Ma 2019 november 18. Jenő napja van. Holnap Erzsébet napja lesz.
b1f02123e921dcf517e520b2325463cb.jpg

Isten tenyerén

Bob

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Fenti címen filmsorozat megy az Urániában, és amint tehettem, magam is elmentem oda. Mit is láttunk? Néhány öregasszony és két fiatalabb mesélt erről-arról, időnként összeálltak és nótázgattak, közben néhány zsáner-felvétel a faluról, miegymás. És ez alatt a nézőtér zsúfolva, a jegyek elfogytak, akinek nem jutott ülőhely, az a fal mellett a szőnyegen üldögélt, mert mindenkit beengedtek.

Fenti címen filmsorozat megy az Urániában, és amint tehettem, magam is elmentem oda. Mit is láttunk? Néhány öregasszony és két fiatalabb mesélt erről-arról, időnként összeálltak és nótázgattak, közben néhány zsáner-felvétel a faluról, miegymás. És ez alatt a nézőtér zsúfolva, a jegyek elfogytak, akinek nem jutott ülőhely, az a fal mellett a szőnyegen üldögélt, mert mindenkit beengedtek. Ki más is lehetne, akinek a neve ezt a csodát teszi, mint Molnár V. József, Jóska bátyánk, néprajzi-önismereti tudományunknak a hivatalos-népszerű sajtó által máig agyonhallgatott, mégis tömegek által tisztelt, még inkább: szeretett egyszemélyes intézménye. Aki nem ismeri, be kell mutatnom, ám bajban vagyok, hiszen tevékenysége alig nevezhető meg az ismert kategóriákkal.

   Egy őrségi parasztgyerek, akiben meg van hozzá a tehetség, grafikus lesz. Rajzoló, aki hol természet után, hol meg nem, teszi azt, amit elvárnak egy grafikustól. Ő azonban, mit ad Isten, elégedetlen szakmájával, hiszen mit is vár tőle, és általában a művésztől a kor szelleme? Pusztán annyit, hogy fejezze ki magát, és ebbéli tevékenységében a modern művészt már nem köti sem Isten, sem ember. A művészet ellenőrizhetetlen hókuszpókusszá züllött, megszűntek a szabályok, bármit fröccsenthetek a vászonra, a lényeg csak az, hogy legyen, aki megmagyarázza. Olyan pedig mindig akad. Hát ez az, amire semmi szükség, egyetlen indoka a sznobéria, ezt már sokan felismerték. Ha a felismerés laikusban jön, hát legfeljebb nem jár többé ki-állításra, de mit tesz maga a művész? Rosszabb esetben meghasonlik és alkoholista lesz, de nem úgy Jóska bátyánk. Elkezdte módszeresen keresni az elveszett szabályokat, és így jutott a mindig kötött formákban dolgozó népművészethez. Püff, vége is a grafikusi pályának! Mert rögtön kiderült, hogy a lényeg nem a perspektíva, de nem is a művész lelkében dúló viharok ábrázolása. Kiderült, hogy van közös nyelve a korondi fazekasnak és a hopi indiánnak és a kőkorszaki barlangi festménynek. Ez a nyelv örök, egyértelmű és némi utánjárással bárki által könnyen ellenőrizhető, mert a legegyszerűbb jelekkel dolgozik, és a legkevésbé sem kíván magas iskolai végzettséget. És egyenesen vezet a néprajzi tudomány általános műveléséhez és gyűjtéshez, mely már nem csak zenei célú, de általános. Élő előadásból, tartalmilag idézek: „- Volt egy kis egyetemista lány, a Galga mentéről származott, a nagyanyja most is ott él. Egy-szer együtt utaztunk, kérdeztem: nagyanyád ismeri a hagyományokat? Á, dehogy, nincs ott már semmi… No jó, azért csak látogassuk meg! Szívesen látott az öregasszony, én meg nem faggatóztam, de mikor megkérdezte, mivel kínálhatna meg, ezt mondtam: ha lehet egy csésze teát, kis pálinkát, mézet és egy kést kérnék. Akkor a teába beletettem a mézet, rá a pálinkát, és a késsel megkevertem. Kérem, ennek ez a módja, mindenhol így csinálták még nem régen. Pálinkás teába kanállal nyúlni nem lehet. Elkerekedett a szeme az asszonynak, és megnyílt! Egy nyelven beszéltünk! Egyik legjobb adatközlőm azóta is.”

