Ma 2021 április 15. Anasztázia, Tas napja van. Holnap Csongor napja lesz.
967b0fb474869f0748a9f0b2fc867df2.jpg

Az árpás–mórichidai premontrei templom

Bob

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Magyar Nemzet szombati magazinjának egyik legérdekesebb sorozatát közöljük le folytatásokban, melyben a remek Ludwig Emil megmutatja nekünk a rejtőzködő Magyarország eldugott kincseit, melyek mellett sokszor figyelmetlenül elhaladunk a mindennapi rohanó életünk során. Vigyázzunk ezekre a páratlan kincsekre, hiszen ezek a kincsek alappillérei szeretett Hazánknak.

]]>]]>

Fotó: Mészáros József

E pompás nyugat-dunántúli műemlék templomunkat históriai kerülőt téve mutatjuk be. Történetünk az ország túlfelén kezdődik, a helyszín a Sajó menti Muhi határában lévő térség, az idő: 1241 áprilisának 11. napja. Négy hete, hogy a Vereckei-hágón beözönlő tatárok egy előőrse Pest határáig nyargalt, fosztogattak, raboltak, bőszítették a város lakóit. Csáki Ugrin kis lovascsapatával kirontott rájuk, s a Tápió vizéig kergette őket. Akkor azonban a mongolok hirtelen megfordultak, s a nomád hadviselés rendje szerint lenyilazták a lovagokat. A kalocsai érsek alig bírt kievickélni a mocsárból.
Sajnos eleink nem tanultak a vérrel szerzett harci tapasztalatból. A pesti táborból keletnek indult főseregben, amelyet már a király, a hetedik éve uralmon lévő IV. Béla vezetett, elbizakodott hangulat uralkodott. Pedig akkorra a tatár hordák felperzselték Vácot, s tönkreverték a váradi püspök hadát is. A dölyfös magyar vezérek hibát hibára halmoztak: a Sajó lapályán szűk helyre vonultak fel, sátrak és szekerek gyűrűjébe zárkóztak, míg a tatárok szabadon nyargalásztak, és a túlparti magaslatról mindent jól láttak.
Április 10-én egy orosz szökevény jelentette a királynak, hogy Batu kán másnapra támadást tervez. Úgy is lett. Ugrin érsek és Kálmán herceg kora hajnalban résen állt, és visszavetette a folyón átgázoló mongolokat. A magyarok ujjongva tértek vissza a táborba, azt hivén, az ügy ezzel el van boronálva. Ittak, majd elégedetten nyugovóra tértek. Ezalatt a tatárok – most már a főerők – ismét átgázoltak a Sajón, és kétfelől bekerítették a szekértábort. Reggel hét tájban pokoli nyílzáport zúdítottak az alvó seregre, majd a sátrak közé betörve kaszabolták a nehezen ébredő magyarokat. Irtózatos embervadászat kezdődött, a támadók a zsákmánnyal nem is törődtek, a királyt és a főembereket keresték. Elesett a forgatagban az ország két érseke, püspökök, főesperesek, prépostok, világi zászlósurak vesztek oda. A szerencsétlen Bélát a testőrségén kívül a templomos és a johannita lovagok védelmezték, az előbbiek mestere és itáliai emberei egy szálig elvéreztek, viszont a János-vitézek néhány fős osztagának sikerült kivágnia az urakodót a gyilkos gyűrűből.
Lóhalálában menekültek észak felé. A vérszomjas tatárok a Pest felé vágtató, sebesült Kálmán nyomába eredtek, Béla király egérutat nyert. A kassai kalmárutat kerülve, a Hernád völgyének rejtekútjain haladtak a felvidéki gyepű felé. Ahol biztonságos helyre értek, s a derék alattvalók oltalmat, szállást, élelmet nyújtottak a bujdosó uralkodónak, Béla szent esküvéssel fogadta: ha visszanyeri országát, bőkezűen meghálálja Isten segedelmét a bajban. Így vándorolt napokon, heteken át hűséges kísérőivel a király az északi hegyek rengetegében, át a Szepességen, a Vág forrásvidékén, Liptó, Turóc, Trencsén és Nyitra megyék gyéren lakott tájain. Közben a másik tatár fősereg – a sziléziai Legnicánál vívott győztes csatájából jőve – befutott a Vág völgyébe, a menekülőknek a Dunántúl felé kellett fordítaniuk lovukat. Béla végül a dalmát tengerpartig futott, a kutyafejűek Zengg váráig üldözték.
