Ma 2023 június 06. Norbert, Cintia napja van. Holnap Róbert napja lesz.
8539f53aeda6a9b2966fd5e2b3ca27b1.jpg

Blue chipek a Budapesti Értéktőzsdén – 1. rész – MOL Nyrt.

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A sorozat első részében a BUX legnagyobb súlyú részvényét kibocsátó társaságot mutatom be, a MOL Nyrt-t. 

Jelenleg a MOL részvény a BUX index számításánál figyelembe vett 12 db részvény közül a második legnagyobb súllyal szerepel a kosárban, 28,62%-kal. A részvényt a Budapesti Értéktőzsdére 1995. november 28-án vezették be 1000 Ft-os névértéken, összesen 104.518.484 db-ot. Az elmúlt egy évben a legnagyobb árfolyamérték, amit a részvény elért, 21.680 Ft, a legalacsonyabb pedig egy év alatt 11.000 Ft. Jelenleg kb. 18.000 Ft a részvény árfolyama, napi forgalma a múlt héten átlagosan meghaladta a 6 milliárd Ft-ot.

 
 
A Magyar Olaj- és Gázipari Részvénytársaság (MOL Rt.) 1991-ben jött létre az Országos Kőolaj- és Gázipari Tröszt jogutódjaként. Az elmúlt közel 20 évben Közép-Kelet-Európa egyik vezető integrált olaj- és gázipari csoportjává vált, mely csoport tagjai a TVK Nyrt., a szlovákiai Slovnaft olajipari társaság, az ausztriai Roth kis- és nagykereskedelmi vállalat. Találkozhatunk a MOL-lal Horvátországban, mivel stratégiai partnerük az INA, de Romániában is tankolhatunk MOL-kutaknál. Kutatási tevékenységükkel jelen vannak Közép-Ázsiában és Észak-Afrikában is, de Oroszországban és Pakisztánban is kutatnak.
 
A MOL-csoport fő tevékenységei:
 
- kőolaj- és földgázkutatás és –kitermelés
- kőolajtermékek finomítása, szállítása, tárolása és értékesítése
- földgázszállítás
- olefin- és polimergyártás és –kereskedelem
- elektromos áram és hőenergia előállítás gáz- és megújuló erőforrásokból.
 
A MOL Nyrt. mérleg szerinti eredménye 2009-ben 253 milliárd Ft volt, melyből nem fizetnek osztalékot a közgyűlés határozata alapján, az eredmény teljes összeggel az eredménytartalékba kerül át. A közgyűlésen azok a részvényesek gyakorolhatják részvényesi jogaikat, akiket bejegyeztek a részvénykönyvbe. A részvénykönyvbe történő bejegyzés nem kötelező. Az alapszabály értelmében egyetlen részvényes vagy részvényesi csoport sem gyakorolhatja a szavazati jogok több mint 10%-át. 2009. december 31-én az alábbi tulajdonosi szerkezete volt a részvénytársaságnak (mely tehát nem tükrözi tökéletesen a részvénykönyvi bejegyzéseket):
 
A hazai inétzményi és magánbefektetők elsősorban a Budapesti Értéktőzsdén vehetik meg a részvényeket. A külföldi befektetőknek lehetőségük van részvényeket venni az Egyesült Államokban, Luxemburgban, Varsóban vagy Londonban is.
A Társaság alaptőkéje 104.519.063.578 Ft, mely összeg legnagyobb hányadát a Budapesti Értéktőzsdén bevezetett „A” sorozatú, névre szóló, 1000 Ft névértékű törzsrészvény teszi ki. Ezen felül kibocsátottak 578 db „C” sorozatú, 1001 Ft névértékű törzsrészvényt és 1 db „B” sorozatú, névre szóló 1000 Ft névértékű szabazatelsőbbségi jogokat biztosító részvényt is (a köznyelvben ezt hívják „aranyrészvénynek”). Ez utóbbinak a magyar állam a tulajdonosa.
 
A részvénytársaság fő szerve a közgyűlés, melyen a tulajdonosok vehetnek részt. Választott szervei az Igazgatóság és a Felügyelő Bizottság.
Az Igazgatóság tagjai kollektíven felelnek valamennyi társasági műveletért. Tagjai:
Hernádi Zsolt elnök, Dr. Csányi Sándor alelnök, Dr. Dobák Miklós, Dr. Horváth Gábor, Iain Paterson, Járai Zsigmond, Dr. Martin Roman, Molnár József, Mosonyi György, Mulham Al Jarf, Dr. Parragh László.
A Felügyelőbizottság a tulajdonosok megbízásából ellenőrzi a társaság ügyvezetését. Elnöke Dr. Kupa Mihály, elnökhelyettes Dr. Chikán Attila. Tagjai: Benedek Lajos, John I. Charody, Juhász Attila, Kohán József, Prof. Lámfalussy Sándor, Slavomír Hatina, Töröcskei István.
 
 
Az Ügyvezető testület feladata a magas szintű döntések előkészítése, gyakorlatilag ők alkotják a MOL Nyrt. vezetőségét:
Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató, Mosonyi György vezérigazgató, Áldott Zoltán (kutatás-termelés üv. ig.), Horváth Ferenc (termékelőállítás és kereskedelem üv. ig.), Molnár József (pénzügyi vezérigazgató-helyettes), Simola József (társasági támogatás üv. ig.), Világi Oszkár (Slovnaft vezérigazgató).
 
A MOL Nyrt. foglalkoztatottainak száma jelenleg több mint 34 ezer fő, ezáltal is fontos szereplői a magyar és európai gazdasági életnek.
 
(Adatok forrása: ]]>http://www.bet.hu]]>  és ]]>http://www.mol.hu]]> )
 
N. R. Ágnes
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Szépségápolás (15) Politika (1581) Heti lámpás (264) Tereb (142) Sport (729) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (6854) Jobbegyenes (2624) Életmód (1) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Történelem (15) Kultúra (6) Irodalmi kávéház (521) Flag gondolja (33) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (681) Vetítő (30) Belföld (9) Mozaik (83) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Nagyvilág (1306) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>