Ma 2024 július 24. Kinga, Kincső napja van. Holnap Kristóf, Jakab napja lesz.
7bf6fa5595cd6cfd34f1b154b6918ef0.jpg

Nincs elég bölcsődei férőhely

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Nagyon jól emlékszem, amikor a kormány annak kapcsán, hogy a gyest 2010. májusától 3 évről 2 évre csökkenti, ígéretet tett, hogy lesz elég óvodai-bölcsődei férőhely, összenéztünk a férjemmel, és mindketten csóválni kezdtük a fejünket. Sok ilyen ígéretet láttunk már, aminek a kimondásakor lehetett tudni, nem fog megvalósulni.

Legalább tízezer bölcsődei férőhelyre lenne még szükség – vélik a szakemberek. Márpedig ha ennyit ismernek be, akkor valószínűleg még kétszer ennyi is kevés lenne. A meglévő mintegy 25 ezer bölcsődei férőhely már most is kevés, telt ház van, 130 százalékos kihasználtság, várólisták. Mindannyian ismerünk történeteket olyan szülőkről, akik már a várandósság alatt igyekeztek helyet szerezni születendő gyermeküknek, nem feltétlenül sikerrel.

 
 
Idén májustól életbe lép az a rendelet, amely szerint háromról két évre csökken a gyes ideje. Hamarosan megszületnek azok a babák, akiknek nem lesz helyük sem otthon (anyának dolgozni kell), sem intézményben (sajnáljuk, anyuka, nincs hely). Azoknak a bölcsődéknek már épülniük kéne. Egyrészt azért, hogy a mostani túlzsúfoltságot megszüntessék, másrészt azért, hogy valóban időben kész legyenek velük.
 
A Szociális és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezetője szerint lesz férőhely. Jegyezzük meg az újabb ígéretet: idén 1700 hellyel bővülnek a bölcsődék, 2012-ig pedig további hatezerrel.
 
Mit tehetnek a kistelepülések? EU-s forrásra pályázhatnak, esetleg egységes óvoda-bölcsődét hozhatnak létre. Már ahol van erre pénz, tudnak elég szakképzett óvónőt és dadát fizetni és persze van annyi hely az ovikban –amelyek általában szintén túlzsúfoltak.
 
 
Megoldásként kínálják még a családi napközi intézményét is, ahol egy gyermekes szülő vigyáz további gyerekekre. A szaktárca szerint most nagyjából háromszáz ilyen napközi működik, idén pedig újabb száz indulhat el, szintén pályázati pénzből. Ennek költségei azonban meglehetősen magasak: rövid böngészés után 25.000 Ft-tól (+étkezési hozzájárulás) egészen 58.000 Ft-ig találtam árakat. Képzeljük el ezt több gyerek esetén… Valószínűleg sokan nem engedhetik meg maguknak a családi napközit, de hogy mit tudnánk tanácsolni azoknak, akiknek gyerekük nem kap férőhelyet 2 éves kora után… sajnos nincs ötletünk.
 
Nágel Zsuzsanna
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (537) Flag gondolja (36) Mozi világ (440) Heti lámpás (322) Sport (729) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Mondom a magamét (7731) Tereb (146) Egészség (50) Kultúra (9) Autómánia (61) Vetítő (30) Szépségápolás (15) Gazdaság (713) Történelem (18) Belföld (11) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2825) Nagyvilág (1310) Nézőpont (1) Titkok és talányok (12) Politika (1582) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>