Ma 2020 október 20. Vendel napja van. Holnap Orsolya napja lesz.
967b0fb474869f0748a9f0b2fc867df2.jpg

Az árpás–mórichidai premontrei templom

Bob

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Magyar Nemzet szombati magazinjának egyik legérdekesebb sorozatát közöljük le folytatásokban, melyben a remek Ludwig Emil megmutatja nekünk a rejtőzködő Magyarország eldugott kincseit, melyek mellett sokszor figyelmetlenül elhaladunk a mindennapi rohanó életünk során. Vigyázzunk ezekre a páratlan kincsekre, hiszen ezek a kincsek alappillérei szeretett Hazánknak.

]]>]]>

Fotó: Mészáros József

E pompás nyugat-dunántúli műemlék templomunkat históriai kerülőt téve mutatjuk be. Történetünk az ország túlfelén kezdődik, a helyszín a Sajó menti Muhi határában lévő térség, az idő: 1241 áprilisának 11. napja. Négy hete, hogy a Vereckei-hágón beözönlő tatárok egy előőrse Pest határáig nyargalt, fosztogattak, raboltak, bőszítették a város lakóit. Csáki Ugrin kis lovascsapatával kirontott rájuk, s a Tápió vizéig kergette őket. Akkor azonban a mongolok hirtelen megfordultak, s a nomád hadviselés rendje szerint lenyilazták a lovagokat. A kalocsai érsek alig bírt kievickélni a mocsárból.
Sajnos eleink nem tanultak a vérrel szerzett harci tapasztalatból. A pesti táborból keletnek indult főseregben, amelyet már a király, a hetedik éve uralmon lévő IV. Béla vezetett, elbizakodott hangulat uralkodott. Pedig akkorra a tatár hordák felperzselték Vácot, s tönkreverték a váradi püspök hadát is. A dölyfös magyar vezérek hibát hibára halmoztak: a Sajó lapályán szűk helyre vonultak fel, sátrak és szekerek gyűrűjébe zárkóztak, míg a tatárok szabadon nyargalásztak, és a túlparti magaslatról mindent jól láttak.
Április 10-én egy orosz szökevény jelentette a királynak, hogy Batu kán másnapra támadást tervez. Úgy is lett. Ugrin érsek és Kálmán herceg kora hajnalban résen állt, és visszavetette a folyón átgázoló mongolokat. A magyarok ujjongva tértek vissza a táborba, azt hivén, az ügy ezzel el van boronálva. Ittak, majd elégedetten nyugovóra tértek. Ezalatt a tatárok – most már a főerők – ismét átgázoltak a Sajón, és kétfelől bekerítették a szekértábort. Reggel hét tájban pokoli nyílzáport zúdítottak az alvó seregre, majd a sátrak közé betörve kaszabolták a nehezen ébredő magyarokat. Irtózatos embervadászat kezdődött, a támadók a zsákmánnyal nem is törődtek, a királyt és a főembereket keresték. Elesett a forgatagban az ország két érseke, püspökök, főesperesek, prépostok, világi zászlósurak vesztek oda. A szerencsétlen Bélát a testőrségén kívül a templomos és a johannita lovagok védelmezték, az előbbiek mestere és itáliai emberei egy szálig elvéreztek, viszont a János-vitézek néhány fős osztagának sikerült kivágnia az urakodót a gyilkos gyűrűből.
Lóhalálában menekültek észak felé. A vérszomjas tatárok a Pest felé vágtató, sebesült Kálmán nyomába eredtek, Béla király egérutat nyert. A kassai kalmárutat kerülve, a Hernád völgyének rejtekútjain haladtak a felvidéki gyepű felé. Ahol biztonságos helyre értek, s a derék alattvalók oltalmat, szállást, élelmet nyújtottak a bujdosó uralkodónak, Béla szent esküvéssel fogadta: ha visszanyeri országát, bőkezűen meghálálja Isten segedelmét a bajban. Így vándorolt napokon, heteken át hűséges kísérőivel a király az északi hegyek rengetegében, át a Szepességen, a Vág forrásvidékén, Liptó, Turóc, Trencsén és Nyitra megyék gyéren lakott tájain. Közben a másik tatár fősereg – a sziléziai Legnicánál vívott győztes csatájából jőve – befutott a Vág völgyébe, a menekülőknek a Dunántúl felé kellett fordítaniuk lovukat. Béla végül a dalmát tengerpartig futott, a kutyafejűek Zengg váráig üldözték.
