- 0
Ha még vannak elfekvő készletek az ünnepekre sütött mézeskalácsokból! A leves fűszeres, krémes, gazdag ízű – átmelegíti testünket-lelkünket egy borongós napon!
Hozzávalók:
- 1 ek. vaj
- 5 dkg cukor
- 0,5 kg birsalma
- fél marék szegfűszeg
- 2-3 ek. méz
- 2-3 ek. mézeskalácsmorzsa (kész sütemény morzsásra törve)
- 1 dl tejszín
- kb. 2 dl tej
- 1 mk. mézeskalács fűszerkeverék
A birsalmát alaposan megmossuk, héjába szurkáljuk a szegfűszegeket és sütőben kb. 30-40 perc alatt puhára sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a húsát héjástól levágjuk a magház körül.
A vajon kevergetés nélkül megkaramellizáljuk a cukrot, rádobjuk a birsalma darabokat. Néhány percig pároljuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi és készre főzzük.
Botmixerrel pürésítjük.
Ekkor hozzáadjuk a mézeskalács morzsát, a tejszínt, a kívánt mennyiségű tejet (ezzel állítjuk be a sűrűséget), a mézet és a mézeskalács fűszert.
Jól kiforraljuk, majd mixerrel még egyszer habosra pörgetjük.
Mézeskaláccsal/tejszínhab pamaccsal, melegen tálaljuk.
Szerző: 5PL
További receptek, információk itt találhatóak: