www.flagmagazin.hu
Közzétette: www.flagmagazin.hu (https://flagmagazin.hu)

Címlap > Flag-gasztro magazin: Tejfölös pogácsa

a98241a96afd33845eb0a339f372cb18.jpg

Flag-gasztro magazin: Tejfölös pogácsa

2010 december 14. Flag

Szöveg méret

  • 0
Még nincs értékelve

Világ legegyszerűbb pogácsája, egyszerűen képtelenség elrontani. Se hajtogatás, se bűvészmutatvány, mégis működik. Régi-régi családi recept, nagymamám húga készítette mindig, ha meglátogattuk. 

Ő már Huszon évvel ezelőtt feltalálta a spanyolviaszt: ezt a tésztát egyszerűen elfelezte, s míg az első feléből kisültek a pogácsák, addig a másik felét vékonyabbra nyújtotta, négyzetekre vágta, megtöltötte szilvalekvárral és papucs alakúra formázta. 

Hozzávalók:
 
  • 1 kg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 5 dkg élesztő
  • 3 tojás sárgája
  • 3 ek. porcukor
  • 1 csapott ek. só
  • 5-6 dl tejföl
  • tetejére: kömény/szezámmag/reszelt sajt
 
 
A tejfölt meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, pici cukor hozzáadásával felfuttatjuk.
 
A lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a cukrot, a tojások sárgáját, ízlés szerinti sót (nekem elég volt az evőkanálnyi mennyiség, de kóstoljuk meg!), végül a tejfölben felfutott élesztővel sima tésztát dagasztunk.
 
30 percig letakarva pihenni hagyjuk.
 
Ezután lisztezett munkalapon ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Két tenyerünk élével picit megformázzuk (mintha agyagoznánk például), és sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük őket. 
 
20 percig újra kelni hagyjuk langyos helyen. Tetejét lekenjük tojással, meghintjük köménnyel/szezámmal/reszelt sajttal, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.
 
Szerző: 5PL
 
További receptek, információk itt találhatóak: 
 
]]>http://maxkonyhaja.blogspot.com/]]> 
]]>http://thechefviki.blogspot.com/]]> 
]]>http://garffyka.blogspot.com/]]>
Magyar Menedék

Ajánló