Az Ödögej főkán halálhírére egy év múltán kitakarodott rablóhad pusztítása után IV. Bélának valóban új honalapítás jutott feladatul. Országépítő munkája során nem feledkezett meg ígéreteiről, amint tehette, gazdag adományokkal jutalmazta jótevőit és Isten hű szolgáit. Alapításai, illetve a meglévők kiváltságainak erősítései szépen megrajzolják menekülése útját: Jászó, premontrei prépostság; Látókő, karthauzi rendház; Szepesdaróc, antonita (ispotályos) templom; Liptóújvár és Liptószentmárton, templárius rendházak, Znióváralja, a premontreiek turóci prépostsága; Pöstyén, johannita monostor; Kápolna, Szent Erzsébet-templom 1244-ből. Főleg a fegyveres lovagrendek és hozzájuk közel álló premontreiek részesültek a király nagyvonalú figyelmességében.
Így jutunk el hát – valóban jókora kerülővel – a dunántúli Árpásig, illetve Mórichidáig. A két Árpád-kori szomszéd község közt folyik a Rába és a Marcal, a Rába hídfőjénél áll a templom. Az árpási révet már a Szent István által a bakonybéli bencés apátságnak 1030-ban adott alapítólevél említi, Mórichida névadója pedig Medgyesaljai II. Móric mester, IV. Béla király kedves főembere, hűséges segítője a nehéz időkben. Fivérével, Márk lovaggal közösen építették a templomot, családi monostoruknak. Egy 1251-ben – 750 éve – kelt okirat szerint a csornai premontrei rendházból érkeztek barátok az akkor már kész apátságba, amelyet hamarosan prépostság rangjára emeltek. A szerzetesek egyúttal a környező három-négy falu plébániai feladatait is ellátták.
A folyóra néző kéttornyú homlokzat román kori építkezésünk egyik legmegkapóbb látványa. A háromemeletes tornyok egészen közel állnak egymáshoz, alig marad hely köztük a középoromzat és a keresztosztású körablak számára. Itt nyílik a főbejárat is, többlépcsős, a félkörből enyhén csúcsívesbe átmenő kapubéllettel, felette két román tölcsérablakkal. A keskeny nyugati homlokzat egyetlen, hosszúkás hajót takar, amely oszloppáron nyugvó urasági karzattal kezdődik, négy boltszakasszal folytatódik, és a gótikus diadalíven túl egyenes záródású szentélyben végződik. A szentélyhez a szintén a XIII. században épült, boltozatos sekrestye csatlakozik. Rendhagyó módon a déli oldalhoz kapcsolták, és igen talányos az egyik harántfal téglaszövetében lévő rejteklépcső, amely a padlástérbe vezet. Vajon mi lehetett az eredeti rendeltetése, hiszen a kegyúri karzatra – és a fedélszékbe – a torony csigalépcsőjén is feljutni?
A szentély tengelye a hajó középvonalához képest néhány fokkal megtörik, ez a szabálytalanság azért is szembetűnő, mert amúgy az egész építkezés roppant szabályos. A hibátlan nyerstégla-falazat sorai, a lábazati és koronapárkányok tökéletes vízszintben futnak, a sarkokat arányos támpillérek erősítik, az ablaksorok kiosztása precíz kézre vall. A déli oldalon négy magas, a XIII. század derekának formajegyét mutató ablak látható – ezeket később befalazták, és újakat vágtak helyettük –, a szentélyzáró falon pedig különös formájú, keskeny ablakpár nyílik, amely nagyon hasonlít az említett turóci premontrei prépostság templomának és a Pöstyén melletti manigai johannita rendház emeletes szentélyének keleti végfalán látható korabeli ikerablakokhoz. Mindjük a tatárjárás utáni években készült.