Az Ödögej főkán halálhírére egy év múltán kitakarodott rablóhad pusztítása után IV. Bélának valóban új honalapítás jutott feladatul. Országépítő munkája során nem feledkezett meg ígéreteiről, amint tehette, gazdag adományokkal jutalmazta jótevőit és Isten hű szolgáit. Alapításai, illetve a meglévők kiváltságainak erősítései szépen megrajzolják menekülése útját: Jászó, premontrei prépostság; Látókő, karthauzi rendház; Szepesdaróc, antonita (ispotályos) templom; Liptóújvár és Liptószentmárton, templárius rendházak, Znióváralja, a premontreiek turóci prépostsága; Pöstyén, johannita monostor; Kápolna, Szent Erzsébet-templom 1244-ből. Főleg a fegyveres lovagrendek és hozzájuk közel álló premontreiek részesültek a király nagyvonalú figyelmességében.
Így jutunk el hát – valóban jókora kerülővel – a dunántúli Árpásig, illetve Mórichidáig. A két Árpád-kori szomszéd község közt folyik a Rába és a Marcal, a Rába hídfőjénél áll a templom. Az árpási révet már a Szent István által a bakonybéli bencés apátságnak 1030-ban adott alapítólevél említi, Mórichida névadója pedig Medgyesaljai II. Móric mester, IV. Béla király kedves főembere, hűséges segítője a nehéz időkben. Fivérével, Márk lovaggal közösen építették a templomot, családi monostoruknak. Egy 1251-ben – 750 éve – kelt okirat szerint a csornai premontrei rendházból érkeztek barátok az akkor már kész apátságba, amelyet hamarosan prépostság rangjára emeltek. A szerzetesek egyúttal a környező három-négy falu plébániai feladatait is ellátták.
A folyóra néző kéttornyú homlokzat román kori építkezésünk egyik legmegkapóbb látványa. A háromemeletes tornyok egészen közel állnak egymáshoz, alig marad hely köztük a középoromzat és a keresztosztású körablak számára. Itt nyílik a főbejárat is, többlépcsős, a félkörből enyhén csúcsívesbe átmenő kapubéllettel, felette két román tölcsérablakkal. A keskeny nyugati homlokzat egyetlen, hosszúkás hajót takar, amely oszloppáron nyugvó urasági karzattal kezdődik, négy boltszakasszal folytatódik, és a gótikus diadalíven túl egyenes záródású szentélyben végződik. A szentélyhez a szintén a XIII. században épült, boltozatos sekrestye csatlakozik. Rendhagyó módon a déli oldalhoz kapcsolták, és igen talányos az egyik harántfal téglaszövetében lévő rejteklépcső, amely a padlástérbe vezet. Vajon mi lehetett az eredeti rendeltetése, hiszen a kegyúri karzatra – és a fedélszékbe – a torony csigalépcsőjén is feljutni?
A szentély tengelye a hajó középvonalához képest néhány fokkal megtörik, ez a szabálytalanság azért is szembetűnő, mert amúgy az egész építkezés roppant szabályos. A hibátlan nyerstégla-falazat sorai, a lábazati és koronapárkányok tökéletes vízszintben futnak, a sarkokat arányos támpillérek erősítik, az ablaksorok kiosztása precíz kézre vall. A déli oldalon négy magas, a XIII. század derekának formajegyét mutató ablak látható – ezeket később befalazták, és újakat vágtak helyettük –, a szentélyzáró falon pedig különös formájú, keskeny ablakpár nyílik, amely nagyon hasonlít az említett turóci premontrei prépostság templomának és a Pöstyén melletti manigai johannita rendház emeletes szentélyének keleti végfalán látható korabeli ikerablakokhoz. Mindjük a tatárjárás utáni években készült.