   Alkalmatlan ez a hely az Ő bemutatására. Mert lélekben ma is viseletben jár, szeretet hatja át és végtelen alázat népe iránt. Amikor megszólal, halkan beszél, bármekkora is az előadóterem, mégis jól érteni minden szavát. És miket tud, túl a pálinkás teán, például a gyermekrajzokról! Innen egyébként a cím: régen gyermekekre, a gyermeki lelkiállapot jellemzésére használták ezt a kifejezést, hogy tudniillik „Isten tenyerén” él a kicsi. Azaz romlatlanul, tiszta lélekkel, távol a felnőtt világ gondjaitól. S világlátását szavainál jobban fejezi ki rajza, ezért kell foglalkozni vele, keresni sajátos szabályait, melyek természetesen nem is szabályok a felnőtt értelemben. Manapság egyre több óvodában, iskolában hagyják rajzolni gyermekeinket csak úgy, maguk kedvére, nem belefolyva pedagógiai vagy rajz-szakmai elvekkel. Bizonyos, hogy ez az örvendetes helyzet Molnár áldásos tevékenységének is köszönhető!

   És még valami, egy fogalom terjedése, mely érzésem szerint szintén nem kis mértékben az Ő tanításának az eredménye. A szerves kultúráról van szó. Arról, hogy a magas kultúrában az élet kisebb-nagyobb jelenségei, megnyilvánulásai egymással összefüggnek. Semmi sincs véletlenül. A szabályokat ugyan értelmi eszközökkel ritkán lehet megfogni. Gyümölcséről is-merszik meg a fa. Ideje van az élet minden jelenségének, a szigorú böjttől a féktelen trágárságig, de értelme mindennek csakis a maga idejében és helyén van. Aszkézist követel a böjt, de sohasem ünnepnapon. Szabad a lányokkal hancúrozni, de csakis legényeknek, és csakis a farsangi időben. Így kerek a világ.

   A kartali asszonykórusról szólt a film. Az ő küzdelmeikről, amiket hagyományaik megtartásáért naponta folytatnak. Azokért a hagyományokért, melyek időtlen idők óta értelmes keretét adják életünknek, amelyeknek nincs tudományos magyarázata, csak úgy tudjuk, hogy mi-kor mit tegyünk. Hogy ünnepnapon nem dolgozunk, hogy Miklós püspök neve napja nem ka-rácsonykor van, hogy a locsolás Húsvét hétfőjén van, nem kedden, sőt mifelénk (Zalában) csakis hétfőn tizenkét óráig! (És legények locsolnak lányokat, házas emberek nem vesznek részt benne.) És a legfontosabb: hogy nagyvárosi létünk ugyan megnehezíti, de nem zárja ki, hogy tiszteljük saját hagyományainkat. Magam jó tíz éve tanulom, és eljutottam oda, hogy böjti időben nem esik jól a zsíros étel. Ez így van jól! Erre „programozott” Teremtőnk, és egész létünk akkor lehet kiegyensúlyozott, ha az eredeti programnak megfelelően élünk. Ebben a programban nincs pláza és kóla, de benne van az esztendő rendje, az általa megkövetelt élet-vitel, melyben helye van mindennek, amire valóban szükségünk van. Nem szükséges a meleg vizet feltalálni.

   Mindenkinek ajánlom, látogasson el az Urániába, ha teheti. Márton napján, november tizenegyedikén volt az előadás, utána kéthetenként következnek a másikak. Ha ki messzi lakik, annak Jóska bátya nagy valószínűséggel helyébe megy, mert fáradhatatlanul járja az országot, könyvei pedig többé-kevésbé hozzáférhetőek a Szkítia nevű bolthálózat üzleteiben. Sőt ehelyt kell ajánlanom, hogy hasonló elhivatottsággal mások is hasonló munkásságot folytatnak, ugyan hivatali összefüggés nincsen közöttük, ám munkásságuk minősége és tárgya, valamint a sajtó közönye indokolja, hogy itt hívjam fel a figyelmet Pap Gábor, Szántai Lajos, Berecz András, Kustár Zsuzsa előadásaira. Elnézést azoktól, akik esetleg kimaradtak!

