A ]]>Fidesz-vereség]]> elsődleges és konkrét kiváltó oka, hogy a jobboldali szavazók egy jelentős része otthon maradt, nem adta le voksát kedvenc pártjára (pártszövetségére), mint ahogyan azt megtette tavaly három alkalommal is.

Ez azért egyértelmű, mert az előzetes közvélemény-kutatások – a részleges visszaesés ellenére is – még mindig a Fidesz magabiztos előnyét mutatták a többi párttal szemben, s ehhez hozzátehetjük, hogy még a legutolsó helyi, veszprémi felmérés is a Fidesz-jelölt mintegy hatszázalékos előnyéről számolt be Kész Zoltánnal szemben.

Vagyis, szó sincs arról, hogy a jobboldali szimpatizánsok száznyolcvan fokos fordulattal átálltak volna a baloldali vagy a többi jelölt mellé. Nem: távolmaradásukkal küldtek üzenetet a Fidesz felé.

De mi ennek az üzenetnek a lényege?

Megítélésem szerint elsősorban erkölcsi természetű üzenetről van szó: arról, hogy a jobboldali szavazók úgy érzik, a kormány lépései, megnyilvánulásai és cselekedetei az önkormányzati választások óta gyakran eltérnek e szélesebb szavazói bázis ízlésétől, igényeitől, elvárásaitól. Másképpen fogalmazva, bizonyos űr támadt a jobboldali politikai elit és a jobboldali választók között, s ez bizalomvesztéshez vezetett.

Rögtön hozzá kell tennünk, a realizmus szellemében: ez a bizalomvesztés egyfelől csak részleges, hiszen nem érinti a törzsszavazói bázist, akik minden időben és minden helyzetben kiállnak a Fidesz és az Orbán-kormány mögött. Másfelől, a félig elvesztett bizalom visszaszerezhető, tehát nem egy visszafordíthatatlan folyamatról van szó.

A korábbi bizalom visszaszerzéséhez viszont most már egyértelműen arra van szükség, hogy a Fidesz vezérkara kegyetlen őszinteséggel nézzen szembe a váratlan, és ráadásul nagyarányú vereséggel.

Szembe kell nézniük olyan kérdésekkel, mint:

• Az önkormányzati választások óta megfigyelhető, a kormányzati munkában tapasztalható elbizonytalanodás, időnkénti kapkodás, döntések túl gyors meghozatala, majd azok visszavonása, módosítása stb. Nagyon nem szerencsés, hogy ha egyes törvénytervezetekről – lásd drogtörvény tervezete – utólag kiderül, azok pusztán azért fogalmazódtak meg, mert a politikai vegykonyhában úgy vélték: a jobboldali, keresztény választópolgárok, akik ugyebár nem szeretik a drogfogyasztást, s a gyereküket féltik tőle, minden további nélkül egyet fognak érteni a kötelező drogteszttel; ez által pedig jó pontokat lehet szerezni a jobboldali szavazóknál. Igen ám, csakhogy a jobboldali szavazó nem ilyen primitív egyszerűséggel gondolkodik, és nem is szabad ilyen lekicsinylően közeledni feléjük, mert ez ráadásul sértő is számukra.

• A jobboldali, keresztény és nemzeti beállítottságú szavazók elvárják, hogy az ő pártjukon és kormányzatukon belüli viták és konfliktusok normálisan, a polgári erkölcsöket betartva, egymás személyiségét tiszteletben tartva zajlódjanak le, lehetőleg kompromisszumokkal és kiegyezésekkel. A baloldali pártok többek között éppen azért elfogadhatatlanok a fideszes szavazóbázis számára, mert a hatalmon és a pénzen való marakodás minden morális gát nélkül mutatkozik meg náluk és zülleszti őket. Ha azonban azt tapasztalják, hogy a saját pártjukon belüli viták nem éppen a nemes polgári erények mentén zajlanak, akkor elbizonytalanodnak és inkább háttérbe húzódnak – például a veszprémi választások napján is.

• A törzsszavazókon kívüli, szélesebb jobboldali szavazóbázisnak szüksége van arra, hogy ha lényeges változás van a külpolitikai vagy belpolitikai irányvonalban, akkor ezeket a változásokat a táboron belül hosszas előkészítés, vita, elméleti magyarázatok előzzék meg. Az olyan nagyszabású változást, mint a keleti nyitás, s ennek egyik „főcsapásaként” a Putyinnal való együttműködés elmélyítése, nem olyan könnyű feldolgozni azoknak a polgári köröknek és polgári középosztálynak, akiknek az egész élete – ráadásul nagyon is érthető személyi okokból – sok esetben a szovjetekkel szembeni ellenérzések és utálat jegyében telt el. A polgári szavazók tényleg nem birkák, nem lehet őket „csak úgy”egyik irányból a másikba terelni. Igen, a jobboldali, a polgári Magyarországban hívő embereket nem lehet eltántorítani az értékalapon álló, demokratikus, a választók véleményére figyelő, a nemzeti szuverenitást minden fölé helyező politikai irányvonaltól.

Tehát a jobboldali választói bázis veszprémi távolmaradása döntően erkölcsi, értékalapú figyelmeztetés a Fidesz és az Orbán-kormány felé. Márpedig ezt a figyelmeztetést nem pragmatikus, hatalomtechnikai, hanem csakis erkölcsi és értékalapon lehet megfogadni és feldolgozni.

Fricz Tamás - mno.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>