Ma 2022 január 20. Fábián, Sebestyén napja van. Holnap Ágnes napja lesz.
ef35e2f048fc930173150ba2ef13993b.gif

Amerikából jelentem XXXVI. - Borneo Szíve/Föld Napja 2010.

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Miközben azon aggódunk, hogy egyre több (naponta 50 és 100 között) növény- és állatfajt veszítünk el, szerencsére az új fajok listájára is kerülnek nevek. Ez évben a Föld Napja tiszteletére a WWF lenyűgöző, 213 fajból álló listát tett közzé, melyen szereplő minden egyes faj erről az egyetlen szigetről, a Délkelet-ázsiai Borneo-ról származik.

David Norman, a WWF kampányigazgatója így nyilatkozott: "Különösen a növények keltették fel a tudósok figyelmét, mivel ezek magukban rejtik a gyógyászat jövőjét. A szintetikus gyógyszerek fele természetes összetevőkből áll, akár növényi, akár állati alapú, vagy azokat utánozza mesterségesen, ezért egyetlen fajt sem veszíthetünk el."
 
Az utóbbi három évben a Borneo-n talált növények száma jóval megelőzi az többi fajt összesítve. 67 új növényfajt, 29 gerinctelen élőlényt, 17 új halfajt, 1 madarat, 5 kétéltűt és 5 új hüllőfajt találtak. A WWF úgy jellemzi a területet, mint "globális kincstárát a különleges, rendkívüli életnek."

 
Lássunk itt néhányat ezek közül, hisz meg kell szoknunk, hogy ezek az élőlények is földünk lakói.

 
Kezdje a sort a színváltó béka, mely repülni is tud. (Rhacophorus penanorum) A színváltó repülő béka a Tapin Völgyben a Gunung Mulu Nemzeti Park területén, Sarawakban lelhető fel. Hímje mindössze 3 és fél cm, színe pedig a nap folyamán élénkzöldről barnára változik. Uszóhártyás lábainak segítségével akár 15 métert is képes vitorlázva repülni a fák ágai között.
 
]]>]]>
 
A hosszúfarkú meztelencsiga, a Ibycus racelae farka háromszor olyan hosszú, mint a feje és alvás közben maga köré tekeri. Ennek a fajnak a különlegessége a szaporodásában rejlik. A hím úgynevezett "szerelmi nyilat" lő ki a kiszemelt nőstényre. A dárdácska kálcium-karbonátból áll és hormonokat fecskendez a nősténybe, növelve annak termékenységét.
 
]]>]]>
 
A világ legnagyobb botsáskája (Phobaeticus chani) több, mint félméter hosszú és az esőerdő fáinak felső lombkoronájában, nagyon elrejtetten él, éppen ezért eddig csupán három példánnyal találkoztak a tudósok. "Ha ránk pottyanna, biztosan észrevennénk."-viccelődött az egyik rovartudós.
 
]]>]]>
 
 
]]>]]>
A felfedezett fajok száma 2007-től jócskán megemelkedett, köszönhetően a három ország, Indonesia, Malaysia és Brunei kormány egyezségének, miszerint a terület védetté nyilvánítják. Az egyezség 220,000 km2 területet érint, mely mindhárom országot magában foglalja, melyeket közös névvel Borneo Szíveként ismerünk.

 
"Ez nem csupán természetvédelmi terület. Emberek élnek ezen a környéken, gazdaságaik vannak, zajlik az öko-túrizmus. Ezek olyan folyamatok, melyeket támogatni kell. Azt viszont meg kell értetni mindenkivel, hogy az őserdők eredeti formájukban sokkal többet érnek, mint kivágva."-mondja Norman.

 
A Borneo Szíve Nyilatkozat nyomást gyakorol a kormányokra, befektetőkre és az iparra, miszerint tevékenységeik a lehető legkisebb mértékben zavarhatják csak a természetvédelmi területet.
Sikerült megyezni abban is, hogy nem vágnak ki 2 millió hektár esőerdőt, hogy a világ legnagyobb pálmaolaj ültetvényét hozzák létre. Arról a tervről is letettek 2007-ben, hogy utat építsenek a területen át. Ezt az ötletet is ökológiai szempontok miatt vetették el.

 
]]>]]>
"Borneo Szívének fele magánkézben van, és a terület annyira kietlen, hogy nagyon nehéz érvényre juttatni a szabályokat. Minden az egyezkedésen múlik. Akárhányszor új út, új farm, új ültetvény terve érkezik be, le kell ülni és egyeztetni kell a 2007-es megegyezés értelmében és arra utalva."-magyarázza Norman.

 
Mindeközben a tudósok továbbra is keresgélnek a növényzet kuszaságában, a borneo-i esőerdő forró és párás világában, ahol a növények és az állatok napról napra gyarapszanak. A tudósoknak még csak megközelítően sincs elképzelésük, vajon hány új faj található még ezen a területen.

 
"Halvány sejtelmünk sincs mennyi faj él a Földön. A tudósok körül-belül 10 millióra tippelnek, ebből a mai napig 1.7 milliót ismerünk."-fejezte be az interjút David Norman.

_______________
Forrás: ]]>CNN]]>, ]]>BBC News]]>
Fordította: Katalin Garbutt
Képek:Google kereső

Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Sport (729) Kultúra (6) Tereb (139) Történelem (14) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Alámerült atlantiszom (142) Rejtőzködő magyarország (168) Politika (1579) Mondom a magamét (5828) Vetítő (30) Nagyvilág (1464) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (509) Jobbegyenes (2202) Szépségápolás (15) Gazdaság (663) Tv fotel (65) Flag gondolja (33) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Életmód (1) Mozaik (83) Heti lámpás (256) Belföld (6) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>