Mintha illusztris társasággal egy elegáns étteremben volnánk, ahol evés közben vesszük észre, hogy a herendi porcelántányérban egy zsíros hajszál úszkál a levesben. Kettéválik, mint Mózes előtt a Vörös-tenger, hogy ilyenkor mit ajánlatos tenni, és mi az, amit az önérzet diktál. A magyar kormány az ajánlatostól időlegesen elvonatkoztatott, és önérzetére hallgatott, amikor André Goodfriendet ]]>arra próbálta rászorítani]]>, hogy álljon helyt azért, amit állított, és konkretizálja korrupciós vádjait.

Ő ekkor visszavonult, azt állítva, ]]>neki ez nem dolga]]>. Ezzel csak azt érte el, hogy idehaza egy fél ország hirtelen elkezdett azon gondolkodni, hogy André Goodfriendnek valójában mi a dolga Magyarországon. Mi a dolga például egy kormányellenes tüntetésen? És mi a dolga akkor, ha nem az amerikai forgatókönyv szerint játszódnak a dolgok, és a magyar kormány – nem hatódva meg az illusztris társaságtól – nem folytatja diplomatamosollyal a méregdrága leves kanalazását, hanem eltolja magától a tányért?

Polt Péter legfőbb ügyész kérésére Szijjártó Péter külügyminiszter ]]>kérte]]> amerikai kollégájától, John Kerrytől André Goodfriend diplomáciai mentességének visszavonását. Ez és Vida Ildikó rágalmazás miatti feljelentése volt a hajszállal elgusztustalanított levesestányér eltolása. Mert sejtettük, hogy Amerika nem fogja feladatokkal kistafírozott ügyvivőjétől megvonni a mentességet. Hiszen akkor az amerikai ügyvivőnek a magyar törvények szerint meg kellett volna fogalmaznia a vádjait.

Csak remélni lehet, hogy az ]]>új amerikai nagykövet]]>, Colleen Bradley Bell ügyvivő kollégájánál jobban meg akarja ismerni a magyar mentalitást, múltunkat, habitusunkat, életünk valóságát. És nem csak a baloldal céljaival akar tisztába jönni. A mi nagyköveteink tiszteletben tartják annak az országnak a szokásait, ahol szolgálatot teljesítenek. Colleen Bellről köztudott, hogy Obama kampányának támogatásáért cserébe kapta a nagyköveti kinevezését. Nálunk az ilyesmi nem szokás, a magyar törvények nem engedik meg, hogy valaki pénzbeli támogatásért cserébe miniszteri vagy nagyköveti kinevezést kapjon.

Mi ezeket az embereket önjelölteknek nevezzük, és tudunk olyanokról, akiknek ilyen irányú számításai nem „jöttek be”. A támogatások, a kampány, a lobbizás szokásai, törvényességének határai országonként eltérők lehetnek. Mi nem fogjuk elkövetni azt a szarvashibát, hogy Colleen Bell fölött meglebegtetjük a korrupciós vádat, amiért Obama kampányának támogatásáért cserébe ]]>nagyköveti kinevezést kapott]]>. Tiszteljük az amerikai nagykövetet, és a mi európai kultúránk szokásai nem engednék meg, hogy egy másik ország fölött ész nélkül pálcát törjünk rövid távú politikai érdekektől vezérelve.

André Goodfriend meglehet, elvégezte a rábízott feladatokat, de bizalmat itt sem maga, sem munkája iránt nem szerzett, pályafutása Magyarországon elég dicstelen. A tanulságok mind az új nagykövet számára, mind a két ország külkapcsolatai terén minimum levonandók.

Körmendy Zsuzsanna - mno.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>