A mórichidai prépostság templomának védőszentje Szent Jakab. A premontrei szerzetesrend első kolostora a franciaországi Prémontrében épült, 1120 táján, nem csoda tehát, ha a compostellai zarándokútvonal mentéről ideszármazott fehér csuhás barátok Jakab apostolt választották patrónusuknak. Az alapító Móric lovag famíliája a XV. század végére kihalt, majd a közelgő török veszély miatt lakói elhagyták a falut és a rendházat. A háborúk elültével az Esterházy családé lett a környék, ők hozták rendbe a nagyon leromlott templomot. A barokk berendezés az 1770-es és 80-as évekből való, a főoltár korábban készülhetett, de többször átalakították.
A becses műemlék templomot 1987 és ’94 között restaurálták, a munkát megelőző régészeti kutatás a felszínre hozta az addig lappangó építészeti részleteket. A tatárjárással induló történetünk, helyesebben IV. Béla király országépítésének története vezetett el erre a helyre, megcsodálni a második honalapítás korának e rejtőzködő remekművét.

Hozzászólások

2018-11-20 08:42
This is the perfect webpage for everyone who hopes to find out about this topic.<br> <br> <br> <br> You realize a whole lot its almost hard to argue <br> <br> with you (not that I personally would want to...HaHa).<br> <br> You definitely put a fresh spin on a subject which has been written about for a long time.<br> <br> Wonderful stuff, just excellent!<br> <br> <br> <br> Feel free to visit my webpage :: hemorrhoid cure (<a href="http://www.elza.co.il/forum/profile.php?id=252894">http://www.elza.co.il/forum/profile.php?id=252894</a>)
jamikanale
2018-11-28 02:49
My brother suggested I may like this website.<br> <br> He was once entirely right. This post truly made my day. You can not believe just how so much time I had spent for this information! Thank <br> <br> you!<br> <br> <br> <br> Check out my site; Buy Traffic Cones - http://fameweekly.ca/home.php?mod=space&uid=607297&do=profile&from=space
2018-12-01 02:19
Fantastic website. Plenty of helpful info here.<br> <br> I'm sending it to a few friends ans also sharing in delicious.<br> <br> <br> <br> And naturally, thank you in your sweat!<br> <br> <br> <br> my webpage - hemorrhoid issue - <a href="http://www.mantle-group.com/UserProfile/tabid/43/UserID/370602/Default.aspx">www.mantle-group.com</a> -
johnathan1
2019-02-02 00:01
I really like your blog.. very nice colors & theme.<br> <br> Did you make this website yourself or did you hire <br> <br> someone to do it for you? Plz respond as <br> <br> I'm looking to design my own blog and would like to find out where u got this from.<br> <br> thanks<br> <br> <br> <br> My page :: http://legride.com/UserProfile/tabid/61/userId/2204911/Default.aspx - http://legride.com/UserProfile/tabid/61/userId/2204911/Default.aspx
teriquan50
2019-07-27 05:06
It's enormous that you are getting thoughts from this piece of <br> <br> writing as well as from our dialogue made at this time.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Here is my page - <a href="http://hot.gays-bdsm.com/Rev_Pump_Side_Effects_7711545">http://hot.gays-bdsm.com/Rev_Pump_Side_Effects_7711545</a>
2020-04-13 03:47
Pretty great post. I simply stumbled upon your blog and wished to say that I <br> <br> have truly enjoyed browsing your weblog posts.<br> <br> <br> <br> After all I will be subscribing in your feed and I'm hoping you write again very soon!<br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my blog - https://absolutebod.com/ - <br> <br> https://absolutebod.com/
2020-05-30 08:43
Hi there, You've done a great job. I'll certainly digg it and personally recommend to my friends.<br> <br> I'm sure they will be benefited from this website.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my blog: <a href="http://www.artistnewswire.com">virus</a>
guillermos
2020-10-01 18:41
I visited several websites but the audio quality for audio songs current at this site is <br> <br> in fact excellent.<br> <br> <br> <br> Look at my webpage; Der Hochzeits DJ - http://www.mobile-disco.at
onamawby12
2020-10-01 23:47
Paragraph writing is also a fun, if you be familiar with after that you <br> <br> can write if not it is complex to write.<br> <br> <br> <br> Also visit my web-site :: <a href="https://4ouryou.com/product/270-premium-shopify-store-themes-in-cheap-price-buy-now/">prestige shopify theme</a>
altonmccur
2020-10-03 04:08
Good day I am so grateful I found your blog <br> <br> page, I really found you by accident, while I was browsing <br> <br> on Digg for something else, Anyways I am here now and would just <br> <br> like to say thanks a lot for a fantastic post and a all round entertaining blog (I also <br> <br> love the theme/design), I don’t have time how to <br> <br> make money online UPLOADING IMAGES | Earn $300 Per Day!<br> <br> <br> <br> | Work From Home Jobs 2020 - https://www.digitaldownloadbooks.com/2020/10/02/how-to-make-money-online-uploading-images-earn-300-per-day-work-from-home-jobs-2020/ read it all at the moment but I have bookmarked it and also added in your RSS feeds, so when I <br> <br> have time I will be back to read a great deal more, Please <br> <br> do keep up the excellent jo.