A mórichidai prépostság templomának védőszentje Szent Jakab. A premontrei szerzetesrend első kolostora a franciaországi Prémontrében épült, 1120 táján, nem csoda tehát, ha a compostellai zarándokútvonal mentéről ideszármazott fehér csuhás barátok Jakab apostolt választották patrónusuknak. Az alapító Móric lovag famíliája a XV. század végére kihalt, majd a közelgő török veszély miatt lakói elhagyták a falut és a rendházat. A háborúk elültével az Esterházy családé lett a környék, ők hozták rendbe a nagyon leromlott templomot. A barokk berendezés az 1770-es és 80-as évekből való, a főoltár korábban készülhetett, de többször átalakították.
A becses műemlék templomot 1987 és ’94 között restaurálták, a munkát megelőző régészeti kutatás a felszínre hozta az addig lappangó építészeti részleteket. A tatárjárással induló történetünk, helyesebben IV. Béla király országépítésének története vezetett el erre a helyre, megcsodálni a második honalapítás korának e rejtőzködő remekművét.

Hozzászólások

2018-11-20 08:42
This is the perfect webpage for everyone who hopes to find out about this topic.<br> <br> <br> <br> You realize a whole lot its almost hard to argue <br> <br> with you (not that I personally would want to...HaHa).<br> <br> You definitely put a fresh spin on a subject which has been written about for a long time.<br> <br> Wonderful stuff, just excellent!<br> <br> <br> <br> Feel free to visit my webpage :: hemorrhoid cure (<a href="http://www.elza.co.il/forum/profile.php?id=252894">http://www.elza.co.il/forum/profile.php?id=252894</a>)
jamikanale
2018-11-28 02:49
My brother suggested I may like this website.<br> <br> He was once entirely right. This post truly made my day. You can not believe just how so much time I had spent for this information! Thank <br> <br> you!<br> <br> <br> <br> Check out my site; Buy Traffic Cones - http://fameweekly.ca/home.php?mod=space&uid=607297&do=profile&from=space
2018-12-01 02:19
Fantastic website. Plenty of helpful info here.<br> <br> I'm sending it to a few friends ans also sharing in delicious.<br> <br> <br> <br> And naturally, thank you in your sweat!<br> <br> <br> <br> my webpage - hemorrhoid issue - <a href="http://www.mantle-group.com/UserProfile/tabid/43/UserID/370602/Default.aspx">www.mantle-group.com</a> -
johnathan1
2019-02-02 00:01
I really like your blog.. very nice colors & theme.<br> <br> Did you make this website yourself or did you hire <br> <br> someone to do it for you? Plz respond as <br> <br> I'm looking to design my own blog and would like to find out where u got this from.<br> <br> thanks<br> <br> <br> <br> My page :: http://legride.com/UserProfile/tabid/61/userId/2204911/Default.aspx - http://legride.com/UserProfile/tabid/61/userId/2204911/Default.aspx
teriquan50
2019-07-27 05:06
It's enormous that you are getting thoughts from this piece of <br> <br> writing as well as from our dialogue made at this time.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Here is my page - <a href="http://hot.gays-bdsm.com/Rev_Pump_Side_Effects_7711545">http://hot.gays-bdsm.com/Rev_Pump_Side_Effects_7711545</a>
2020-04-13 03:47
Pretty great post. I simply stumbled upon your blog and wished to say that I <br> <br> have truly enjoyed browsing your weblog posts.<br> <br> <br> <br> After all I will be subscribing in your feed and I'm hoping you write again very soon!<br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my blog - https://absolutebod.com/ - <br> <br> https://absolutebod.com/
2020-05-30 08:43
Hi there, You've done a great job. I'll certainly digg it and personally recommend to my friends.<br> <br> I'm sure they will be benefited from this website.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my blog: <a href="http://www.artistnewswire.com">virus</a>
guillermos
2020-10-01 18:41
I visited several websites but the audio quality for audio songs current at this site is <br> <br> in fact excellent.<br> <br> <br> <br> Look at my webpage; Der Hochzeits DJ - http://www.mobile-disco.at
onamawby12
2020-10-01 23:47
Paragraph writing is also a fun, if you be familiar with after that you <br> <br> can write if not it is complex to write.<br> <br> <br> <br> Also visit my web-site :: <a href="https://4ouryou.com/product/270-premium-shopify-store-themes-in-cheap-price-buy-now/">prestige shopify theme</a>
altonmccur
2020-10-03 04:08
