Ma 2022 október 03. Helga napja van. Holnap Ferenc napja lesz.
lead-cropped-0.jpg

Bayer Zsolt: A gazemberek lebuktak

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Úgy tűnik, az igazság néha mégis győzedelmeskedik!

A svéd tévénél “dolgozó” gazemberek lebuktak, és erröl már papírjuk is van! Amúgy hazai megfelelőiknek is ajanljuk figyelmükbe a tényeket, ha már...

SVT (SVÉD TELEVIZIÓ) HAZUDOTT MAGYARORSZÁGRÓL – A MÉDIA ÉS HÍRKÖZLÉSI HATÓSÁG (Granskningsnämnden) ELMARASZTALTA RÉSZREHAJLÓ BESZÁMOLÓ MIATT

A svéd médiát, beleértve az állam által ellenőrzött SVT-t (Svéd Televiziót) már hosszabb ideje azzal vádolták, hogy egyoldalúan és egyirányba mutatóan negatívan számol be Magyarországról és annak konzervatív többségű kormányáról. Most a Média és Hírközlési Hatóság elmarasztalta a közszolgálati műsorszolgáltatót, mivel megsértette a szakmaiságra vonatkozó követelményeket és hamís híreket (fake news) terjesztett.

Az elmarasztalás háttere egy múlt év december 21-i híradás volt, amikor az SVT tévesen állította, hogy a magyar kormány feljogosította a munkaadókat, hogy évente 400 óra túlórát rendeljenek el munkavállalóik felé és úgy hivatkozott erre mint egy „rabszolgatörvényre”.

Önmagában a törvényi változás semmilyen különbséget nem jelent a korábbi, munkaadói túlóra elrendelésére vonatkozó jogokban. A túlórák száma továbbra is 250, mint korábban. Amit a törvény szövegébe foglaltak csupán annyi, hogy a munkaadó és munkavállaló most már együtt és önként juthatnak arra a döntésre, hogy további 150 óra túlórában egyeznek meg.

SVT úgy döntött, hogy nem kér bocsánatot a téves beszámolóért. A döntés ellen helyette arra a kifogásra hivatkozik, hogy a munkaadó és munkavállaló között a túlórára vonatkozó önkéntes megállapodás a kényszerítéssel egyenlőnek tekinthető.

Az állítás egyetlen alátámasztásaként az állami televízió más svéd médiára, TT hírügynökségre hivatkozik, akik úgy spekuláltak, hogy az extra túlórát megtagadó munkavállalóknak fel fognak mondani.

A Média és Hírközlési Hatóság úgy gondolja, hogy az SVT-nek ezzel a háttérforrással sem volt szakmai joga így beszámolni erről, ahogy tette és megállapítja elmarasztaló határozatában a hírről, hogy ezzel megsértették a szakmaiságra vonatkozó követelményeket.

A hatóság három tagja mindazonáltal a határozattól eltérő véleményét jelentette be. Úgy gondolják, hogy a Magyarországról szóló téves negatív  beszámoló nem tekinthető olyan problémásnak, hogy a hírbejátszás túllépné az SVT műsorszórási rendjében foglalt szakmai hiányosság határát. 

Svédország hasonló túlóratörvénye

A magyar túlóratörvény nagyon hasonlít a svédhez. Egy svéd munkáltatónak joga van évente 200 óra túlmunka időt elrendelni és mindezt azonnali bejelentéssel. Más több-kevesebb túlórára vonatkozó szabályozások a munkaerőpiaci résztvevők között a kollektív szerződésben találhatók. A legtöbb érvényes szerződés szerint a munkaadó a szakszervezettel állapodhat meg egészen évi 300 óra túlóráig.

Mats Dagerlind (2019-09-17)

]]>https://samnytt.se/svt-ljog-om-ungern-falls-av-granskningsnamnden-for-osaklig-rapportering/]]>

Fordította: Géber Zsuzsánna

Bayer Zsolt - Forrás: ]]>Bádog - Bayer Zsolt blogja]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Mondom a magamét (6347) Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (33) Tereb (142) Gazdaság (667) Politika (1581) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (8) Kultúra (6) Történelem (15) Jobbegyenes (2431) Sport (729) Heti lámpás (260) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Vetítő (30) Nagyvilág (1464) Irodalmi kávéház (514) Egészség (50) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Életmód (1) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>