Pogány István
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

 

                                                                                   

Hozzászólások

Flag
2016-01-28 13:26
próba
kara03s410
2018-11-03 10:03
Close commentary of any modifications are vital when growing hydroponic grow kits ebay (<a href="http://seniorconnections-va.org/UserProfile/tabid/130/UserID/562313/Default.aspx">Clemmie</a>) <br> <br> tomatoes.
2018-11-20 09:40
I drop a leave a response whenever I appreciate a <br> <br> post on a website or I have something to contribute <br> <br> to the conversation. Usually it's a result of the fire communicated in the article I browsed.<br> <br> And after this post Flag - Egy JOBB magyar magazin az <br> <br> értékek mellett!. I was actually excited enough to drop a leave a responsea <br> <br> response :) I actually do have a couple of questions for you if it's okay.<br> <br> Could it be simply me or does it look like like a few of the <br> <br> remarks appear like they are written by brain dead folks? :-P And, <br> <br> if you are writing on additional social sites, I <br> <br> would like to keep up with anything fresh you have to post.<br> <br> <br> <br> Would you make a list the complete urls of your social pages like your Facebook page, twitter feed,<br> <br> or linkedin profile?<br> <br> <br> <br> Also visit my web-site :: permanent healthy weight ( dickemabout.com - http://dickemabout.com/member.php?action=profile&uid=685817 )
emeryperre
2019-06-03 20:57
What's Taking place i'm new to this, I stumbled upon this I have found It positively useful and it <br> <br> has helped me out loads. I hope to give a contribution & help <br> <br> other users like its aided me. Great job.<br> <br> <br> <br> Here is my blog <a href="http://Chilp.it/bd0c6dc">스포츠토토</a>
brittnygil
2019-08-13 09:06
When some one searches for his essential thing, so he/she wishes to be available that in detail, therefore that thing is maintained <br> <br> over here.<br> <br> <br> <br> My site: web hosting Hub - http://Bbs.Qanlima.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2402101
lakeshaslo
2018-11-24 22:42
Excellent post. I used to be checking constantly this blog and I am inspired!<br> <br> Very useful info particularly the final phase :) I take care of such information much.<br> <br> I used to be looking for this particular information for a long time.<br> <br> Thank you and best of luck.<br> <br> <br> <br> Feel free to visit my web-site: Singapore Toto Lottery Extreme - http://fpsgoons.com/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=VernonArno
weirosalie
2019-01-23 14:30
Somebody essentially help to make seriously posts I would state.<br> <br> This is the very first time I frequented your website page and up to now?<br> <br> I surprised with the research you made to make this particular put up incredible.<br> <br> Fantastic activity!<br> <br> <br> <br> Here is my webpage ... <a href="http://1Stclassifieds.com/index.php?page=user&action=pub_profile&id=118954">Mario Games</a>
margart89g
2019-02-14 18:51
Youu mayy ass well have inexerіenced teɑ oor raaspberry leaf tea.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Look int᧐ my web blog :: https://harold0893152.wordpress.com/ - https://harold0893152.wordpress.com/2019/01/30/convert-jpg-to-excel-on-line-free/
antoinette
2019-04-10 17:16
Hello just wanted to give you a quick heads up and let you <br> <br> know a few of the pictures aren't loading correctly.<br> <br> I'm not sure why but I think its a linking issue.<br> <br> I've tried it in two different browsers and both show the same results.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Feel free to visit my homepage; <a href="https://www.999article.com/cosmetics-factory/">โรงงานผลิตเครื่องสําอาง</a>
leland0639
2019-04-19 00:24
Everything is very open with a really clear description of the issues.<br> <br> It was really informative. Your website is very useful.<br> <br> Thank you for sharing!<br> <br> <br> <br> Also visit my blog http://Wikipediajapan.org/index.php?title=10_Luring_Attributes_Of_Vps_Hosting - http://Wikipediajapan.org/index.php?title=10_Luring_Attributes_Of_Vps_Hosting
finley1219
2019-05-17 14:24