Good day I am so grateful I found your blog <br> <br> page, I really found you by accident, while I was browsing <br> <br> on Digg for something else, Anyways I am here now and would just <br> <br> like to say thanks a lot for a fantastic post and a all round entertaining blog (I also <br> <br> love the theme/design), I don’t have time how to <br> <br> make money online UPLOADING IMAGES | Earn $300 Per Day!<br> <br> <br> <br> | Work From Home Jobs 2020 - https://www.digitaldownloadbooks.com/2020/10/02/how-to-make-money-online-uploading-images-earn-300-per-day-work-from-home-jobs-2020/ read it all at the moment but I have bookmarked it and also added in your RSS feeds, so when I <br> <br> have time I will be back to read a great deal more, Please <br> <br> do keep up the excellent jo.
filomenalr
2020-10-07 14:59
Excellent post but I was wanting to know if you could write a litte more on this topic?<br> <br> I'd be very thankful if you could elaborate a little bit further.<br> <br> Bless you!<br> <br> <br> <br> my site - <a href="http://www.flason-smt.com">SMT Reflow Oven manufacturer</a>
ezequielab
2020-10-07 17:20
This is my first time pay a visit at here and i <br> <br> am in fact pleassant to read everthing at one place.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Also visit my site ... http://www.acayplastik.com/maske-teli-Ve-klips-uretimi-urunlerimiz-4.html - http://www.acayplastik.com/maske-teli-ve-klips-uretimi-urunlerimiz-4.html
jamilamonn
2020-10-16 03:12
Ahaa, its pleasant discussion regarding this post at this place at this <br> <br> webpage, I have read all that, so now me also commenting here.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Also visit my website :: <a href="https://ipalkomunal.page.tl/">IPAL Rumah Sakit</a>
mikki24k09
2020-10-16 08:11
After I originally commented I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment <br> <br> is added I recieve four emails with the same comment. There has to be a way <br> <br> you are able to remove me from that service? Cheers!<br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my web site ... Sarkari Result - https://sarkari-result-online.com/
odetteseil
2020-10-17 08:03
What you said was actually very reasonable. However, consider this,<br> <br> what if you were to create a killer headline?<br> <br> I am not suggesting your information is not solid., but suppose <br> <br> you added a post title that grabbed people's attention? I mean Flag - Egy JOBB magyar <br> <br> magazin az értékek mellett! is kinda vanilla. You ought to look at Yahoo's home page and see how they create post titles to get viewers interested.<br> <br> You might add a video or a related pic or two to get people excited <br> <br> about what you've got to say. Just my opinion, it <br> <br> might make your website a little bit more interesting.<br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> my web site :: <a href="https://sites.google.com/view/red-alert-2-indir/">Red Alert 2 indir</a>
michelineh
2020-10-19 01:11
Hello there, You've done a great job. I will certainly digg it and personally <br> <br> recommend to my friends. I am confident they will be benefited from this website.<br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> Check out my webpage ... find out here - https://victims.wiki/index.php/User:JoeyHorniman48
jacquelyns
2020-10-23 18:07
I've been exploring for a little for any high-quality articles or weblog posts in this kind of space .<br> <br> <br> <br> Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this site.<br> <br> Studying this information So i'm satisfied to convey that I've an incredibly good uncanny feeling I found out just what I needed.<br> <br> <br> <br> I so much undoubtedly will make sure to do not fail to remember this web site and provides it a look on a relentless basis.<br> <br> <br> <br> <br> <br> my site <a href="https://www.krazybutterfly.com/sri-lanka/">Indian luxury blogger</a>
jacquelync
2020-11-04 10:42
Hello, Neat post. There is a problem together with your site in web explorer,<br> <br> might test this? IE still is the market chief and a good element of people will leave out your <br> <br> excellent writing due to this problem.<br> <br> <br> <br> my weblog ... سایت پویان مختاری - <br> <br> https://yekshart.com/crash/hazarat-crash-game/
luisdulane
2020-10-19 04:56
Does your Highly recommended Website - http://feedingkids.tv/ranked/index.php?a=stats&u=corinnergu have a contact page?<br> <br> I'm having problems locating it but, I'd like to send you an email.<br> <br> I've got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing.<br> <br> Either way, great blog and I look forward to seeing it expand over time.
