Ma 2024 július 17. Endre, Elek napja van. Holnap Frigyes napja lesz.
28e92467d1d64e32c374f41ff32558cb.jpg

Bayer Zsolt: Betartsuk?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Mármint a szlovák nyelvtörvényt. Ez ám az egyik legfontosabb kérdés – csak erről nem esik szó. Fontos kérdés, s egyben mélyen filozofikus. Erről értekezik már Szophoklész az Antigonéban – s ezt a kérdést szegezték vádként Nürnbergben a náciknak, mármint a végrehajtóknak: miért nem tagadták meg a parancsot?  


Hát igen, miért is nem tagadták meg a parancsot…

S természetesen ez a kérdés kizárólag a náciknál értelmezhető, a kommunistáknak nem illik feltenni. Illetve a kommunisták esetében maga a felmentés a diktatúrára való hivatkozás.

Ami a náciknál vád, az a kommunistáknál menlevél és hivatkozási alap. Ez már önmagában filozófia, ugye. S mindezt alaposan meg lehet bolondítani akkor, ha a demokrácia keretei közötti ellenállásról, "parancsmegtagadásról" ejtünk szót. Vagyis: van-e igazolható és elfogadható mód s pillanat s lehetőség, hogy egy demokrácia polgára ellenálljon az államnak, a demokrácia törvényeinek?

Természetesen van.

Egész életünk tele van ilyen pillanatokkal és lehetőségekkel.

Most éppen felvidéki magyarjainkon a sor. Mert a szlovák nyelvtörvény szembe halad a polgári demokráciákkal, ez még csak hagyján, de az ezeréves "isteni" törvényekkel is.

Ebből pedig egyetlen dolog következik: nem kell várni semmire, leginkább az impotens európai szervezetek állásfoglalására fölösleges várni. Ellenben mindent ugyanúgy kell tenni és csinálni, mint eddig. Pontosan ugyanúgy, ugyanott s ugyanannyit kell magyarul beszélni, mint eleddig, a magyar nyelvű kiadványokban pontosan ugyanolyan módon, magyarul kell leírni a földrajzi neveket, mint eddig. Egyetlen pillanatig sem kell foglalkozni a kulturálisan frusztrált s e végből végképp meghülyült szlovák politikusok ostoba és szar törvényeivel. Ezek a törvények egyszerűen nem léteznek!

S hogy aztán mi lesz? Megsúgom: semmi sem lesz! Ugyanis nem lehet semmi sem – hát éppen ez a szép az egészben!

Mert ugye, adódik a lehetőség, hogy majd megbüntetik a renitens magyart X euróra, de mondjuk mindjárt ötezerre, hogy kapjon frászt félelmében. No, ekkor jön el a pillanat, amikor szintén semmit sem kell tenni. Értve ezalatt, hogy egy büdös vasat sem kell, sőt, nem szabad befizetni!

Mert mi is történik majd, ha senki sem fizeti be a kirótt büntetést? Az történik majd, ami történni szokott. Jönnek újabb és újabb büntetőcédulák, egyre nagyobb összegekről. Ezeket kitartó szorgalommal és sztoikus nyugalommal a rötyibe kell hajigálni. S aztán?

Hát azután, ad absurdum jönnek a végrehajtók, vagy kijön a rendőrség, hogy börtönbe vigye a renitens állampolgárt. Nos, barátaim, minekünk éppen erre a pillanatra kell várnunk!

S minél többen, mondhatni tömegesen, leginkább pedig egy emberként sértitek meg ezt az idióták által hozott, idióta és szar törvényt, annál nagyszerűbb lesz nézni, amint a szlovák állam becsődöl és nevetség tárgya lesz. Vagy tényleg azt hiszitek, hogy tömegesen kilakoltatják és/vagy börtönbe viszik mondjuk a csallóközi magyarokat?

Ugyan már, barátaim!

Ha csak egyetlen magyart is elvinnének, akkor mindjárt felébredne az amúgy teljesen impotens EU. Csak rá kell majd mutatni egy csallóközi magyarra, mondjuk egy nyolcvanesztendős Pali bácsira, s el kell mondani jó hangosan: Pali bácsit azért viszik éppen börtönbe, mert magyarul kért Kalmopyrint a gyógyszertárban, aztán meg nem volt hajlandó kifizetni az ötezer eurót. Ennyit kell tenni, barátaim.

Egy emberként, tömegesen sértsétek meg a hülyék törvényét, hányjatok rá fittyet – tanúsítsatok kollektív ellenállást azzal, hogy továbbra is magyarul beszéltek.

Ugye, menni fog?

Bayer Zsolt, magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2825) Mondom a magamét (7713) Vetítő (30) Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (9) Tv fotel (65) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (36) Heti lámpás (322) Életmód (1) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Egészség (50) Nagyvilág (1310) Mozaik (83) Gazdaság (713) Sport (729) Belföld (11) Nézőpont (1) Tereb (146) Irodalmi kávéház (537) Politika (1582) Titkok és talányok (12) Történelem (18)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>