Thanks for the auspicious writeup. It in reality used to be a entertainment account it.<br> <br> Look complex to more delivered agreeable from you!<br> <br> By the way, how can we keep up a correspondence?<br> <br> <br> <br> <br> <br> Check out my webpage :: Online Technology instructional - https://wiki.hvacrealm.com/index.php?title=The_Purpose_Of_Instructional_Designing_In_E-Studying
katestukes
2019-07-27 00:29
Undeniably consider that that you stated. Your favorite justification appeared to be at <br> <br> the internet the easiest thing to have in mind of. I say to <br> <br> you, I definitely get irked while people think about concerns that they <br> <br> plainly do not realize about. You controlled to hit the nail upon the highest as smartly as outlined out the entire thing with no need side effect , folks could take a signal.<br> <br> Will likely be back to get more. Thanks<br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my web site :: https://goou.in/617 - https://goou.in/617
shastahubb
2019-07-31 07:32
Thank you for another informative web site. Where else may I get <br> <br> that kind of info written in such a perfect way?<br> <br> I've a challenge that I am simply now running on, and I've been on the glance <br> <br> out for such info.<br> <br> <br> <br> Also visit my blog <a href="http://pixelscholars.org/engl202-022/groups/how-to-really-lose-weight-during-xmas-season-295209800/">http://pixelscholars.org/engl202-022/groups/how-to-really-lose-weight-during-xmas-season-295209800/</a>
warnermcqu
2019-06-02 21:48
Hi there, I wish for to subscribe for this website to get newest updates, so where can i do it please <br> <br> help out.<br> <br> <br> <br> Here is my site :: Putas Valencia - http://Servise-Appleid.com/home.php?mod=space&uid=68972&do=profile&from=space
2019-06-29 21:22
Hey there, You have done a fantastic job. I'll definitely digg it and personally <br> <br> recommend to my friends. I am sure they will be benefited from <br> <br> this web site.<br> <br> <br> <br> Here is my page <a href="http://www.wallpaperdisk.com/profile/herbertgarb">http://www.wallpaperdisk.com/profile/herbertgarb</a>
jtftimmy58
2019-07-14 06:26
I was more than happy to uncover this great site.<br> <br> I want to to thank you rattan garden furniture <br> <br> home storage wicker furniture wicker baskets garden sofas <br> <br> Garden Furniture Swinging Sofas Edwardian Furniture Traditional fabrics garden outdoor Hunza lighting outside pop up gazebo gazebos easy gazebos awning canopy Garden Furniture Outdoor Furniture Water Features Garden Water Features <br> <br> Garden Sheds Greenhouses Pond Supplies Garden Furniture <br> <br> Barbecues Garden Furniture Plants Flowers Barbecues Teak & Rattan Patio Furniture Hand Inscribed Memorial Benches Contract Hospitality Furniture <br> <br> Garden Furniture & Ornaments Artificial Grass Installation Cost Garden Artificial <br> <br> grass Artificial grass for gardens Artificial <br> <br> lawn company Animal Benches Dog Bench Horse Bench Unusal Garden Bench Themed Animal Bench Barbeque Fire Pit Fire Bowl Indian Kadai Fire Bowl <br> <br> UK Fire Pit Luxury rattan outdoor garden furniture <br> <br> Gazebos Swing seats Barbecues Garden cushions Garden Furniture Garden Furniture Cushions <br> <br> Tubular Furniture Gazebos & Parasols utdoor Heaters bespoke timber products summer houses log stores stables timber erection Garden storage Garden storage benches Garden storage boxes <br> <br> Garden furniture Reclaimed garden furniture Garden tables <br> <br> Garden benches Railway sleeper furniture garden furniture rattan furniture conservatory <br> <br> furniture patio furniture Garden Furniture Garden Shed Log <br> <br> Cabins Summer House Tables and Chairs Sofa Sets Day Beds Rattan Garden Furniture Teak Garden Furniture Garden Furniture Garden Dining Sets Garden Benches garden furniture uk rattan furniture uk garden furniture glasgow wooden sheds <br> <br> chimeneas uk Teak Garden Furniture Oak Garden Furniture Memorial Benches Garden Benches Bespoke Luxury Garden Furniture decking patio decking patio furniture rattan garden furniture hammocks hammock stands mexican tiles blankets upcycle pallet garden furniture planters <br> <br> Garden furniture Teak wholesale garden furniture wholesale teak cheap teak Wooden storage box Garden storage <br> <br> shed Outdoor