- 0
Egy , a romániai kelt tésztás receptverseny oldaláról ellesett és átalakított receptet nyujtok most át. Miután a tészta készítése egy kicsit kesze-kusza volt, ezért elővettem a jó öreg bukta tészta receptet, és abból készítettem.
Hozzávalók:
Tészta:
3 dkg cukor
2-2,5 dkg élesztő
1 tojás
1,5 dl tej
3 dkg vaj
35 dkg sima liszt
1,5 tk só
Töltelék:
1 dl tej
7,5 dkg darált mák
7,5 dkg cukor
2 ek durvára vágott mandula
1 ek keményítő
60 dkg nagy szemű szőlő
A kenéshez tej és 2-3 ek lekvár vagy méz, a szórásához pedig 2 tk (barna)cukor.
Az élesztőt egy tálkába morzsolom, és meghintem a cukorral, és hagyom, hogy egy kicsit megfolyik.
A tejet meglangyosítom, és bele teszem a vajat. A tejes vajat összedolgozom a tojással és az élesztővel, hozzáadagolom a lisztet, és a végén a sót. Rugalmas tésztát dagasztok, és kelesztem 40-50 percet.
A töltelékhez a tejet felforralom, hozzáadom a mákot, és azzal is felforralom. Jól kikeverem, a mandulát és a cukrot is bele teszem, és ismét összemelegítem. Egy kis vízben feloldom a keményítőt, és azt is a mákos masszához adom, és újra felmelegítem. Jól kikeverem és kihűtöm.
A szőlőt megmosom, félbe vágom és kimagvazom.
A megkelt tésztát lisztezett nyújtólapon kinyújtom egy kb. 30x40 cm-es lapnak. Három egyforma csíkot vágok belőle, erre szépen elterítem a tölteléket. A széleket megkenem tejjel és hosszában feltekerem.
A sütőt 200 c˚ előmelegítem. Egy 25 cm-es tortaforma alját kibélelem sütőpapírral és az oldalát pedig kiolajozom.
A tészta rudakat szépen bele igazítom a torta karikába. A tekercs résébe belenyomkodom a fél szőlőszemeket, és megkenem tejjel és meghintem egy kis cukorral.
Az előmelegített sütőben 35-40 perc alatt szép pirosra sütöm. Kiveszem, és még forrón megkenem a lekvárral vagy a mézzel.
Az eredeti receptben a mandula helyett marcipán, a szőlő helyett pedig szilva van. A tölteléket és a gyümölcsöt tetszés szerint variálhatjuk, lehet túró, grízkrém, keményre főzött vanília puding. Gyümölcsből lehet körte, alma, vagy keményebb húsú őszibarack.
Jó étvágyat hozzá!