leonoreusi
2020-10-22 06:31
Hey! Would you mind if I share your blog with my twitter group?<br> <br> <br> <br> There's a lot of folks that I think would really enjoy your content.<br> <br> Please let me know. Many thanks<br> <br> <br> <br> Also visit my web blog <a href="https://www.australialatestnews.com/">News</a>
reganbav24
2020-10-24 06:42
It's fantastic that you are getting thoughts from this piece of writing as well as from our argument made <br> <br> here.<br> <br> <br> <br> Here is my web site ... bad credit cards - https://ontogenesisservices.com/
isisu02023
2020-10-24 07:08
Ahaa, its fastidious discussion on the topic of this article <br> <br> at this place at this webpage, I have read all that,<br> <br> so now me also commenting at this place.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Here is my web blog - jasa backlink - https://p-store.net/bisnis/5180/jasa-backlink-berkualitas-100000-gsa-ser-dofollow
cerysfowel
2020-10-19 12:03
My brother recommended I might like this web site.<br> <br> He was once entirely right. This publish truly made my day.<br> <br> You cann't believe just how much time I had spent for this info!<br> <br> <br> <br> Thank you!<br> <br> <br> <br> My blog post :: <a href="https://www.backlinkdir.com/support-for-panasonic-printer.html">Panasonic printer support</a>
katherinho
2020-10-26 17:55
Does your blog have a contact page? I'm having trouble locating it but, I'd <br> <br> like to send you an email. I've got some recommendations for your blog you might be <br> <br> interested in hearing. Either way, great website <br> <br> and I look forward to seeing it grow over time.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my web page ... Online terapi - https://www.psikolog-istanbul.com/online-terapi-nedir.html
cheryljpi
2020-10-22 14:53
Hey there, I think your website might be having <br> <br> browser compatibility issues. When I look at your blog <br> <br> site in Opera, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.<br> <br> I just wanted to give you a quick heads up! Other then that,<br> <br> fantastic blog!<br> <br> <br> <br> my webpage - <a href="https://mobilebiponi.com/smartphone/samsung/samsung-galaxy-m30/">2020 & Full Specs</a>
2020-10-30 07:32
Oh my goodness! Awesome article dude! Many thanks, However I <br> <br> am encountering difficulties with your RSS. I don't understand the reason why I cannot join it.<br> <br> Is there anyone else getting identical RSS problems?<br> <br> Anyone that knows the answer can you kindly respond?<br> <br> Thanks!!<br> <br> <br> <br> my web blog: <a href="http://www.artistnewswire.com/new-talented-indie-artist-rixh-rose-on-the-rize">mixtapes</a>
wilmaharra
2020-10-28 22:37
Wow, wonderful blog format! How lengthy have you ever been running a blog for?<br> <br> you make running a blog glance easy. The overall glance of your site is wonderful, <br> <br> as neatly as the content!<br> <br> <br> <br> my page ... Pengeluaran SGP - http://www.autodromeedelweiss.com/
sonyareich
2020-10-22 23:52
We're a group of volunteers and opening a new scheme in our community.<br> <br> Your site provided us with valuable info to <br> <br> work on. You've done a formidable job and our whole community will be grateful to you.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Check out my homepage; <a href="https://airbiip.com/home/skateboarding/">skateboard For 7 year Old Beginner</a>
hpgmeredit
2020-10-26 16:28
Wow, this article is nice, my sister is analyzing these <br> <br> things, therefore I am going to inform her.<br> <br> <br> <br> Visit my web blog ... Güvenlik Soruşturması Formu - https://kadimhukuk.com.tr/makale/guvenlik-sorusturmasi-formu/
christy57a
2020-10-28 15:05
I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good.<br> <br> I do not know who you are but certainly you're going to a famous blogger if you aren't already ;) Cheers!<br> <br> <br> <br> <br> <br> My blog ... <a href="https://www.facebook.com/chiangmaitermites/">กำจัดปลวกเชียงใหม่</a>