Garden Furniture Patio Outdoor Furniture Designer Garden Furniture Garden Umbrellas Outdoor Lighting Garden Furniture Super Yacht Furniture Firepits Wirework Lighting Patio and decking <br> <br> services UPVC Windows and doors fitted Hard landscaping <br> <br> Bespoke Garden Furniture Kitchen Fitters outdoor garden furniture aluminium <br> <br> garden furniture fermob fatboy dancook Rattan Garden Furniture <br> <br> Wicker Garden Furniture Garden Sofas Outdoor Rattan Furniture Rattan Furniture Garden furniture Outdoor <br> <br> beanbags Childrens play areas Rattan Teak gazebo tents events shelter pop up Swing seats English oak <br> <br> Hradwood Pergola Garden Garden Furniture Rattan Garden Furniture Rattan Outdoor Furniture Contemporary Garden Furniture Luxury Sun Loungers Garden Lighting <br> <br> Lighting Bespoke Garden Furniture Luxury <br> <br> Garden Light Sculptures Designed Garden Furniture Outoor Garden Furniture Park Furniture Garden Furniture Hand made Made to order Decking furniture <br> <br> Stained Garden furniture chiminea cast iron chiminea fire <br> <br> bowls metal garden furniture metal beds iron gazebos iron dining tables metal coat stand Rattan furniture rattan garden furniture garden furniture <br> <br> rattan loungers rattan dining tables garden furniture rattan garden furniture rattan sofa <br> <br> sets outdoor furniture dining room furniture Oak Furniture Oak Garden Furniture Wicker Furniture Wicker baskets Wooden Patio Furniture log cabins climbing frames sheds log cabin climing frames Garden Furniture Teak Garden Furniture Garden Furniture Wholesale Garden seating <br> <br> Teak Garden Bench Home Furniture Shop Rattan Garden Furniture Rattan Wicker Lounges Sun Loungers Table & <br> <br> Chairs garden furniture teak garden furniture outdoor furniture patio furniture teak sets pop up gazebo <br> <br> camping tents marquee party tent garden gazebo garden furniture outdoor furniture patio furniture teak garden furniture <br> <br> benches gazebos pop up pop up gazebos popup gazebos gazebo pop up gazebo popup Furniture Hire Furniture Rental Outdoor <br> <br> Furniture Garden Furniture Rattan Furniture Garden Furniture Outdoor furniture patio furniture teak garden furniture garden benches garden furniture garden tables garden chairs garden accessories garden parasols garden furniture outdoor furniture gas barbecues garden bench hammock Yorkshire log <br> <br> stores quality log stores garden furniture stylish <br> <br> logstores Contemporary garden furniture Modern garden furniture Garden design Outdoor furniture Garden sofas <br> <br> Raised beds Garden planters Wooden Troughs Garden potting tables Raised beds for disabled gardeners Metal Garden Patio Aluminium Furniture Planters Bench Wormery Composter Windmills picnic tables rustic garden furniture chainsaw sculptures pop <br> <br> up gazebo gazebo event tents pop up gazebos gazebos Garden furniture Garden Structures Patio accessories wall art Garden accessories garden furniture - https://amozoli.lv/forum/profile.php?id=327390 ones time for this particularly wonderful <br> <br> read!! I definitely loved every little bit of it and I have you <br> <br> bookmarked to see new stuff on your blog.
georginach
2019-07-30 00:56
Simply wanna remark on few general things, The website layout is perfect, the written content <br> <br> is very excellent :D.<br> <br> <br> <br> Here is my site :: <a href="http://pixelscholars.org/engl202-022/groups/medical-marijuana-organic-garden-1366712826/">http://pixelscholars.org/engl202-022/groups/medical-marijuana-organic-garden-1366712826/</a>
yyuwendy7
2019-07-30 21:56
I like your writing style genuinely enjoying this internet site.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Feel free to visit my web site; <a href="http://yougotissues.net/member.php?u=22024-VetaGrandi5">http://yougotissues.net/member.php?u=22024-VetaGrandi5</a>
melbamatth
2019-08-02 20:49
I read this piece of writing completely concerning the difference of hottest and previous technologies, it's awesome article.<br> <br> <br> <br> <br> <br> my web site :: Juana - http://www.rmlalliance.com/forum/index.php?topic=886841.0
diegox5291
2019-08-06 12:18
