Ma 2022 augusztus 17. Jácint napja van. Holnap Ilona napja lesz.
377c22ee6ae8667cd876df138045adde.jpg

Amerikából jelentem XXVIII. Csapdába esett színek-Hollywood manupulál

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

"A szín az élet, színek nélkül halott lenne a világ." /Johannes Itten/ A színek az egészséges ember számára természetes részei a valóságnak, bonyolult elméletük, pszichológiájuk van. A színek hatással vannak a hangulatunkra, gondolkodásunkra, érzelmeinkre, megnyugtatnak vagy felpezsdítenek. Hollywood tökéletesen tudatában van a színek által birtokolt erőnek, s ki is használja.

Kezdjük könnyedebb témával. Az utóbbi idők egyik legnagyobb sikert elért alkotása, a főleg fiatalok körében közkedvelt Twilight Saga tökéletes példája annak, hogyan befolyásolják a film alaphangulatát a színek és tónusok. Az első részben használt jégkék szűrő szürrealista hatást keltett. Tökéletesen ábrázolta a hűvös, esős kisváros hangulatát, a misztériumot, amely körüllengte a vámpírcsaládot. A legapróbb részletekre is ügyeltek, ezáltal a szereplők által viselt kiegészítők, nyakkendők, ruhák mind a hideg színek köréből származtak.
 
]]>]]>
 
 
]]>]]>
A második film, a New Moon (Új Hold) rendezője aranyszínűre cserélte a felvevőgépek szűrőjét, illetve az utómunkálatok során a film aranysárga-barna tónust kapott, ezzel hangsúlyozva a Hold aranyló fényét, a főszereplőnő életében megjelenő új domináns férfi jellemét, a farkashorda forró vérmérsékletét. 

 
Egymás mellett nézve a két tónust szembeötlő a változás, ám a rajongók véleményét olvasva a legtöbben a képpel való szembesítésnél figyeltek fel a különbségre, a hatás alól azonban nem tudták kivonni magukat. A kérdezettek mind érzékelték a hangulatbéli különbséget, az okot megmondani azonban csak az összeollózott felvétel megtekintése után tudták.
 
 

 
]]>]]>

 
Hollywood pontosan ezekre a tudat alatti érzékletekre alapozza a reklámkampányokat, a marketingterveket, melybe beletartoznak a filmekre vonatkozó trükkök és technikák, de már a megjelenést megelőző beharangozó ízelítők, filmplakátok, DVD borítók tervei is.

 
Feltűnt, hogy mostanság a nagyköltségvetésű hollywood-i filmek plakátjai mind a kék/narancssárga kombinációját használják? Nem? Akkor nézzünk egy kis ízelítőt.
 
]]>australia_dvd_20090217]]>]]>stardust]]>]]>zz60b9b8d1]]>]]>zz38a962d9]]>]]>spiderman]]>]]>avatar_movie_poster_final_01]]>]]>nim2]]>]]>bourne2]]>]]>zz6b603722]]>

 
 
Miért a kék/narancssárga mértéktelen használata? Pontosan e két szín lélektani hatása miatt. A kék sötétebb árnyalatai a hidegségükkel a filmek esetében a főszereplő hidegvérűségét, eltökéltségét, megingathatatlanságát fejezi ki, míg a narancssárga az energiát, a lelkességet, az erőt képviseli.  Ez a két legyakrabban használt komplementer szín hivatott szolgálni a nézők film iránt kíváncsiságát, a kasszasikert.

 
Ám vannak Hollywoodnak ennél kevésbé ártatlan manipulációi is. S máris egy kényesebb témánál vagyunk, a "vegyes párosok" témájánál. Amerika váltig állítja, s a felmérések is igazolják, a rasszizmus visszavonulóban van, mégis úgy tűnik, nem minden megjelenési formája, s nem mindenhonnan. Például a mozik sötét vetítőjében még ott lappang. S ha nem is mindenkiben, a filmszakma azért biztosra akar menni.
 

