Ma 2020 július 13. Jenő napja van. Holnap Örs, Stella napja lesz.
Járóka Lívia: Luxus-NGO-k fölözik le az uniós pénzeket

Járóka Lívia: Luxus-NGO-k fölözik le az uniós pénzeket

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Kemény szavak a Fidesz EP-képviselőjétől!

A baloldali és liberális elit csak szavakban támogatja a romák felzárkóztatását és a bevándorlók integrációját, valójában egyikért sem tesz érdemben semmit — összegezte eddigi tapasztalatait a Fidesz roma származású európai parlamenti képviselőjét, az Európai Parlament alelnöke. Járóka Lívia beszélt Soros György és más gazdasági szereplők befolyásáról is, amelyek komoly üzletet látnak a migránsok integrációs programjaiban, ezért luxus-NGO-k hálózatát hozták létre Euró­pában.

Az uniós vezetés régóta hátráltatja a romastratégia következetes megvalósítását, már 2011-ben jeleztem, hogy az Európai Bizottság nem támogatta azt a hét pontot, amelyek garantálhatták volna, hogy a tagállamok és Brüsszel valóban teljesítse a vállalásokat – mondta el lapunknak Járóka Lívia. A Fidesz európai parlamenti képviselője felidézte , az EP-képviselők 97 százaléka által megszavazott pontokat: a programok monitorozását, pénzügyi és szakmai ellenőrzését, a számonkérhető célszámok vállalását, a tagállamok nagy strukturális változtatásait, amelyek az akadályok elhárításához kellenek, a helyi roma szervezetek bevonását, hogy ne a szokásos nagy NGO-knál landoljon minden pénz, valamint az EU részéről a pénzek lehívásának megkönnyítését.

– Hiába küzdöttünk, hogy a garanciák is bekerüljenek a szövegbe, nem terjesztették be az Európai Tanácsnak. Abban az időszakban sokan megkerestek, hogy ne harcoljak ezért. Voltak, akik álszent módon azzal érveltek, hogy az ellenőrzés sértő, mert ezzel azt sugallanánk, hogy a romák lopnak, azért akarjuk ellenőrizni őket. A romák mögé bújva akadályozták, hogy az integrá­ciós bizniszben ismert NGO-kat ellenőrizhessük, hogy a pénzek tényleg eljutnak-e a romákhoz. Voltak őszintébbek is, akik megmondták, hogy azért nem támogatják, mert szerintük hiába küzdök, ezen a problémán nem lehet segíteni. Európában mindig lesz olyan csoport, mint a szegénységben élő romák – vázolta a brüsszeli folyamatok okait a politikus.

A romastratégiával kapcsolatban fontosnak tartja, hogy ne kerüljön politikai törésvonalak közé a téma. Baloldali és liberális képviselőkkel is próbált együttműködni, de nem sok sikerrel, mert rendre leszavazták a javaslataikat. Mint elmondta, azzal indokolják az ellenvetéseiket, hogy először az előítéletességen kell változtatni, majd utána jöhetnek a felzárkóztató programok. – Vagyis soha – összegezte a balliberális álláspont lényegét a képviselő.

Arra a felvetésre is reagált, hogy a hazai roma civilek között terjed a hír, miszerint egy Soros György által támogatott szervezet járja az országot és jelölteket gyűjt, hogy az őszi választáson az Országos Roma Nemzetiségi Önkormányzatban (ORNÖ) mandátumokat szerezzen, így akadályozva a hazai romastratégia sikerét. Szerinte fontos a roma szervezetek szerepe a felzárkózásban, és nem is fognak kimaradni belőle. Ha az országos roma önkormányzatot megvásárolt emberek alkotják, akkor ezzel maximum azt érik el, hogy kiállnak mögülük azok, akiket megvezettek, a roma választóik. Kommunikációs szinten biztos sok kellemetlenséget tudnak okozni, de látva a hazai politikai akaratot, ez nem jelenthet akadályt a célok elérésében.

– Inkább azt tartanám fontosnak, hogy itthon is legyen a romastratégiának hiteles roma felelőse, aki egyaránt jártas a civil és az államigazgatási területen, elfogadható partnere minden szereplőnek, és érdemben tudja segíteni a miniszterelnöki biztos, Vecsei Miklós munkáját, amire a feladat nagyságát tekintve szüksége is lenne. Bár Magyarország teljesítette talán legjobban a feladatát a tagországok közül, de a roma fiatal szakemberek és közösségek bevonása elengedhetetlen – fejtette ki az Európai Parlament alelnöke.

Arról is beszélt, hogy a tömeges bevándorlás lehetetlenné teszi a roma felzárkózás uniós támogatását. – Láttam, ahogy pénzeket csoportosítanak át a romastratégiától a menekültek integráció­jára, majd azt rosszul használják fel. Több tagországból kerestek meg migránsok, ilyen jellegű panasszal – fogalmazott.

A közvéleményben kialakuló képet csalókának tartja, miszerint Európában két tábor feszül egymásnak: a bevándorlásellenesek, akik inkább a romákat akarják felzárkóztatni, valamint a bevándorláspártiak, akik inkább a migránsokat szeretnék integrálni. Szerinte nem erről van szó, ennél rosszabb a helyzet.

– Azok, akik a tömeges bevándorlást támogatják, nemcsak a romák és szegények felzárkóztatása iránt érdektelenek, hanem a menekültek integrációját sem veszik komolyan. Óriá­si pénzek mennek erre a területre, de a felhasználásuk módja és sikeressége már nem érdekel senkit. Én foglalkozom menekültekkel is, érdekel, hogy mi történik velük Európában. Az integráció gyakorlati oldalát is ismerem, nem csak az elméleteket, a konferenciákon szépen hangzó előadásokat. Természetes részemről, hogy nemcsak a romák integrációja érdekel, hanem mindenkié, aki hátrányos helyzetben van – hangsúlyozta Járóka Lívia.

Elmondta, hogy megnézett rengeteg ilyen programot, személyes találkozásokon keresztül szerzett információkat az Európába érkező migránsoktól. Azt látta, hogy a nyugat- és észak-európai országokban luxus-NGO-k működnek, amelyek egy magyar civil szervezet számára elképzelhetetlen forrásokkal rendelkeznek, mégsem látszik az eredmény.

– Ezekre a forrásokra egy külön civil iparág épült ki, amelynek képviselői bent ülnek a parlamentben és az EU vezetésében. Közben az Európában tartózkodó migránsok beilleszkedése nem halad. Rengeteg ötlettel és információval próbáltam segíteni a leginkább érintett tagországoknak, hogy hatékonyabbak legyenek a programjaik, de döbbenten tapasztaltam, hogy nem igazán érdekel ez senkit – fejtette ki.

Békés Bence - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (140) Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Mondom a magamét (4650) Életmód (1) Mozaik (83) Heti lámpás (241) Autómánia (61) Irodalmi kávéház (489) Politika (1571) Gazdaság (652) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Nagyvilág (1450) Kultúra (6) Rejtőzködő magyarország (171) Flag gondolja (33) Vetítő (37) Belföld (5) Történelem (14) Egészség (50) Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (1798)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>