earnestcro
2020-10-29 21:07
Great blog here! Also your web site loads up fast! What web host are you using?<br> <br> <br> <br> Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as quickly as yours lol<br> <br> <br> <br> Feel free to visit my blog <a href="https://www.laboratorioiula.com">laboratorio analisi battipaglia</a>
elaine55b6
2020-10-07 23:22
Hi, i think that i saw you visited my weblog thus i came to “return the favor”.I am <br> <br> trying to find things to improve my web site!I suppose its ok to use some of your ideas!!<br> <br> <br> <br> <br> <br> My blog: deal - https://paylessdeal.online/findflights/
merrillt71
2020-10-14 01:15
I like the valuable info you provide in your articles.<br> <br> I will bookmark your blog and check again here regularly.<br> <br> I am quite sure I will learn many new stuff right here!<br> <br> Best of luck for the next!<br> <br> <br> <br> my homepage: <a href="https://myrollerstone.com/products/perle-apatite-bleue">perle apatite bleue</a>
celsasingh
2020-10-15 16:59
If you are going for best contents like me, only pay <br> <br> a visit this web page everyday because it provides quality contents, thanks<br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my weblog ... buy views youtube - https://socijet.com/
2020-10-16 23:35
Appreciating the commitment you put into <br> <br> your blog and detailed information you provide. It's good <br> <br> to come across a blog every once in a while that isn't the same outdated <br> <br> rehashed material. Great read! I've bookmarked your site and <br> <br> I'm adding your RSS feeds to my Google account.<br> <br> <br> <br> Also visit my web page - <a href="https://yabm.vip/">출장</a>
dollietenn
2020-10-21 15:56
continuously i used to read smaller content which as well clear their motive, and that is <br> <br> also happening with this paragraph which I am reading at this time.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Also visit my page r&b - http://www.artistnewswire.com/valexiss-first-album-fairy-tales-produced-by-mark-zubek-of-zedd-records-will-be-released-december-3rd-2020-across-major-music-platforms/
leroyo3632
2020-10-26 12:32
I was wondering if you ever considered changing the structure of your blog?<br> <br> Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with <br> <br> it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or two images.<br> <br> Maybe you could space it out better?<br> <br> <br> <br> Check out my site :: <a href="https://ottomanstyle.com.tr/sark-kosesi">şark köşesi</a>
chasityfal
2020-10-17 19:01
When I initially commented I clicked the "Notify me when new comments are added" <br> <br> checkbox and now each time a comment is added I get three e-mails with the same comment.<br> <br> Is there any way you can remove me from that service?<br> <br> <br> <br> Many thanks!<br> <br> <br> <br> Look into my weblog - <a href="http://www.google.com.au/url?sa=t&amp;url=https">technology blog</a>
teresastoc
2020-10-22 12:51
After looking at a handful of the articles on your web page, I truly appreciate your way of <br> <br> writing a blog. I saved as a favorite it to my bookmark website list and will be checking back soon. Take a look at my website <br> <br> as well and let me know what you think.<br> <br> <br> <br> Here is my blog braille skateboarding - https://airbiip.com/home/skateboarding/
royceremle
2020-10-23 08:57
bookmarked!!, I love your blog!<br> <br> <br> <br> Look at my site :: online poker - http://www.897powerfm.org
jeremiahgi
2020-10-23 16:12
Helpful info. Fortunate me I found your website accidentally, and I'm surprised why this accident didn't came about in advance!<br> <br> I bookmarked it.<br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my page :: Intech - http://intechgroupvn.over-blog.com/2020/09/u-di-m-gi-i-phap-t-d-ng-hoa-nha-may-s-n-xu-t-c-a-intech-group.html
