- 0
Ehetjük grillezett húsokhoz, mártogatósnak is kitűnő. Krémsajttal töltött tészta batyuhoz nagyon jó kísérő, de beszélgetéshez egy kis grissinivel is isteni.
Csatni
(hindi: catni, angol: chutney)
Édes, de nem lekvár, savanyú, de nem savanyúság, fűszeres és gyakran égetően csípős, de nem ételízesítő, ám túl tömény ahhoz is, hogy köretként, főzelékként egyszerre nagyobb mennyiségben fogyasszunk belőle. Nem olyan híg, mint egy mártás; darabos, nem pedig krémszerű, mint egy püré. Zöldségből-gyümölcsből főzik, ecettel-cukorral tartósítják, inkább elteszik, mint frissen tálalják. Hidegen szokták fogyasztani. Indiai eredetű, de az angolszász világ régen a magáévá tette, és egyre terjed tovább. Eredetileg mangóból és más trópusi gyümölcsökből készül, hagymával, mazsolával, de ha megértjük a filozófiáját, helybéli alapanyagokból is főzhető kiváló csatni. Érdemes kísérletezni!
Infó: Terebess.hu
Hozzávalók:
- 20-25 dkg eper
- 1 szál sárgarépa
- 2-3 tk sűrített paradicsom
- 1-2 dl paradicsomlé
- 2-3 tk cukor
- 4-5 bazsalikom levél apróra vágva
- pár csepp lime lé, só, bors, Oliva olaj
Az epret megmossuk, felaprítjuk kb. centis darabokra. A répát meghámozzuk, és a reszelő kis lyukán lereszeljük.
Egy kevéske olajon a cukrot karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a répát és egy kicsit lepirítjuk.
Hozzákeverjük az aprított epret és kevergetve megpároljuk. Mikor összeesett az eper, sózzuk, borsozzuk, és hozzákeverjük a paradicsom sűrítményt. Felöntjük a paradicsomlével, adjunk hozzá pár csepp lime lét, és kóstoljuk.
Ha kellőképpen pikáns és édes, akkor pár perc főzés után hozzáadjuk a bazsalikomot, és lezárjuk az energiát. Hagyjuk kihűlni, és úgy tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!
Szerző: 5PL
Szerző: 5PL
További receptek, információk itt találhatóak: