Ma 2021 augusztus 02. Lehel napja van. Holnap Hermina napja lesz.
Orbán Viktor: Európa jövője mi vagyunk

Orbán Viktor: Európa jövője mi vagyunk

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Védelmünkbe kell vennünk a nemzetállami szuverenitást.

  1. Európa jövője mi vagyunk
  2. Hazánkért és Európáért nemcsak meghalni, de élni és dolgozni is tudunk
  3. Népeink sorsfonala sokszor fonódott össze az elmúlt ezer évben
  4. Védelmünkbe kell vennünk a nemzetállami szuverenitást
  5. Közép-Európa ma nemcsak földrajzi fogalom, hanem politikai, gazdasági és kulturális valóság

Kellő szerénységgel, de 30 év teljesítményének önbizalmával és az európai helyzet ismeretében mondhatni, hogy 30 éve még azt gondoltuk, Közép-Európa jövője Európa, de ma már azt látni, hogy mi vagyunk Európa jövője, és készen is állunk erre a küldetésre – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Prágában, a bársonyos forradalom 30. évfordulójának alkalmából rendezett megemlékezésen.

A prágai Nemzeti Múzeumban tartott rendezvényen a kormányfő beszédében kiemelte:

mi, közép-európaiak 30 éve megmutattuk, hogy hazánkért és Európáért nemcsak meghalni, de élni és dolgozni is tudunk.

Már nemcsak sorsunk, de céljaink is közösek, a közép-európai országok együttműködése a közép-európai emberek szívébe van írva, ezért az előttünk álló évek Közép-Európa, a V4 sikereiről fognak szólni – vélekedett.

A miniszterelnök kifejtette:

népeink sorsfonala sokszor fonódott össze az elmúlt ezer évben, a második világháború vége óta pedig sorsközösségben is élünk, mert 1945 után a csehek, a szlovákok és a lengyelek ugyanazt kapták jutalmul, mint amit mi magyarok kaptunk büntetésül, szovjet diktatúrát.

A kormányfő felidézte: a nyolcvanas években a magyar fiataloknak a cseh és a lengyel antikommunista ellenállás volt a példa, amelynek segítségével a magyarok is hozzákezdtek a kommunista rendszer lebontásához.

Úgy vélte, ma már világos, hogy ’68-asnak lenni gyökeresen mást jelent Nyugaton és Közép-Európában. A nyugati ’68 felszámolná a szabad nemzetállamokon és keresztény kultúrán nyugvó európai világot, ezzel szemben a mi ’68-unk éppen ezek visszaszerzését és megvédését akarja – fogalmazott. Hozzátette: a közép-európai ’68 üzenete ma is az, hogy mi akarunk dönteni a saját sorsunkról, szabad nemzetként akarunk élni, nem pedig birodalmi tartományként vagy birodalmi alattvalóként.

A kormányfő hangsúlyozta:

közép-európai demokraták vagyunk, ezért védelmünkbe kell vennünk a nemzetállami szuverenitást, mert ha lemondunk róla, azzal a demokráciának is vége lesz.

Orbán Viktor szerint ma sem valami új ideológiai rendszerre van szükség, és ha javítani akarunk mai európai világunkon, akkor egyszerű emberi dolgokra van szükségünk. Arra, hogy saját közép-európai életünket élhessük, hogy tisztelhessük és megvédhessük családjainkat, élvezhessük szabadságunkat, szerethessük hazánkat. és büszkék lehessünk nemzetünkre – sorolta.

A közép-európaiaknak van saját nyelvük, a szabadság, a függetlenség és az egymás iránti szolidaritás nyelve. Ez a nyelv az európai népek nagy családjában önálló és határozott hangot ad nekünk, és ennek köszönhető, hogy Közép-Európa ma nemcsak földrajzi fogalom, hanem politikai, gazdasági és kulturális valóság

– hangoztatta a miniszterelnök.

A megemlékezésen felszólaltak a visegrádi országok miniszterelnökei, Andrej Babiš cseh, Mateusz Morawiecki lengyel és Peter Pellegrini szlovák kormányfő, valamint Wolfgang Schäuble, a német Bundestag elnöke.

Andrej Babiš: A bársonyos forradalom az újkori cseh történelem legfontosabb eseménye

Az 1989. novemberi bársonyos forradalom, a harminc évvel ezelőtt történt csehszlovákiai rendszerváltás az újkori cseh történelem legfontosabb eseménye – ]]>jelentette ki Andrej Babiš cseh miniszterelnök]]> vasárnap Prágában, a bársonyos forradalom 30. évfordulójának alkalmából rendezett megemlékezésen. A prágai Nemzeti Múzeumban tartott ünnepségen a visegrádi országok kormányfői megemlékeztek arról a diáktüntetésről, amely kirobbantotta a bársonyos forradalmat. Babiš köszönetet mondott a lengyeleknek, a magyaroknak és a szlovákoknak, hogy támogatták a csehek igyekezetét a szabad társadalom kiharcolására.

MTI - ]]>www.magyrnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Gazdaság (659) Rejtőzködő magyarország (168) Mozaik (83) Autómánia (61) Kultúra (6) Vetítő (30) Nagyvilág (1456) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (138) Politika (1578) Irodalmi kávéház (505) Sport (729) Történelem (14) Gasztronómia (539) Heti lámpás (255) Egészség (50) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2084) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (6) Flag gondolja (33) Titkok és talányok (12) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (5467)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>