2020-10-23 22:16
Heya! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers?<br> <br> My last blog (wordpress) was hacked and I ended <br> <br> up losing many months of hard work due to no backup. Do you <br> <br> have any solutions to prevent hackers?<br> <br> <br> <br> Here is my blog - unique graphic t shirts - https://www.redbubble.com/people/well-doggies/shop
adrienesel
2020-10-20 18:52
My brother suggested I would possibly like this website. He was <br> <br> totally right. This publish actually made <br> <br> my day. You can not imagine just how a lot time I had spent for this info!<br> <br> Thanks!<br> <br> <br> <br> My site - <a href="https://bit.ly/31oBShg">technology blog us</a>
alphonsofa
2020-10-25 17:24
Hello, after reading this awesome piece of writing i am as <br> <br> well happy to share my knowledge here with colleagues.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Here is my blog <a href="https://tangballufadeal.blogspot.com/2020/10/2020-ios-android-ufadeal-com-ufadeal.html">สมัครเว็บแทงบอลบนมือถือ2020</a>
reganblack
2020-10-26 09:47
Greetings from California! I'm bored to tears at work <br> <br> so I decided to check out your blog on my iphone <br> <br> during lunch break. I love the knowledge you provide here and can't <br> <br> wait to take a look when I get home. I'm shocked at how quick your blog loaded on my mobile ..<br> <br> I'm not even using WIFI, just 3G .. Anyways, fantastic <br> <br> site!<br> <br> <br> <br> My web-site Buy Spotify Plays - https://necmai.com
nellie3056
2020-10-26 19:57
Whats up very nice blog!! Man .. Beautiful .. Superb ..<br> <br> I'll bookmark your site and take the feeds also? I'm happy to search out numerous helpful info <br> <br> here within the publish, we'd like work out extra strategies <br> <br> on this regard, thanks for sharing. . . . . .<br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> Also visit my web page ... <a href="https://www.schutzmasken-sofort.de/">kn95 maske waschbar</a>
kurtnowlin
2020-10-26 19:46
Pretty portion of content. I simply stumbled upon your blog and in accession capital to claim that I get in fact enjoyed <br> <br> account your weblog posts. Anyway I'll be subscribing on your feeds or <br> <br> even I fulfillment you get entry to consistently rapidly.<br> <br> <br> <br> My homepage :: Ağır ceza avukatı - https://kadimhukuk.com.tr/makale/ceza-avukati/
lavadabald
2020-10-16 07:32
It's great that you are getting thoughts from this post as well as <br> <br> from our dialogue made at this place.<br> <br> <br> <br> My web page education - https://sarkari-result-online.com/
tblmaricel
2020-10-17 06:43
It's amazing to pay a visit this web page and reading the views of all friends about this paragraph, while I am also keen of getting knowledge.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Also visit my web page <a href="https://sites.google.com/view/half-life-2-indir/">Half Life 2 Full indir</a>
gemmabinet
2020-10-21 00:28
Hello! This is my first comment here so I just wanted <br> <br> to give a quick shout out and tell you I truly enjoy reading through your articles.<br> <br> Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal with the <br> <br> same topics? Thanks a ton!<br> <br> <br> <br> Here is my blog post; best seat belt cutter - https://reckless-canadian.tumblr.com/

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Egészség (50) Flag gondolja (33) Tereb (140) Szépségápolás (15) Életmód (1) Jobbegyenes (2006) Heti lámpás (254) Autómánia (61) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (505) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (6) Rejtőzködő magyarország (171) Vetítő (37) Gasztronómia (539) Gazdaság (657) Mondom a magamét (5225) Kultúra (6) Történelem (14) Sport (729) Politika (1578) Nagyvilág (1454) Alámerült atlantiszom (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>