Ma 2024 március 04. Kázmér napja van. Holnap Adorján, Adrián napja lesz.
b1cddbd20cdf634dacfe9f1f37ebccc5.jpg

Válási láz

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Nagyon sok fiatal pár válásáról hallok mostanság az ismerőseim körében. Legtöbbjüknél pont akkor következik ez be, amikor jön a baba, vagy éppen kicsi még a poronty. Európában élen járunk a válási statisztikában is.

Miért lehet ez? Pár évtizeddel ezelőtt miért volt olyan kevés válás? Jobban tudták egymást szeretni az emberek? Mélyebb érzéseik voltak? Jobban tisztelték egymást és a hűség fontosabb volt számukra?

A válás a polgárosodás egyik ”vívmánya” volt, az emberre monogámiát kényszerítik a társadalmi, öröklési feltételek. Pedig biológiailag nem így vagyunk kódolva. Főleg a férfiak tudatalattijában él még most is a poligámia. Az állatoknál nincs szerelem (bár őket kéne megkérdezni:-))). Ott működik a fajfenntartás ösztöne: minél rövidebb idő alatt a hím állat minél több nőstényt kell, hogy megtermékenyítsen.

 
Leegyszerűsítve ez a helyzet a „civilizált fajok”, az ember esetében is. A férfiak tiltakoznak ez ellen, de a válási statisztikák nem ezt mutatják. Leggyakrabban a férfiak lépnek félre a házasságokban, ők fantáziálgatnak a több nővel való szexualitásról is inkább.
Ami érdekes jelenség, hogy mivel mi nők nem akarunk elmaradni a férfiaktól, ezért rohamosan nő azoknak a nőknek a száma is, akik megcsalják a férjüket, párjukat. Ezt a férfiak a mai napig nem tudják feldolgozni, mert a tudatukban/tudatalattijukban még mindig az van, hogy ők az elsők a családban és a nők a másodikak.
 
Azért régen sem voltak szentek az emberek: a katolikus egyház válási tilalma mellett a férfiaknak gyakran volt kettős életük, a család mellett futó kapcsolatuk. És ezt az akkori társadalom el is fogadta, viszont a nőknél ugyanezt súlyosan elítélték!
 
 
Visszatérve napjainkra: sajnos a válások nagy százaléka akkor következik be, amikor kisgyermek születik, cseperedik. Ez azért is lehet, mert ugye a férfiak –akár bevallják, akár nem- máshogy néznek a feleségükre várandósan, és mikor megszüli gyermekét. Már elsősorban anyaként tekintenek rájuk. A kisgyermekkel való foglalkozást, gondokat, stresszeket pedig nem minden férfi tudja egyformán feldolgozni.
 
Az un. Macho- típusú férfiak legbelül úgy gondolják, hogy a gyerekkel való foglalkozás női mesterség. Talán azért is stresszeli őket, hogy a társadalom és a család is egyre inkább megkívánja, hogy ők is kivegyék részüket a gyermek gondozásából.
Sokszor belemenekülnek futó kapcsolatokba, hogy a feszültségeiket oldják, és színt vigyenek a hétköznapokba. Nem szép dolog tőlük, - főleg, ha a párjuk otthon közben gondozzák a csemetét-, de nagyon sok ilyen sztoriról hallani.
 
A kulcsszó szerintem a szeretet, tolerancia (persze nem mindenáron!) és beszélgetés, beszélgetés, beszélgetés…
Ez utóbbi nehéz dió lehet, mert a férfiakhoz külön jel-, kód-, és értelmező-berendezések lennének szükségesek legtöbbször.

Bozóky Ágnes

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Nagyvilág (1309) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Mondom a magamét (7439) Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83) Nézőpont (1) Irodalmi kávéház (535) Kultúra (6) Történelem (17) Jobbegyenes (2765) Politika (1582) Gazdaság (699) Szépségápolás (15) Vetítő (30) Életmód (1) Belföld (10) Heti lámpás (307) Emberi kapcsolatok (36) Rejtőzködő magyarország (168) Egészség (50) Gasztronómia (539) Sport (729) Flag gondolja (36) Tereb (146)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>