www.flagmagazin.hu
Közzétette: www.flagmagazin.hu (https://flagmagazin.hu)

Címlap > Egészségtár - Az ezerarcú méz

d3d04db7b4b5dbb98f2b00ff5bf65cdd.jpg

Egészségtár - Az ezerarcú méz

2009 december 04. Flag

Szöveg méret

  • 0
Még nincs értékelve

Évezredeken keresztül a méz volt az emberiség egyetlen édes tápláléka. Számtalan írásos emlék maradt fenn, amelyek bizonyítják, hogy a mézfogyasztás milyen hosszú időre tekint vissza. 


 
Kaptár 
10-15 ezer éves emlék egy spanyolországi barlangban mézvadászokat ábrázol, az Ebers-papírusz, 5300 éves egyiptomi emlék, a méz gyógyászati alkalmazásáról számol be.
Emésztésjavítóként, sebgyógyítóként használták, de alkalmazták a halottak mumifikálása során is.
Az Ószövetségben is számos leírás maradt fenn a méhészkedésről és a méz gyógyhatásairól.
Jó példa a méz eltarthatóságára, hogy Nápoly mellett egy régi görög templom feltárása során 2300 éves mézet találtak, fogyasztásra alkalmas állapotban.
Valamennyi nagy kultúra ismerte és művelte a méhészkedést, a méznek pedig igen nagy kultusza volt úgy a táplálkozásban, mint a gyógyításban.


Ipolyi Arnold (1823-1889) Magyar Mitológiája szerint a méhészkedést és a mézsör készítését már a honfoglaló magyarok is ismerték.
Számos magyarországi patikamúzeumban őriznek olyan edényeket, amelyekben, a gyógyításban felhasznált mézkészítményeket tárolták. Ilyen készítmény volt a rózsaolajos méz (Mel rosatum), a francia mézbor (Hydromel), a római mézbor (Mulsa), a köptető méz (Mel pector), a savas méz (Oximel), a borral hígított méz (Nectar).

1 kg méz - dietetikai szempontból - 40 db narancs vagy 25 db banán, vagy 50 db tojás, vagy 1, 70 kg marhahús tápértékével azonos.
1 kg méz előállításához kb. 3 millió virágról kell a méheknek begyűjteni a virágport.
A méz igen értékes tápanyag, ma már teljes értékű ásványianyag-pótlónak tekintjük.
Tartalmaz rezet, vasat, mangánt, szilíciumot, klórt, foszfort, magnéziumot, nátriumot, káliumot, alumíniumot. Minél sötétebb a méz színe, annál magasabb a réz-, vas- és mangántartalma.
A méz vitaminokat is tartalmaz, elsősorban vízben oldódó C-vitamint. Ennek mennyisége a méz virágportartalmától függ. Hasonlóan a cukorban gazdag élelmiszerekhez, a méz is B1-, B2-, B3-és B6-vitaminforrás.
A méz hatóanyagai között szacharózt, dextrint, illóolajat, fehérjét, enzimeket, karotint, ásványi sókat, szerves savakat, invert cukrot (glükóz és fruktóz keveréke) is találunk.

A méz fokozatosan szívódik fel, ezáltal kevéssé terheli meg a szervezetet. A többi cukorféleséghez képest számos előnyös tulajdonsággal bír: jó természetes édesítő, általában a gyerekek is jól tolerálják. Enyhe hashajtó és antiszeptikus hatású, nyugtat, nem irritálja az emésztőrendszer nyálkahártyáját. Nagyon jó hatású vérszegénység, vesepanaszok, szív- és keringési problémák, légúti megbetegedések, felfekvések, bőrsérülések esetén. Gyomornyugtató, elalvást segítő (langyos tejben, lefekvés előtt fogyasztva), enyhíti a köhögést és az ízületi panaszokat.
Virágpor allergiásoknak nem ajánlott a fogyasztása!
A méz baktérium- és gombaellenes hatása kiváló. Ez a hatás fajtánként eltérhet, legjobb fertőtlenítőnek a levendula-, a hárs- és a vegyes virágmézet tartják.

 
 
Propolisz
Az egyes mézfajták egymástól eltérő gyógyhatásúak. A legismertebb talán a hársméz, amely kiválóan alkalmas lázas, meghűléses betegségek kezelésére, hársfateával együtt fokozható a hatása.
A levendulaméz nyugtató hatású, ideges eredetű álmatlanság esetén hatékony segítség.
A gesztenye- és szelídgesztenyeméz visszérpanaszok esetén segít, a fenyő- és akácméz köhögéscsillapító, légúttisztító.
Keringési problémák, szívpanaszok esetén ajánlható a medvehagyma- és a galagonyaméz fogyasztása, emésztőszervi görcsös panaszok esetén pedig a mentaméz lehet hatásos gyógyír.

Gyógymézeket házilag is készíthetünk. A friss növényi részeket mézbe áztatjuk, a méz ozmotikus hatása révén a hatóanyagokat kivonja a növényekből és magába szívja azokat. A folyamat során a méz erőteljesen felhígul, de ez nem jelent minőségromlást.

Az apiterápia nemcsak a mézzel, hanem a különböző méztermékekkel való gyógyítást is jelenti. Tekintsük át vázlatosan, melyek ezek:
• Virágpor: a rostok kivételével valamennyi fontos tápanyagot tartalmazza,    fehérjét, aminosavakat, ásványi anyagokat, vitaminokat, hormonokat, zsírokat.
   A különböző virágporokat általában keverve, általános erősítő-roboráló    szerként alkalmazzuk.
• Méhviasz: kb. 120 vegyületet tartalmaz, fő hatóanyaga az A-vitamin. Jól    használható bőrbetegségek, fertőzött sebek kezelésére.
• Propolisz (méhszurok): csípős ízű, fűszeres illatú, fanyar, gyantaszerű anyag.    Erős fájdalomcsillapító hatással bír. Minőségi és mennyiségi összetevői a    begyűjtés helyétől és idejétől függenek.
   Tinktúra, kúp, kenőcs és tabletta formájában használjuk bőrbetegségek,    immunerősítés, lázas, gyulladásos állapotok, húgyúti bakteriális fertőzések,    légzőszervi hurutok, reumatikus panaszok kezelésre.
• Méhkenyér: a virágpor bomlási-erjedési folyamatok során alakul át,    gyógyhatása megegyezik a virágporéval.
• Méhméreg: aromás illatú, keserű, víztiszta anyag, reumatikus fájdalmak    kezelésére ajánlott.
• Méhpempő: hasznos anyagokban igen gazdag, értékes készítmény.    Energiahiányos állapotokban, vérszegénység, depresszió, bőrbetegségek,    emésztési zavarok, anorexia, idegesség, álmatlanság esetén hatásos.

Az egyes mézeket remekül felhasználhatjuk a konyhában is. Készíthetünk süteményeket, zöldség- és gyümölcssalátákat, befőtteket, lekvárokat, likőröket, koktélokat, húsételeket. Remek adventi-karácsonyi aprósüteményeket és gyümölcskenyereket süthetünk mézzel, a felhasználásnak számtalan módja van.
A vásárláskor válasszunk megbízható, magyar termelőt, hiszen megannyi áldásos hatását csak a valódi méznek tudjuk élvezni és hasznosítani!

Horváth Adrien
természetgyógyász
]]>vadszeder.extra.hu]]>
 

Magyar Menedék

Ajánló