filomenalr
2020-10-07 14:59
Excellent post but I was wanting to know if you could write a litte more on this topic?<br> <br> I'd be very thankful if you could elaborate a little bit further.<br> <br> Bless you!<br> <br> <br> <br> my site - <a href="http://www.flason-smt.com">SMT Reflow Oven manufacturer</a>
ezequielab
2020-10-07 17:20
This is my first time pay a visit at here and i <br> <br> am in fact pleassant to read everthing at one place.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Also visit my site ... http://www.acayplastik.com/maske-teli-Ve-klips-uretimi-urunlerimiz-4.html - http://www.acayplastik.com/maske-teli-ve-klips-uretimi-urunlerimiz-4.html
jamilamonn
2020-10-16 03:12
Ahaa, its pleasant discussion regarding this post at this place at this <br> <br> webpage, I have read all that, so now me also commenting here.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Also visit my website :: <a href="https://ipalkomunal.page.tl/">IPAL Rumah Sakit</a>
mikki24k09
2020-10-16 08:11
After I originally commented I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment <br> <br> is added I recieve four emails with the same comment. There has to be a way <br> <br> you are able to remove me from that service? Cheers!<br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my web site ... Sarkari Result - https://sarkari-result-online.com/
odetteseil
2020-10-17 08:03
What you said was actually very reasonable. However, consider this,<br> <br> what if you were to create a killer headline?<br> <br> I am not suggesting your information is not solid., but suppose <br> <br> you added a post title that grabbed people's attention? I mean Flag - Egy JOBB magyar <br> <br> magazin az értékek mellett! is kinda vanilla. You ought to look at Yahoo's home page and see how they create post titles to get viewers interested.<br> <br> You might add a video or a related pic or two to get people excited <br> <br> about what you've got to say. Just my opinion, it <br> <br> might make your website a little bit more interesting.<br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> my web site :: <a href="https://sites.google.com/view/red-alert-2-indir/">Red Alert 2 indir</a>
michelineh
2020-10-19 01:11
Hello there, You've done a great job. I will certainly digg it and personally <br> <br> recommend to my friends. I am confident they will be benefited from this website.<br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> Check out my webpage ... find out here - https://victims.wiki/index.php/User:JoeyHorniman48
luisdulane
2020-10-19 04:56
Does your Highly recommended Website - http://feedingkids.tv/ranked/index.php?a=stats&u=corinnergu have a contact page?<br> <br> I'm having problems locating it but, I'd like to send you an email.<br> <br> I've got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing.<br> <br> Either way, great blog and I look forward to seeing it expand over time.