Some times its a pain in the ass to read what blog owners wrote but <br> <br> this site is rattling user genial!<br> <br> <br> <br> Feel free to visit my web site; comodiy - http://druzhba5.dacha.me/user/CarloDouglass/
amado0467
2019-08-03 20:18
how do we use sildenafil http://vagragenericaar.org/ viagra online<br> <br> <br> <br> My webpage <a href="http://viagrauga.com/">http://viagrauga.com/</a>
prestonnic
2019-07-29 18:27
Howdy! This article couldn't be written any better!<br> <br> <br> <br> Looking through this article reminds me of my previous roommate!<br> <br> He always kept preaching about this. I'll send this information to him.<br> <br> Pretty sure he's going to have a very good read. Thanks for sharing!<br> <br> <br> <br> <br> <br> Look into my website klip izle - http://sohbettelefonlari.info/?=id1784.php
neileales3
2019-08-13 19:40
Sweet blog! I found it while searching on Yahoo News.<br> <br> Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?<br> <br> <br> <br> I've been trying for a while but I never seem to get there!<br> <br> Thanks<br> <br> <br> <br> My web site - amake money on ebay - http://Wiki.aprs-multi-igate.com/index.php?title=Diesel_Gas_Prices_Up_Again_Fleet_Management_Must_Meet_Challenge
susannelar
2019-07-16 13:18
Wow, superb weblog layout! How lengthy have you ever been blogging for?<br> <br> you make running a blog glance easy. The full glance of your site is excellent, as smartly as <br> <br> the content!<br> <br> <br> <br> my page: <a href="http://www.meplayers.cambridge-experts.Co.uk/node/1097423">Http://www.Meplayers.cambridge-experts.Co.uk/</a>
2019-05-22 05:45
If you desire to obtain a good deal from this <br> <br> article then you have to apply such strategies to your won blog.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Here is my homepage: Gilda - http://Classifiedsadsnow.online/profile.php?id=114758
linetteign
2019-06-18 00:37
Very good website you have here but I was wanting to know <br> <br> if you knew of any discussion boards that cover the same topics talked about in this article?<br> <br> I'd really love to be a part of group where I can get advice from other <br> <br> experienced individuals that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know.<br> <br> Kudos!<br> <br> <br> <br> my blog post <a href="http://friendscoolstuff.org/index.php/How_To_Lose_Belly_Fats_Fast_For_Youngsters">Ashely</a>
lawrenceab
2019-07-03 15:33
Howdy! I could have sworn I've been to this blog before but after checking through some of the post I realized it's new to me.<br> <br> Anyhow, I'm definitely delighted I found it and I'll be bookmarking and checking <br> <br> back frequently!<br> <br> <br> <br> My website: estate development - http://chancecvnd10876.fireblogz.com/14602985/the-way-company-values-can-make-a-large-difference-to-a-company
antoniajan
2019-06-19 23:33
You actually make it seem so easy with your presentation but <br> <br> I find this matter to be actually something that I think I would never understand.<br> <br> It seems too complex and extremely broad for me.<br> <br> <br> <br> I am looking forward for your next post, I'll try to get the hang of it!<br> <br> <br> <br> <br> <br> my webpage; alquiler coches valencia - https://www.askonline.org/index.php?qa=55606&qa_1=covering-your-rental-car-with-a-credit-score-card
lashondam2
2019-06-21 16:11
Hi to every one, it's really a good for me to go to see this site, it includes useful Information.<br> <br> <br> <br> My homepage :: green energy - http://jamesvzfc6025.tinyblogging.com/How-to-integrate-eco-friendly-products-into-your-every-day-life-23905252
danielabie
2019-07-29 03:37
hello!,I really like your writing so much! percentage we keep up a correspondence extra about your post on AOL?<br> <br> I require a specialist in this area to solve my problem.<br> <br> <br> <br> May be that's you! Having a look ahead to look you.<br> <br> <br> <br> my web-site ... <a href="http://linkshortener.jairo-server.com/mega10boostcost684955">http://linkshortener.jairo-server.com/mega10boostcost684955</a>
claudiosti
2019-08-01 01:08
Some genuinely quality blog posts on this website, <br> <br> saved to bookmarks.<br> <br> <br> <br> Also visit my blog post ... http://urlky.com/totalreactioncbdtincture671492 - <br> <br> http://urlky.com/totalreactioncbdtincture671492
margiemacl
2018-11-29 20:53