 
]]>]]>
Néhány évvel ezelőtt közölte a New York Times Nicholas Kristof eszmefuttatását fehér- és színesbőrű színészek hollywood-i párosításáról. A cikk nagy vihart kavart. Az író azt állítja, hogy a való életben sokkal gyakoribbak a vegyes párok, házasságok, mindkét felállásban, mint a mozifilmeken. Vajon miért? S miért van az, hogy a kevéske esetből is legtöbbször a fehér férfiszereplő választ magának színesbőrű párt, sokkal ritkább a színesbőrű főhős fehér hölgy társaságban. Talán mert a hollywood-i fejesek bizony nagyrészt apukák, akik nem szívesen látnák saját leánycsemetéjüket színesbőrű fiú oldalán? Lehetséges. Tény, hogy nagyon ritkán látni vezető fehérbőrű színésznőket, feketebőrű sztárokkal szerelmespárt alkotni.
 

 
]]>]]>
Amennyiben a filmgyárban végül mégis veszik a bátorságot, bizony az utolsó lépésnél meghátrálnak kissé. A legismertebb példa, a Kevin Costner és Whitney Houston főszereplésével forgatott A Testőr. Nézzünk csak a moziplakátra. A plakát teljesen kékes árnyalatot kapott, ezzel elmosva a két szereplő bőrszínbeli különbségét. Ha jobban belegondolunk a szereplők tulajdonképpen felismerhetetlenek. A rendező, s a főszereplő évekkel később egy interjú alkalmával mesélt arról, mekkora dilemmát jelentett számukra ez a felállás. Kevin Costner neve ekkor már világhírű volt, míg Whitney-é éppcsak kezdett közismertté válni. A készítők nem merték a laikus nézőket egyből szembesíteni a film alapfelállásával. Elég, ha megtudták, miután beültek a moziba. Ezen félelmük főleg a déli államokra koncentrálódott, melyet nyíltan be is vallottak. Bizony, ott még nem egynéhányan döntöttek volna úgy, nem mennek el a moziig, hogy egy fehér férfit színesbőrű lány karjaiban lássanak. S mindez a 90-es évek elején...

 
 
 
]]>]]>
Tíz évet ugrunk, s máris 2001-ben vagyunk. Julia Stiles és Sean Patrick Thomas. A szívem érted RAPes (Save the Last dance). Legalább az arcokat már látjuk, de a szín marad a csalóka kék.

 
 
]]>]]>
Meglepődve tapasztaljuk, hogy nemcsak a "vegyes párosokat" érinti a színek ezen játéka, de a színesbőrű párokat is. Vegyük például a  Angela Bassett/Lawrence Fishbourne párost, a Tina Turner életútját bemutató filmben. Továbbra is az intim jelenetekben a pár vörös színben fürdik. S vajon miért van az, hogy a DVD borítón szereplő vonalrajz, a haj vonalától, a női száj vörösségétől ugyan még Kim Basinger is lehetne...

 
S végül már csak a felsorolás szintjén nézzünk ezekre a plakátokra, ahol a színesbőrű szereplők meglepően egyhangúan festenek.
 

 

 

 


]]>51SQ681C84L]]>]]>deep-cover]]>]]>juice]]>
 

Végezetül, s összefoglalásként álljanak itt Elvis Mitchell afro-amerikai filmkritikus szavai: 
 
"Egy hollywood-i executive producer egyszer azt mondta nekem: 'Nem érdekel, hogy a filmjeimben a szereplők lilák, pirosak, kékek, én emberekről akarok filmet készíteni.' Mondta ő, s bebizonyította azzal, hogy a színesbőrű színészeket lilára, pirosra, kékre festette a plakátokon."


Garbutt Katalin

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Történelem (15) Kultúra (6) Autómánia (61) Mozi világ (440) Jobbegyenes (2386) Gasztronómia (539) Flag gondolja (33) Tereb (142) Nagyvilág (1464) Sport (729) Gazdaság (667) Mondom a magamét (6247) Heti lámpás (260) Rejtőzködő magyarország (168) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Belföld (8) Politika (1581) Életmód (1) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (513)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>