cerysfowel
2020-10-19 12:03
My brother recommended I might like this web site.<br> <br> He was once entirely right. This publish truly made my day.<br> <br> You cann't believe just how much time I had spent for this info!<br> <br> <br> <br> Thank you!<br> <br> <br> <br> My blog post :: <a href="https://www.backlinkdir.com/support-for-panasonic-printer.html">Panasonic printer support</a>
elaine55b6
2020-10-07 23:22
Hi, i think that i saw you visited my weblog thus i came to “return the favor”.I am <br> <br> trying to find things to improve my web site!I suppose its ok to use some of your ideas!!<br> <br> <br> <br> <br> <br> My blog: deal - https://paylessdeal.online/findflights/
merrillt71
2020-10-14 01:15
I like the valuable info you provide in your articles.<br> <br> I will bookmark your blog and check again here regularly.<br> <br> I am quite sure I will learn many new stuff right here!<br> <br> Best of luck for the next!<br> <br> <br> <br> my homepage: <a href="https://myrollerstone.com/products/perle-apatite-bleue">perle apatite bleue</a>
celsasingh
2020-10-15 16:59
If you are going for best contents like me, only pay <br> <br> a visit this web page everyday because it provides quality contents, thanks<br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my weblog ... buy views youtube - https://socijet.com/
2020-10-16 23:35
Appreciating the commitment you put into <br> <br> your blog and detailed information you provide. It's good <br> <br> to come across a blog every once in a while that isn't the same outdated <br> <br> rehashed material. Great read! I've bookmarked your site and <br> <br> I'm adding your RSS feeds to my Google account.<br> <br> <br> <br> Also visit my web page - <a href="https://yabm.vip/">출장</a>
chasityfal
2020-10-17 19:01
When I initially commented I clicked the "Notify me when new comments are added" <br> <br> checkbox and now each time a comment is added I get three e-mails with the same comment.<br> <br> Is there any way you can remove me from that service?<br> <br> <br> <br> Many thanks!<br> <br> <br> <br> Look into my weblog - <a href="http://www.google.com.au/url?sa=t&amp;url=https">technology blog</a>
lavadabald
2020-10-16 07:32
It's great that you are getting thoughts from this post as well as <br> <br> from our dialogue made at this place.<br> <br> <br> <br> My web page education - https://sarkari-result-online.com/
tblmaricel
2020-10-17 06:43
It's amazing to pay a visit this web page and reading the views of all friends about this paragraph, while I am also keen of getting knowledge.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Also visit my web page <a href="https://sites.google.com/view/half-life-2-indir/">Half Life 2 Full indir</a>
veclatashi
2020-10-14 23:34
Great article. I will be experiencing a few of these issues <br> <br> as well..<br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my website <a href="https://upipaymentapp.in/google-pay-helpline-number/">google pay customer care helpline number</a>
dakotaarth
2020-10-15 03:40
Hi there, I log on to your blogs like every week.<br> <br> Your writing style is witty, keep doing what you're doing!<br> <br> <br> <br> Feel free to visit my site; <a href="https://pbase.com/topics/perchraft25/should_you_be_looking_to_get">Find More Information</a>
kristagrot
2020-10-17 15:30
I'm really inspired along with your writing abilities and also with the format on your blog.<br> <br> Is this a paid subject matter or did you customize it yourself?<br> <br> Either way stay up the nice high quality writing,<br> <br> it is uncommon to peer a nice blog like this one today..<br> <br> <br> <br> <br> <br> My web page :: Two Lines Poetry - https://www.twolinespoetry.com/2020/10/urdu-sad-poetry.html
veolakeldi
2020-10-14 00:23
Do you have a spam issue on this site; I also am a blogger, <br> <br> and I was wanting to know your situation; many of us have developed some nice practices <br> <br> and we are looking to trade solutions with other folks,<br> <br> please shoot me an e-mail if interested.<br> <br> <br> <br> My weblog ... وکیل های شیراز - https://shizyab.ir/%D9%84%DB%8C%D8%B3%D8%AA-%D8%A8%D9%87%D8%AA%D8%B1%DB%8C%D9%86-%D9%88%DA%A9%DB%8C%D9%84-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%AF%D8%B1-%D8%B4%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D8%B2/
leopoldowh
2020-10-14 12:36
I was recommended this website by means of my cousin. I'm now not <br> <br> sure whether this put up is written through him as nobody else understand such designated approximately my difficulty.<br> <br> You're wonderful! Thank you!<br> <br> <br> <br> my web site <a href="https://shizyab.ir/%D9%84%DB%8C%D8%B3%D8%AA-%D8%A8%D9%87%D8%AA%D8%B1%DB%8C%D9%86-%D9%88%DA%A9%DB%8C%D9%84-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%AF%D8%B1-%D8%B4%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D8%B2/">وکیل املاک شیراز</a>
rachellinn
2020-10-15 08:36
