Ma 2021 augusztus 02. Lehel napja van. Holnap Hermina napja lesz.
bf12c03941e6c4f7b2d235b5f513a01f.jpg

Amerikából jelentem...I.

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Amerika nagy mágus. Mindenkinek más arcát mutatja, mindig kész a meglepetésre, és soha nem unalmas. Nincs még egy olyan ország, mely nevének említése ilyen erős és vegyes érzelmeket váltana ki. Aki szereti Amerikát, az hibáival együtt szereti. Aki nem, az nagyon nehezen győzhető meg, hogy a jót is észrevegye.

   Amerika mindenkinek mást jelent. Édesanyámnak azt a távoli helyet, ahová a "magunkfajta szegény lányok soha nem jutnak el", édesapámnak azt a világot, ahol az élemedettebb korú férfiak edzőcipőt hordanak zakóval, és senki nem szólja meg őket. Az angol tanáromnak, Isten áldja az elkötelezett, igaz pedagógusokat, a szabadságot, az újdonságot, a felfedezést, az országot jelentette, ahová egyszer el kell jutnod, mielőtt meghalsz.  Aztán ott vannak az ellentábor képviselői, akik számára Amerika a fertő, minden rossznak szülőatyja. 

És mit jelentett nekem? Mindezeket együtt. A távoli országot, ahova soha nem jutok el, melynek pozitív és negatív kisugárzásáról egyaránt tudomásom volt. Az országot, amit én is megkritizáltam és a helyet, ahová titokban persze én is vágyódtam. Amerika nem volt más, mint egy mások emlékei, előítéletei, saját olvasmányaim és filmélményeim által elhomályosított kép. Amerika az a hely, ahol Claire Kenneth magyar menekültjei megannyi hányattatás után meglelik a boldogságot, ahol Kathleen Kelly könyveskuckója áll, ahol Lucy Moderatz a jegyváltó pavilonban a fehér lovon érkező hercegről álmodik, ahol egy tetőterasz virágoskertjéért még kamuházasságot is érdemes kötni, s ahol Phoebe a büdös macskáról énekel. Számomra ez volt Amerika, mindaddig, amíg el nem jött az én hercegem.
Azóta itt élek. Magyarország a szülőhazám, Amerika az otthon, ahol befogadtak, elfogadtak, annak s olyannak, aki s amilyen vagyok.
 
 
Mert Amerika el- és befogad. Ha nyitott a lelked, s te is így gondolkodsz, megérted, hogy ez másképp nem működik. Soha nem is ment másképp, ezért az Amerika, ami. Befogadója megannyi nemzetnek, elvnek, hitnek, szokásnak és rendszernek. Külön világ, semmihez sem fogható millővel, mindazzal a rossz tendenciával, amit el kell fogadni és ésszel távoltartani magad tőle, mindazzal a sok jóval, ami a hétköznapokat megkönnyíti, az ünnepnapokat pedig különlegessé teszi. Minden országnak megvan az illata, a sajátos légköre, és a titkot senki sem ismeri igazán.
Amerika titkát sem lehet megfejteni, de meg lehet ragadni egy-egy pillanatot, be lehet kukucskálni a mágus kalapjába.
 
 
   Ilyen felfedezésre invitállak titeket  ezzel a sorozattal. Írok majd a hétköznapokról, étkezési és bevásárlási szokásokról, kultúráról, utazásról, ünnepnapokról, megragadva a különlegest, a mást. Mindenről természetesen magyar szemmel, magyar szívvel és lélekkel. Remélem, ti is nyitott szívvel csatlakoztok ehhez az utazáshoz a tengeren túlra.

 
 

Garbutt Katalin

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1578) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (505) Egészség (50) Jobbegyenes (2084) Tv fotel (65) Sport (729) Autómánia (61) Heti lámpás (255) Gazdaság (659) Emberi kapcsolatok (36) Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Flag gondolja (33) Alámerült atlantiszom (142) Nagyvilág (1456) Gasztronómia (539) Tereb (138) Történelem (14) Kultúra (6) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Belföld (6) Mondom a magamét (5467) Életmód (1) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>