Ma 2024 június 19. Gyárfás napja van. Holnap Rafael napja lesz.
518a91878b81fae7c05b1481022889ac.jpg

Bogár László: A londoni Jeremiás próféta

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A neokon álláspont, amelyet Tony Blair az iraki amerikai megszállással kapcsolatban követett, az utolsó csepp volt a pohárban.

Új „Jeremiás próféta” térít Londonban. Jeremy Corbyn az angol Munkáspárt új elnökjelöltjei közül messze a legesélyesebbnek látszik. Akár megválasztják, akár nem, e választással a Munkáspárt történetének kritikus elágazási pontjához érkezett.

Anglia elmúlt közel fél évszázadát az a sajátos paradoxon határozta meg, hogy az elvileg a történelmi tradíciót képviselő Konzervatív Párt, vagyis a (conserva) Tory egyre határozottabban fordult a lehető legszélsőségesebb „létfelélő” liberalizmus felé. E folyamat Margaret Thatcher elnökké, majd miniszterelnökké választásakor érte el csúcspontját.

A Vaslady már megválasztásakor világossá tette, hogy „there is no such thing, that society”, vagyis nincs olyan, hogy társadalom. Vagyis hogy csak az atomizált, egymással élet-halál harcot vívó önző egyének, az érdekeiket gépként „racionalizálni” képes homo Oeconomicusok vannak, semmi más. A globális tőkestruktúrák „új szabadságának” korlátlan teret adó, ám a „munkaerő állatok” gigantikus csordáit a 19. századi, dickensi kapitalizmusba visszaterelni kívánó törekvéseire hosszú időn át semmilyen válasza nem volt az önmaga történelmi talapzatától már régóta elszakadó akkori Munkáspártnak, ha úgy tetszik, a baloldalnak. De aztán lett! Amikor 2002-ben Margaret Thatchert, az akkor már régen exkormányfőt arról kérdezték, mit tart munkássága legnagyobb eredményének, elgondolkodott, majd határozottan ezt válaszolta. „Tony Blairt és a New Labourt. Ezzel ugyanis arra tudtuk kényszeríteni az ellenfeleinket, hogy megváltoztassák gondolkodásukat.”

És ebben teljesen igaza is volt. Valóban személyes győzelmének tekinthette a New Labour, vagyis az Új Munkáspárt létrejöttét. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a Tony Blair vezette, úgynevezett harmadikutas New Labour egy szociálisan ugyan talán valamivel érzékenyebb, de mégis csak második Konzervatív Párttá vált. Ez a hasonulás egy darabig ugyan nagyon sikeres volt, de aztán kikerülhetetlen hanyatlás indult el.

A globális tőkestruktúrák stratégiai érdekeinek teljes kiszolgálása Tony Blair és az „Új Munkáspárt” részéről nemcsak a társadalom- és gazdaságpolitikában volt látványosan érzékelhető. Az a szélsőségesen atlantista, Amerika-barát, neokon álláspont, amelyet Tony Blair például az iraki amerikai megszállással kapcsolatban követett, már csak az utolsó csepp volt a pohárban. És bár Tony Blair megbukott, negatív öröksége azóta is pusztít, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy idén májusban a Munkáspárt történelme egyik leggyengébb választási eredményét érte el. A brit választók inkább szavaztak a hitelesebbnek tűnő konzervatívokra, mint a konzervatív narratíva görcsösen másnak láttatni akaró megismétlésénél többre nem nagyon képes Munkáspártra. A három másik elnökjelöltnél éppen egy nemzedékkel idősebb, hatvanhat éves Corbyn is tudja, hogy a globális tőkeérdekekkel való frontális ütközés nem igazán ígér sikert. De nem is erre építi stratégiáját, hanem egy olyan koncepcióra, amelyet ő „quantitativ easing for people” néven emleget. Ennek megértéséhez arra van szükség, hogy felidézzük, mit is jelent a quantitativ easing az uralkodó elbeszélési mód nyelvén.

A QE fogalmát magyarul „mennyiségi lazításnak” szokták fordítani. A kifejezés arra utal, hogy a pénzkibocsátásra önmagát feljogosító globális pénzhatalmi rendszer, amelyet lényegében az amerikai „nemzeti bankként” működő FED, illetve az európai „fiókjainak” számító EKB és a londoni City testesít meg, nagy tömegű új és olcsó pénz bocsát ki. A kiinduló feltételezés az, hogy nincs kellő kereslet, ezért hatalmas kihasználatlan kapacitások vannak. Tehát hogy garantálható, a kibocsátott többletpénz nem fog inflációt okozni, mert „fedezetként” ott van az a többletprodukció, amit az eddig kihasználatlan, de ezután már használatba vett kapacitások kezdenek majd ontani a „mennyiségi lazítás” nyomán. Jeremy Corbyn gazdasági programjának alappillére tehát ez az egész társadalmat megcélzó „mennyiségi lazítás” (quantitative easing for people), amely állami segítséggel alulról próbálná meg felpörgetni a gazdasági növekedést. Mert, mint mondja, a 2008-as válság után a legtöbb nyugati állam központi bankja így vagy úgy elkezdett ugyan több pénzt kibocsátani annak érdekében, hogy újraindítsák a gazdaságot, de az eredmény inkább csak a pénzintézeti vezetők fizetésemelésein látszott meg, és egyáltalán nem következett be az, amit „lecsorgási hatásként” szoktak nevezni. Ez a fordulat arra utal, hogy előbb vagy utóbb a szerény körülmények között élő többség is érezni fogja a javulást, ám az elmúlt hét év során ez a javulás egyáltalán nem következett be.

Corbyn most egy olyan stratégiai fordulatot próbál politikailag előkészíteni, amely a globális tőkestruktúrákkal való új egyezségre épülne. Ennek az egyezségnek a lényege pedig hasonló logikára alapozódna, mint Roosevelt idején a New Deal vagy a háború utáni „jóléti állam” Nyugat-Európában. Vagyis hogy a globális tőke belássa, hogy ha emeli a béreket és magasabb adót fizet, az rövid távon a profitja csökkenését jelenti, de hosszú távon kiváló befektetés. A magasabb bér és a magasabb adó nyomán emelkedő színvonalú állami ellátás sokkal kreatívabb és innovatívabb munkaerőben ölt majd testet, és ez hosszú távon valójában növelni fogja a profitokat. „Mindössze” arra lenne szükség, hogy a globális tőkestruktúrák mindezt megértsék és elfogadják. Corbyn kísérlete keskeny és kockázatos ösvény, de az ilyen s ehhez hasonló kísérletek nélkül a nyugati baloldal önfelszámolása tovább gyorsul.

]]>www.magyarhirlap.hu]]> - Bogár László

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mondom a magamét (7657) Nagyvilág (1310) Gazdaság (711) Vetítő (30) Flag gondolja (36) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Sport (729) Kultúra (9) Életmód (1) Történelem (18) Autómánia (61) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2815) Irodalmi kávéház (537) Titkok és talányok (12) Nézőpont (1) Gasztronómia (539) Heti lámpás (319) Tereb (146) Politika (1582) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (11)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>