Ma 2021 január 25. Pál napja van. Holnap Vanda, Paula napja lesz.
60f80509bb239fc8caa0275792efc0d5.jpg

Amerikából jelentem XXXII. - Az Úrjézus arca

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
 

Már az éledező kisgyermeki ész is foglalkozik a gondolattal, vajon milyen Isten arca. Az emberiség a kezdetek óta próbálkozik megjeleníteni az Urat barlangrajzokon, falfestményeken, freskókon, ikonokon, szobrokon.

A miértre több válasz is létezik. Mert az emberek többsége vizuális alkat, a szemének sokkal jobban hisz, mint bármely más érzékszervének. Nem véletlen a mondás, "hiszem, ha látom." Az emberek szeretteiket látják, s ha nincsenek is velük, a kedves vonásokat felidézve máris közelebb érzik magukat hozzájuk. Istent is szeretjük, s hozzánk hasonló vonásokkal ruházzuk fel, ezzel kézzelfoghatóbbá téve eszméjét. Szinte látjuk, amikor mérges, elégedett, vagy éppen gondolkodik. A legkézenfekvőbb válasz a Bibliában olvasható. "Alkossunk embert a képmásunkra, hozzánk hasonlóvá." (1 Mózes 1:26) Azonban gyakran elfelejtjük, hogy ez nem a fizikális tulajdonságokat jelenti, hanem azt, hogy Isten szeretetre, teremtésre alkotta az embert, önmagához hasonlóvá. „Hiszen kevéssel tetted őt kisebbé az Istennél, és dicsőséggel és tisztességgel megkoronáztad őt.” (8. Zsoltár)

Jézus Krisztus esetében más a helyzet, hiszen őbenne Isten emberré lett és köztünk élt, ezáltal önmaga arcát is bemutatva. Jézust élete során, kisgyermekkorától egészen a Mennybemenetelig emberek ezrei látták, mégsem tudjuk pontosan, hogyan is nézett ki. Minden egyes róla készült alkotás magán hordozza a művész elképzelését, nekünk pedig csak következtetések állnak rendelkezésünkre. Tudjuk, melyik korban élt, milyen társadalmi környezetből származott. Erős testalkatú lehetett, hiszen ácsmester volt. Arca napsütötte, talán csrezett is volt, mert rengeteg időt töltött a szabadban, vízközelben. Magán viselte származása, lakhelye szokásait öltözetében, hajviseletében is. Mindezek azonban csak feltételezések.

 
]]>]]>
 
Egyet azoban nem szabad elfelejtenünk, amennyiben hiszünk a Torinói Lepel hitelességében, kijelenthetjük, hogy Jézus Krisztus hátrahagyta ezt az isteni arcmást ezen a 4,36 méter hosszú és 1,1 méter széles, halszálka-mintásan szőtt lenvászon kendőn. A lepelről gazdag irodalom áll rendelkezésünkre, a valódiságáról szóló viták, könyvek, tanulmányok százai könyvtárak polcait töltik meg.
 
]]>]]>
 
Azok számára, akik hisznek abban, hogy a leplen a keresztről levett Úrjézus teste hagyott örök nyomot, a History Channel március 30-án sugárzott dokumentumfilmje mérföldkőnek számít.
 
]]>]]>
 

 
]]>]]>
Elkészült Jézus Krisztus CG (számítógép generált) mása. Ray Downing, a Macbeth Studio grafikusa a filmben elmeséli, hogy a háromdimenziós kép elkészítéséhez egyetlen kézzelfogható segítségük volt, maga a Torinói Lepel. Ám a feladat sokkal nehezebb volt, mint gondolnánk. A lepelen kirajzolódó test képét legalább 3 méterről kell szemlélni, hogy jól kivehessük az alakot, az arcélet.
 
 
]]>]]>

 
A legnagyobb feladatnak az bizonyult, hogy megalkossák a lepel térbeliségét, hisz az sosem egy falon lógott, hanem egy testet ölelt körül. S mindezek után beleszaladtak a lehetetlenbe, vagyis abba a ténybe, hogy az információk ennek ellenére is végesek. A lepel nem hordozza a haj, a szakáll elrendezését, a szemöldök teljesen hiányzik, a bőr pórusai, a redők szintén. Itt már csak a tapasztalatra, a művészi tehetségre alapozhattak. A grafikuscsoport több mint hat hónapon keresztül dolgozott a projecten, s miután elkészült az alkotás, bizton állítják, ennél tisztább, pontosabb kép nem alkotható a lepelben sírbahelyezett testről.
 
]]>]]>
 
 
Temészetesen a kép világszerte vegyes érzelmeket váltott ki a hívőkből, a hitetlenekből, és a kételkedőkből egyaránt. Íme néhány vélemény a Vatikántól Amerikáig. Mit gondolnak a járókelők, miután megtekintették az Úrjézus eddigi legvalószínűbb, legélethűbb arcképét.

 
"Pont úgy néz ki, ahogy mindig is képzeltem Jézust."

"Nagyon realisztikus."

"Szerintem a Torinói Lepel hamis, nem Jézus arcképét látjuk rajta, így ez a kép sem mond semmit."

"Szerintem felesleges Jézus arcát kutatni."

"Szeretetet látok, könyorületet. A Megváltómat látom."

 
Persze voltak ennél profánabb kijelentések is.

 
"Jézus nagyon jóképű volt."

A háromdimenziós kép hamarosan a Torinói Lepel mellett kerül kiállításra. Mindezek ellenére sose felejtsük Jézus Tamáshoz intézett szavait: "Hittél, mert láttál. Boldogok, akik nem látnak és mégis hisznek" (Jn 20.28)

Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (5) Heti lámpás (249) Irodalmi kávéház (503) Kultúra (6) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Vetítő (37) Emberi kapcsolatok (36) Mozi világ (440) Jobbegyenes (1952) Titkok és talányok (12) Történelem (14) Autómánia (61) Politika (1571) Tv fotel (65) Gazdaság (656) Sport (729) Tereb (140) Rejtőzködő magyarország (171) Életmód (1) Flag gondolja (33) Alámerült atlantiszom (142) Nagyvilág (1453) Egészség (50) Mondom a magamét (5057) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>