hello!,I love your writing so much! percentage <br> <br> we keep up a correspondence extra approximately your post <br> <br> on AOL? I need an expert on this area to unravel my problem.<br> <br> May be that's you! Taking a look ahead to see you.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Visit my website <a href="https://mqsworldsite.blogspot.com/2020/06/treatment-of-likoria-likoria-ka-ilaj-in.html">likoria ka ilaj in Urdu</a>
lulaisabel
2020-10-15 17:10
Your way of explaining everything in this article is actually fastidious,<br> <br> every one be capable of without difficulty understand it, Thanks a lot.<br> <br> <br> <br> <br> <br> My webpage - <a href="https://socijet.com/">buy instagram followers</a>
monserrate
2020-10-16 09:10
Thanks in support of sharing such a pleasant idea, paragraph is good,<br> <br> thats why i have read it entirely<br> <br> <br> <br> Here is my web site <a href="https://kadimhukuk.com.tr/makale/adli-sicil-kaydi-nasil-silinir">Adli Sicil Kaydı Nedir</a>
wallacecol
2020-10-20 10:47
You need to be a part of a contest for one of the best blogs <br> <br> on the net. I am going to recommend this site!<br> <br> <br> <br> Here is my web blog ... belkin help - https://www.backlinkdir.com/support-for-belkin.html
geridimarc
2020-10-16 14:36
I am regular visitor, how are you everybody? This article posted <br> <br> at this web site is really good.<br> <br> <br> <br> my website :: <a href="https://www.twolinespoetry.com/2020/10/urdu-poetry-on.html">Urdu Sad Poetry</a>
johnetteon
2020-10-18 07:58
I know this if off topic but I'm looking into starting my own weblog and was <br> <br> curious what all is needed to get set up? I'm assuming <br> <br> having a <a href="http://www.google.tm/url?sa=t&amp;url=https">technology blog us</a> <br> <br> like yours would cost a pretty penny? I'm not very internet savvy so I'm not 100% certain. Any tips or advice would be greatly appreciated.<br> <br> Thanks
loydvallej
2020-10-18 16:50
Hello there I am so thrilled I found your web site, <br> <br> I really found you by accident, while I was browsing on Google for something else, Anyways I <br> <br> am here now and would just like to say many thanks for a tremendous <br> <br> post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look over <br> <br> it all at the moment but I have book-marked it and also included your <br> <br> RSS feeds, so when I have time I will be back to read a <br> <br> great deal more, Please do keep up the awesome b.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Also visit my blog post; mcafee help - https://www.backlinkdir.com/support-for-mcafee.html
bernadette
2020-10-20 11:05
My brother suggested I might like this website. He was entirely right.<br> <br> This post truly made my day. You can not imagine just <br> <br> how much time I had spent for this info! Thanks!<br> <br> <br> <br> <br> <br> Visit my weblog technology blog us - http://images.google.ml/url?sa=t&url=https
mtwisabell
2020-10-15 09:58
Definitely consider that which you stated. Your favorite reason seemed to be at the net the simplest thing to keep in mind of.<br> <br> I say to you, I certainly get annoyed at the same time as <br> <br> folks think about concerns that they plainly don't understand about.<br> <br> You controlled to hit the nail upon the top as well <br> <br> as defined out the whole thing without having side-effects , other folks can take a signal.<br> <br> Will likely be again to get more. Thanks<br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my web blog :: seva pusat mobil murah - https://fitnessvirtual.wordpress.com/2020/10/09/cara-merawat-mobil-yang-gak-pernah-dipakai-selama-pandemi/
carsonholi
2020-10-16 06:47
I'm impressed, I must say. Rarely do I encounter a blog that's both equally <br> <br> educative and interesting, and without a doubt, you've hit the nail <br> <br> on the head. The issue is something which not enough men and women are speaking intelligently about.<br> <br> Now i'm very happy I came across this during my hunt for something relating to this.<br> <br> <br> <br> <br> <br> my web-site ... <a href="http://go.favecentral.com/12840168http://Joplin">next Page</a>
audrashent
2020-10-19 19:37
Thanks for a marvelous posting! I truly enjoyed reading it, <br> <br> you may be a great author. I will be sure to bookmark your blog and will eventually come <br> <br> back at some point. I want to encourage yourself to continue your great writing, have a nice evening!<br> <br> <br> <br> <br> <br> Here is my web site ... dell printer customer service - https://www.backlinkdir.com/technical-support-for-dell-printer.html
ettacowan7
2020-10-20 05:10
I enjoy, lead to I found exactly what I used to be looking for.<br> <br> You've ended my four day lengthy hunt! God Bless you man. Have a great day.<br> <br> Bye<br> <br> <br> <br> my blog <a href="https://vnsec.vn/ActivityFeed/MyProfile/tabid/61/UserId/240422/language/vi-VN/Default.aspx">Highly recommended Webpage</a>
miriamberr
2020-10-19 06:09
What's up, constantly i used to check blog posts here early <a href="http://nihs.ac.in/">best physiotherapy training in india</a> the morning, because <br> <br> i love to find out more and more.
