november 4-e emlékét. Az emlékezetet.

November 4-e dalát az elcsángált, bukovinai székelyek éneklik, azóta, hogy beléjük ágyúztak Madéfalván, egy rettenetes éjszakán, és el kellett menekülniük.

Ők öntötték versbe az örök kelet-közép-európai sorsot. Az örök november negyedikéket. Ez a népdal sírjon ma is, mert ezt úgysem értheti rajtunk kívül senki sem igazán, ezen a földtekén…

Nekünk a legszebbik estét / Fekete színre festették, / Fekete színre festették. // Münköt anyánk megátkozott / Mikor a világra hozott, /Mikor a világra hozott. // Azt az átkot tette reánk, / Ország-világ legyen hazánk, // Ország-világ legyen hazánk. // Ott se legyen megállásunk, / Csipkebokoron szállásunk, / Csipkebokoron szállásunk. // Bu ebédünk, bu vacsoránk, /  Szerencsétlen minden óránk, / Szerencsétlen minden óránk. // Rajtunk a bu hármat hajlott, / De bezzeg hogy elhervasztott, / De bezzeg hogy elhervasztott. // Nekünk a legszebbik estét, / Fekete gyászra festették, / Fekete gyászra festették.

Bayer Zsolt - ]]>www.magyarhirlap.hu]]>

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Autómánia (61) Vetítő (30) Egészség (50) Tereb (146) Történelem (16) Sport (729) Gazdaság (694) Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (168) Életmód (1) Mozaik (83) Heti lámpás (281) Flag gondolja (34) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (531) Nagyvilág (1309) Nézőpont (1) Belföld (10) Kultúra (6) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1581) Jobbegyenes (2723) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (7250)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>