Ma 2018 február 19. Zsuzsanna napja van. Holnap Aladár, Álmos napja lesz.
96c8149203c961fae1e7a10004dbe160.jpg

Obama pirulái

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Mindnyájan katolikusok vagyunk - vallják manapság Amerikában, ami persze nem vallási hovatartozást jelent a protestáns országban. Tiltakozást fejez ki az ellen, hogy a kormány belegázoljon a lelkiismeret- és vallásszabadságba.

A nagy botrányt kiváltó ügy a szekularizált Európában talán nem is érthető. Mi a baj azzal, ha valaki a nők egészségét védi, megóvja őket a nem kívánt terhességtől, ha kell, a megkövesedett egyházi dogmák ellen? Az alapvetően konzervatív Amerika azonban másképp gondolkodik.

Az Obama-kormány minden munkaadót arra kötelez, hogy a nőket ingyenes fogamzásgátlóhoz juttassa. A tabletták közé tartozik a nemi aktus utáni pirula, amit többen abortáló gyógyszerként fognak fel. Arra kényszerítik a katolikus egyházat is, hogy kórházaiban, iskoláiban erkölcsi felfogásával ellenkezően cselekedjen. Az utasítás megtagadása esetén jön a milliós büntetés.

Lehet vitatkozni, hogy túlhaladott-e az egyház álláspontja a születésszabályozásban, lehet hivatkozni arra, hogy még a katolikus nők nagy százaléka is szedi a pirulákat. Egyet nem lehet: az egyházat hite ellenére rákényszeríteni valamire.

Sosem felejtem el, milyen hozzáértéssel és szeretettel kezeltek a San Franciscó-i St. Mary's kórházban. Örökké hálás leszek lányaim katolikus iskoláinak, ahol nemcsak kitűnő oktatást kaptak, de egymás tiszteletére tanították őket. A legérzékenyebb korban védték meg őket a lelki támadástól, megalázástól. Mert a toleranciáról nem beszéltek, hanem megélték. És nem is kell ahhoz hívőnek lenni, hogy a katolikus jótékonysági szolgáltatásokat valaki megkapja a hajléktalanok menhelyén vagy az AIDS-központban.

Az elnökválasztás évében minden rendelet kampányértékű. Miért követte el Barack Obama ezt a baklövést? Miért haragította magára azt a nyolcvanmillió katolikust, akiknek többsége 2008-ban még rá szavazott? Miért ment a katolikus püspökök ellen, akik számos kérdésben - bevándorlás, szegények támogatása - együttműködtek vele? A kormány könnyedén tehetett volna kivételt az egyházakkal, számtalan lehetőséget találhatott volna, hogy ingyen adja a fogamzásgátlókat valahol másutt. Mint például az államilag támogatott Planned Parenthood családtervező intézetben, ahol cukorkaként osztogatják, még kislányoknak is.

Miért a sikoltozó feministáknak akart kedvezni az elnök? Miért gondolta, hogy egy súlyos alkotmányos és erkölcsi kérdést a gyakorlatiasság szintjére lehet süllyeszteni? Miért nem hallgatott tapasztalt kollégáira, mondjuk katolikus alelnökére, Joe Bidenre, aki óva intette ettől a lépéstől? Miért osztotta meg saját pártját? Miért adott ekkora adut a republikánusok kezébe, akik ma egységesen akarnak fellépni az alkotmánysértő elnök ellen? Miért használja az adófizetők pénzét olyan intézkedésre, amellyel sokan nem értenek egyet? Miért gondolta, hogy egy vallásos országot világias szemléletűvé lehet változtatni egyik napról a másikra? Feltehetően azért, mert nem igazán ismeri az amerikai lelkületet. És ez akár a jövőjét is eldöntheti.

(Az óriási felháborodás hatására az elnök a múlt hét végén visszavonta rendeletét. Csak remélni lehet, hogy nem üres politikai manőverezésről van szó, hanem valamit mégis megértett az amerikai lelkületből.)

Balla Eszter - hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mondom a magamét (2322) Flag gondolja (31) Kultúra (3) Emberi kapcsolatok (36) Tereb (125) Magyar millenium (1223) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (1) Gasztronómia (538) Autómánia (61) Nagyvilág (1590) Életmód (1) Vetítő (37) Mozaik (484) Világ história (922) Jobbegyenes (1204) Irodalmi kávéház (411) Tv fotel (65) Heti lámpás (143) Szépségápolás (15) Mozi világ (453) Politika (1564) Egészség (50) Sport (724) Rejtőzködő magyarország (170) Gazdaság (588)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>