I've been browsing online more than 3 hours today,<br> <br> yet I never found any interesting article like yours. It is pretty <br> <br> worth enough for me. Personally, if all site owners and bloggers made good <br> <br> content as you did, the net will be a lot more useful <br> <br> than ever before.<br> <br> <br> <br> Feel free to visit my blog post; <a href="http://www.clubgamoracostumes.sitew.us/">How_to_Dress_up_Like_Gamora_from_Guardians_of_the_Galexy.D</a>
madgeweisz
2019-02-10 00:48
Fabulous, what a web site it is! This weblog gives <br> <br> valuable facts to us, keep it up.<br> <br> <br> <br> Feel free to visit my webpage free Psychics - https://Lavoroabergamo.it/index.php?topic=438687.0
2019-03-27 19:29
Great goods from you, man. I have be aware your stuff previous <br> <br> to and you're just too magnificent. I actually like what you have bought right here, <br> <br> really like what you are saying and the way in which in which you are saying it.<br> <br> You're making it entertaining and you continue to <br> <br> take care of to keep it smart. I can't wait to read far more from you.<br> <br> That is actually a wonderful site.<br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my weblog ... <a href="https://www.999article.com/home-elevator/">ลิฟท์บ้าน</a>
warrenharw
2019-04-04 23:21
Thanks for sharing such a good idea, post is pleasant, thats why i have read it <br> <br> entirely<br> <br> <br> <br> My page ... advcash ????? - http://Www.simracinglinks.com/index.php?a=stats&u=toshateague
suzanne255
2019-06-19 08:43
Howdy, i read your blog occasionally and i own a similar one <br> <br> and i was just wondering if you get a lot of spam remarks? If so how do you <br> <br> prevent it, any plugin or anything you can suggest?<br> <br> I get so much lately it's driving me mad so any support is very much appreciated.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Feel free to visit my web site :: <a href="https://Sushilbarali.Com.np/QNA/index.php?qa=248314&qa_1=choosing-beach-hotels-for-your-subsequent-holiday">Sushilbarali.Com.np</a>
chuj089494
2019-07-11 06:07
average price of tadalafil daily http://cialissom.com/ cialis 10 mg best price.<br> <br> tadalafil lublin.<br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my web page <a href="http://cialisps.com/">cialisps.com</a>
marlamendi
2019-07-20 15:04
Thank you for publishing this awesome article.<br> <br> I'm a long time reader but I've never been compelled to leave a <br> <br> comment. I subscribed to your blog and shared this on my <br> <br> Facebook. Thanks again for a great article!<br> <br> <br> <br> My web site :: <a href="http://forum.materialeamenajari.ro/profile.php?id=76565">cabins</a>
lorettaevk
2019-07-27 17:24
Some truly excellent info, Gladiolus I detected this.<br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my blog https://orangenetwork.us/entry.php?2066-Too-Much-Pot-In-California-within-Glut-In-Medical-Marijuana-Market - <br> <br> https://orangenetwork.us/entry.php?2066-Too-Much-Pot-In-California-within-Glut-In-Medical-Marijuana-Market
jesuskurtz
2019-08-15 13:28
I tend not to leave a great deal of responses, but <br> <br> i did a few searching and wound up here Flag - Egy JOBB magyar magazin az értékek mellett!.<br> <br> And I actually do have a couple of questions for you if you don't mind.<br> <br> <br> <br> Is it simply me or does it seem like some of these <br> <br> remarks look like they are coming from brain dead visitors?<br> <br> :-P And, if you are posting on other online social sites, I'd like <br> <br> to keep up with everything fresh you have to post. Could you list of all of all your community sites <br> <br> like your twitter feed, Facebook page or linkedin profile?<br> <br> <br> <br> <br> <br> Look into my site ... <a href="http://allaboutfirelighters.qhub.com/member/743822">Bionatrol CBD</a>
abbeywhite
2019-08-10 04:52
I've been surfing online more than 4 hours today, yet I never found any interesting article like yours.<br> <br> It's pretty worth enough for me. Personally, if all <br> <br> website owners and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful <br> <br> than ever before.<br> <br> <br> <br> Check out my site - products to sell on ebay - http://dantevqtv48203.bloginwi.com/13681828/helpful-technologies-in-the-technology-news
