Ma 2021 szeptember 16. Edit napja van. Holnap Zsófia napja lesz.
51fd700ef8589f64bb92816d440b1371.jpg

Amerikából jelentem XXIII. - The Rockettes®, egy amerikai leányálom

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Vannak rövidített utak a boldogsághoz, egyikük a tánc." (Vicki Baum) S amennyiben ez igaz, akkor a Radio City Music Hall táncoslányai, a Rockettek bizony nagyon boldogok. Örömükben, azonban nem mindenki osztozik. 

A nők roppant irigyek tudnak lenni, a Rockettek pedig kifejezetten vonzzák az irigy pillantásokat. Nincs az az amerikai lány, aki kimondva, vagy kimondatlanul ne szeretne a híres tánckar tagja lenni. Ám az igazság az, hogy nem mindenki felel meg a kívánalmaknak.

A nők szemében-Amerikában különösen-, a szó, lehetetlen, magában hordozza a dacot, az irigységet, "ha nekem nem lehet, akkor lebecsmérlően beszélek róla" modort. Járjunk utána, mi az irigység tárgya és vajon valóban irigylésre méltó-e a Rockettek élete.
 


A New yorki karácsony egyik legnagyszabásúbb és legismertebb produkciója több, mint 70 éve, a Radio City Music Hall ünnepi műsora, a Rockettek főszereplésével.  Családok ezrei tekintik meg a produkciót minden évben, túristák százai tervezik útvonalukat úgy, hogy a lányokat sikerüljön legalább egyszer élőben látni.

]]>]]>
 

A tánccsoportot St. Louis, Missouri-ban alapította Russell Markert 1925-ben, "Missouri Rockets" néven. Nagyon rövid idő alatt országszerte híressé váltak a különleges képességekkel rendelkező lányok. A tánckart Samuel Roxy Rothafel hozta New York City-be, hogy színházában, a Roxy Theatre-ben lépjenek fel. Amikor Samuel Roxy Rothafel megnyitotta a Radio City Music Hall-t, a lányok csatlakoztak, s a megnyitón, 1932-ben már The Rockettes néven szerepeltek. S ezzel a névvel nyertek nagydíjat az 1936-os párizsi Világkiállításon.

]]>]]>
 
 
Kik a Rockettek? Magasan képzett táncos akrobaták, akik tökéletesen birtokában vannak a sztepp, a jazz, a balett, a modern táncok és az akrobatikus táncok mindegyikének. A tőkéletes 36, ahogyan a kezdetek óta titulálják őket. A lányok kombinálják a tehetséget óraműpontossággal, ésszel, kisugárzással. Azonban van a felvételi kritériumok között kettő is, melynek nem mindenki tud megfelelni. Az egyik a magasság, a másik a kisugárzás/jellem/színpadi megjelenés. Ahhoz, hogy a tánckarba kerülhessen egy hölgy, 5’6” és 5’10” (kb 168-178 cm) közötti magasságúnak kell lennie. A fennmaradó 10 cm különbséget cipősarkakkal, kalapbetoldásokkal kompenzálják. Itt van a kutya elásva, mert hiába vagy a legjobban képzett táncos, ha a magasságot nem éri el a minimumot. A showbiznisz kegyetlen világ.

]]>]]>
 
 
Egyenként megtekintve ezeket a lányokat azt tapasztaljuk, hogy nem mindannyian szépségek, sőt. A tehetség nem feltétlen jár együtt a csinos arccal. Az arc hibáit sminkkel javítják, s a színpad távolsága is jótékonyan hat, így a tökéletes arc nem kritérium a csapatba kerüléshez, a kisugárzás, a színpadi megjelenés, a karizma, a szociális érzék, az ész azonban igen. Itt nem lehet egyénieskedni, "kivillanni". Mindenki a többiekért, a csapatért dolgozik. Minden egyes lánynak meg kell értenie, hogy a tánckar olyan színvonalú, erősségű, amilyen a leggyengébb tag. Ennek megértéséhez empátia, szociális érzék is kell.
 

 
]]>]]>
 

Lessünk bele egy Rockette hétköznapjaiba. Egyszerre 36-an vannak a színpadon, a többi  tíz táncos a szabadságát tölti. A lányok a hét minden egyes napján dolgoznak, általában délelőtt 10 és este 11 óra között. Ekkor van vége a napi negyedik előadásnak. A hét három napján az előadások között az új programot gyakorolják. Bizonyos időközönként egy-egy teljes hét szabadságot kapnak.

]]>]]>]]>]]>
 
 
Az "ideális" Rockette külső nemcsak a magasságot érinti, de az általános megjelenést is. A lányok többsége barna hajú, világos szemű, 50 kilogramm körüli. Feketebőrű táncost csak 1987(!) óta találunk a sorok között. (Hoppá diszkrimináció.) A színesbőrű lányok ellen az szólt, hogy megjelenésükkel megbontják az évtizedek óta megszokott arculat összhangját. A jogegyenlőség államában ennél tovább már nem lehett húzni az afro-amerikai lányok kizárását.
 
]]>]]>
 
]]>]]>
 
 
Mindezek után döntsük el magunk vajon irigylésre méltó-e ezeknek a lányoknak az élete. Egy biztos, a táncosok tudatában vannak különleges helyzetüknek. Nem tartják magukat kóristának, s valóban nem is azok. Magasan képzett precíziós táncosok, akiket csak a betegség, gyakran a házasság, a családalapítás sem tántorít el a szerepléstől. S vajon mi még? Természetesen a kor, az idő, mert a kiöregedés ezeket a lányokat sem kíméli.
 
]]>]]>]]>]]>
 
]]>]]>]]>]]>
 
]]>]]>]]>]]>
 
 

Vajon milyen érzés lehet ezeknek az idős hölgyeknek elnézni a manapság táncoló fiatalokat? Bizonyára büszkeséggel gondolnak vissza azokra az évekre, amikor maguk is tagjai voltak a Nemzeti Kincset képező tánckarnak.

]]>]]>
 
]]>]]>
 
 
A lányok Amerika szerte minden évben részt vesznek az éves válogatáson, ahol a több száz jelentkező közül gyakran csak hármat-négyet vesznek fel a tánckarba. Long Island ebben az évben ünepelt, a lindenhurst-i illetőségű Synthia Link tagja lett a Rockettek csapatának, s ]]>internetes blogján]]> őszintén beszél a nehézségekről, táplálkozási szokásairól, s természetesen örömeiről is.
 
]]>]]>
 
 
Irigység ide vagy oda, egyet bátran javasolhatok, amennyiben Karácsony környékén Manhattan-be vet a sors, semmiesetre se hagyd ki a Radio City Music Hall ünnepi előadását. Életreszóló élményben lesz részed.
 
]]>]]>
  

________________
A képek a Google keresőjéből származnak.

Garbutt Katalin

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Mozi világ (440) Életmód (1) Mondom a magamét (5572) Vetítő (30) Tereb (138) Irodalmi kávéház (505) Szépségápolás (15) Kultúra (6) Történelem (14) Sport (729) Jobbegyenes (2112) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (255) Egészség (50) Nagyvilág (1458) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Flag gondolja (33) Gazdaság (662) Belföld (6) Rejtőzködő magyarország (168) Tv fotel (65) Politika (1578) Alámerült atlantiszom (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>