Ma 2024 február 29. Anonymus napja van. Holnap Albin napja lesz.
0f7b7d904c21992fd7afca6850038f31.jpg

Ugrik a 06, kilencjegyű lesz minden telefonszám

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Egységesen kilencjegyűek lesznek a magyar telefonszámok, ezzel végre egységesek lesznek a vezetékes és a mobilterületen is - hangzott el egy szűk körű szakmai egyeztetésen, amelyen a hatóság, a szaktárca és a szolgáltatók képviselői voltak jelen.

Az egyelőre kérdéses, hogy mikortól történik meg mindez, az átállás legkorábbi lehetséges dátuma jövő augusztus (ebben a hónapban a legkisebb a forgalom), de az sem kizárt, hogy ahhoz képest egy, esetleg két évet eltolják a változást. Ezzel egy időben szinte biztosan megszűnik majd a belföldi előhívó, a 06, amely már szinte hungarikumnak számít.

A kilenc számjegyet a körzetszámmal együtt kell érteni, ez tehát a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vezetékes számokat toldják meg egy karakterrel (a javaslat szerint a négyessel), amely a vélhetően a mostani körzetszám elé kerül majd. - Döntés még semmiről nem született, az említett konzultáció a változás előkészítésének első fázisát jelenti - kommentálta információnkat a Nemzeti Hírközlési Hatóság illetékese.

A módosításra két okból van szükség: így bővíthető legegyszerűbben a számmező, erre leghamarabb a mobiltársaságoknak lesz szükségük, de az új generációs hálózatok és szolgáltatások későbbi indulása után a vezetékes szolgáltatást nyújtók is sokkal több telefonszámot igényelnek majd. A számmező bővítésével sosem várták meg a rendszer tényleges telítődését, mindig elébe mentek néhány évvel, elkerülendő a szolgáltatásban kialakuló káoszt vagy azt az esetet, hogy hívószám hiányában nem tudnak bekapcsolni új előfizetőket. A változás előnye az is, hogy azt követően egységes hosszúságúak lesznek a vonalas és a mobilkapcsolási számok. Egy füst alatt végre elhagyható lesz a 06-os előhívó, amelyet (vagy más előhívót) EU-szerte már alig használnak.

A majdani döntést követően az átállásra a szolgáltatóknak fel kell készülniük: kapcsolóközpontokat kell átalakítani, szoftvereket módosítani, és természetesen az ügyfeleket tájékoztatni. Mindez pénzbe kerül, ahogy a korábbi alkalmakkor is. A mobilszámok például 1998. szeptember 12-e óta hétjegyűek, az akkori hatjegyű számok elé egységesen a 9-es került. A vonalas számok története mai szemmel már szinte komikus: a crossbar rendszerek bevezetésekor a fővárosban öt-, vidéken négyjegyűek voltak a számok. Vidéken 1964-től lett öt-, míg 1990-től hatjegyű a telefonszám. Ugyanakkor, még a kilencvenes évek elején is voltak hazánkban olyan települések, ahol központos telefonrendszer volt: egy kezelő kézzel hozta létre a kívánt összeköttetéseket. Ezeken a településeken akkor még két-, illetve háromjegyű telefonszámokat használtak.

]]>]]> 

A crossbar rendszerek bevezetésekor a körzetszámokat az óramutató járásával megegyező irányba osztották ki az országban, hasonlóan az irányítószámokhoz. Budapesté az 1-es lett, míg például Miskolc a 46-os körzetszámot kapta. A debreceniek az 52-es körzetben vannak, Szegedé a 62-es, Pécsé a 72-es, Soproné a 99-es körzet.

nol.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nézőpont (1) Egészség (50) Gasztronómia (539) Tereb (146) Jobbegyenes (2764) Belföld (10) Rejtőzködő magyarország (168) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (306) Politika (1582) Történelem (17) Nagyvilág (1309) Titkok és talányok (12) Életmód (1) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (535) Gazdaság (699) Mondom a magamét (7429) Kultúra (6) Szépségápolás (15) Autómánia (61) Flag gondolja (36) Sport (729) Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>