sangwylly
2019-04-05 16:30
I have read so many posts regarding the blogger lovers however this piece of <br> <br> writing is actually a good post, keep it up.<br> <br> <br> <br> Here is my webpage: <a href="http://wiki.mk7.jp/doku.php?id=profile_maynardmcadams">Getresponse review</a>
annabatson
2019-06-28 10:30
Hey I know this is off topic but I was wondering if you <br> <br> knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.<br> <br> <br> <br> I've been looking for a plug-in like this for quite some <br> <br> time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.<br> <br> Please let me know if you run into anything. I truly enjoy <br> <br> reading your blog and I look forward to your new updates.<br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> Also visit my site: food specials - http://titusfxpf20987.fireblogz.com/14585096/ice-cream-brands-that-make-a-number-of-the-most-eccentric-flavours-across-the-world
alenacoald
2019-07-25 04:56
Hi would you mind letting me know which web host you're working <br> <br> with? I've loaded your blog in 3 different web browsers and I must <br> <br> say this blog loads a lot quicker then most. Can you recommend a good hosting provider at a fair price?<br> <br> Thanks a lot, I appreciate it!<br> <br> <br> <br> My website https://nutshellurl.com/mega10boost38227 - https://nutshellurl.com/mega10boost38227
tristan942
2019-08-04 22:39
Hello! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers?<br> <br> I'm kinda paranoid about losing everything I've worked hard on. Any tips?<br> <br> <br> <br> <br> <br> Review my website - down load Casino - http://Proxyshield.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=Vivy.us%2F474146
hjymarcus
2019-07-01 06:44
Good post. I am dealing with a few of these issues as well..<br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> my page: <a href="http://Thankyou.kr/index.php?qa=165713&qa_1=psychic-crafts-7-easy-actions-to-make-your-own-dream-catcher">Werner</a>
garryredmo
2019-08-11 19:24
Howdy! Do you know if they make any plugins to <br> <br> assist with Search Engine Optimization? I'm tryihg to get my blog to rank for <br> <br> some targeted keywords but I'm not seeing very good results.<br> <br> If you know oof any please share. Thank you!<br> <br> <br> <br> My website; <a href="https://Www.goal.co.id/">Goal indonesia</a>
triciakami
2019-08-18 13:10
Greetings, I believe your website might be having web browser compatibility problems.<br> <br> When I look at your site in Safari, it looks <br> <br> fine however when opening in Internet Explorer, it's got some overlapping issues.<br> <br> <br> <br> I simply wanted to give you a quick heads up! Apart from that, fantastic site!<br> <br> <br> <br> <br> <br> Feel free to visit my web page :: How To Make Weed Oil For <br> <br> Vape - http://Www.seictec.Co.uk/forum/index.php?topic=142881.0
jamegould6
2019-07-25 04:11
If you are going for finest contents like myself, simply pay <br> <br> a visit this web site everyday since it gives <br> <br> quality contents, thanks<br> <br> <br> <br> Here is my website: <a href="http://partemp.com/en/groups/what-vegetables-complement-your-training-session-routine-build-up-muscle/">http://partemp.com/en/groups/what-vegetables-complement-your-training-session-routine-build-up-muscle/</a>
anitahearo
2019-08-04 01:56
I just like the helpful info you supply for your articles. I'll bookmark your weblog and check once more here frequently.<br> <br> I am fairly sure I'll be told plenty of new stuff right right here!<br> <br> Good luck for the next!<br> <br> <br> <br> My blog post - Casino Players - http://Uniteddivinescience.org/__media__/js/netsoltrademark.php?d=Urlspro.com%2F979902

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Sport (729) Nagyvilág (1439) Rejtőzködő magyarország (171) Gazdaság (631) Autómánia (61) Mozi világ (440) Egészség (50) Szépségápolás (15) Belföld (5) Jobbegyenes (1634) Életmód (1) Kultúra (4) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (473) Történelem (13) Mondom a magamét (4083) Tv fotel (65) Vetítő (37) Politika (1571) Flag gondolja (33) Heti lámpás (218) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (42) Tereb (138) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>