2020-10-16 07:59
What's Happening i'm new to this, I stumbled <br> <br> upon this I've found It positively helpful and it has helped me out loads.<br> <br> I'm hoping to give a contribution & help different users like its helped <br> <br> me. Great job.<br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my homepage - The Long Dark indir - https://sites.google.com/view/the-long-dark-turkce-indir/
olahale94
2020-10-17 09:45
Hello There. I found your blog using msn. This <br> <br> is a very well written article. I'll be sure to bookmark it and come back to <br> <br> read more of your useful information. Thanks for <br> <br> the post. I'll definitely comeback.<br> <br> <br> <br> Here is my webpage: dsa.al - http://maps.google.co.jp/url?q=http
reinaldoho
2020-10-17 16:35
Woah! I'm really enjoying the template/theme of this site.<br> <br> It's simple, yet effective. A lot of times it's tough to get that "perfect balance" between user friendliness and appearance.<br> <br> I must say you have done a awesome job with this.<br> <br> In addition, the blog loads super fast for me <br> <br> on Internet explorer. Exceptional Blog!<br> <br> <br> <br> Also visit my homepage - <a href="https://www.twolinespoetry.com/2020/10/New-Sad-Shayari.html">Two Lines Poetry</a>
nonahoneyc
2020-10-18 19:35
I'm impressed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog that's equally educative and engaging, and let me tell you, you have hit the nail on the head.<br> <br> <br> <br> The issue is something that too few men and women are speaking <br> <br> intelligently about. Now i'm very happy that I <br> <br> found this during my hunt for something regarding this.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Look at my webpage <a href="https://www.backlinkdir.com/support-for-avira.html">avira support</a>
charlescoh
2020-10-06 10:33
Hello friends, how is all, and what you want to say on the topic of this article, in my view <br> <br> its really remarkable in support of me.<br> <br> <br> <br> Feel free to visit my site - <a href="http://travelnstay.in/UserProfile/tabid/61/userId/9209292/Default.aspx">Highly recommended site</a>
alexandria
2020-10-10 05:09
Hello there! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website?<br> <br> I'm getting sick and tired of Wordpress because I've had problems with hackers and I'm looking at alternatives <br> <br> for another platform. I would be great if you could point me <br> <br> in the direction of a good platform.<br> <br> <br> <br> my weblog un curso de milagros videos - https://youtu.be/qu_NvSH3gtE
isabellar0
2020-10-12 15:26
Yes! Finally someone writes about <a href="https://www.eater.com/users/sevamobilmurah">seva pusat mobil murah</a>.

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1452) Történelem (14) Jobbegyenes (1871) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Gazdaság (652) Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142) Mozi világ (440) Politika (1571) Belföld (5) Életmód (1) Sport (729) Kultúra (6) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (4866) Rejtőzködő magyarország (171) Vetítő (37) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Egészség (50) Mozaik (83) Heti lámpás (244) Tereb (140) Flag gondolja (33) Irodalmi kávéház (491)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>