Ma 2021 szeptember 16. Edit napja van. Holnap Zsófia napja lesz.
498da06f438cd5b918442b453af82ba3.jpg

Amerikából jelentem XX. - Egy ismeretlen ismerős

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Old Westbury Gardens. A név bizonyára nem sokat mond, ám amikor megérkezel a birtokra, vagy megnézed a képeket, rájössz, valahonnan ismerős ez a ház, a kapu, a kert. 

Aztán rácsapsz a homlokodra. "Hát persze, hogy láttam már ezt a helyet valahol. De hol is?" A válasz-világhírű filmekben. Az Old Westbury Gardens olyan filmek főhőse, mint a Love Story, ahol Oliver Barrett IV. otthona, ebben a kertben bolyong May és Newland az Ártatlanság kora című filmben, s itt él Reese Witherspoon karaktere a Kegyetlen játékokból. Cary Grant Észak-Északnyugat című mozija is itt játszódik. Itt forgatták a Szex és New York és a Gossip Girl megannyi vidéki jelenetét, a Farkast Michelle Pfeiffer-rel és Jack Nicholsonnal, a nemrég elhunyt Patrick Swayze Wong Foo, kösz mindent!-Julie Newmar című filmjét, a 8mm-t Nicholas Cage-gel, Will Smith Randiguruját. A lista távolról sem teljes. Itt csak néhány képkockát mutatok a móka kedvéért az Ártatlanság kora, illetve a Kegyetlen játékok című filmből.
 


 
 


 

 

 


 

]]>]]>
 
A birtok története igazi amerikai sikertörténet. Egy szegény ír cipész feleségül veszi a munkaadója egyik alkalmazottját. Születik egy fiacskájuk, aki barátságba keveredik a szomszéd fiával, aki történetesen egy gazdag cég tulajdonosának gyermeke. A két kisfiú álmodozni kezd az Újvilágról. A kisfiú felnőtté válása után betársul barátja üzletébe és hamarosan az álom is valóra válik.
 

 
John "Jay" Shaffer Phipps elhagyja Írországot, Amerikába megy, ahol elvégzi a Yale-t, majd kiegészíti a Harvard jogi karával. Nemsokára feleségül veszi a perui származású Margarita (Dita) Grace-t, a Grace Hajózási Vállalat örökösét. Öt gyeremekük születik, négy fiú és egy kislány.
 

 
]]>]]>
 
A birtokot nekik vásárolja Jay és építteti a Károly-korabeli házat George Crawley, hírneves angol építész vezetése által. Ő az, aki megtalálja az 1700-as évekbeli gyönyörű kovácsoltvas nagykaput Angliában és hozatja át New Yorkba. A kertkapu hamarosan a Life magazin címlapjára kerül, s a birtok lassan ismertté válik.
 

 
Dita, a feleség beleszeret a kertészkedésbe. A kert a mai napig hűen közveti az asszony álmait. Az évetizedek során a birtok egyre szebb és szebb lett, s pár évtizeddel később megnyitották a látogatók előtt is. Évente több tízezren jöttek, hogy gyönyörködhessenek a kertben, a fényűző kastélyban, s hamarosan a filmszakma is kegyeibe fogadta ezt a csodálatos kert- és épületegyüttest. 

2001-ben a 93 éves "legkisebb" gyermek, Peggy úgydönt, átruházza az egész birtokot New York államra és megnyitja a ház teljes egészét a nagyközönség előtt. Azóta nemcsak a filmeken, de bármikor személyesen is láthatjuk ezt a kis Paradicsomot, alig 40 kilométerre New York City-től.
 

 

]]>]]>
 


A kert az év minden szakában csodálatos látványt nyújt és a város, a Westbury Gardens Társasággal karöltve állandó, színes programok szervezésével biztosítja a folyamatos érdeklődést. A kertben esküvőket szerveznek, a házban kiállításokat, előadásokat tartanak.
 

 

]]>]]>
 
]]>]]>
 
]]>]]>
 


Adventtől Karácsonyig pedig teljes pompájában várja a ház a látogatókat. Előkerülnek az ezüst étkészletek, a drága porcelánok, a szobák fényárban úsznak, felségesen díszített karácsonyfák fénye, illatozó tea hívogatja a látogatókat. Az évszázados kandallóban ropog a tűz, a gyertyák fénye sejtelmes árnyékokat vet a meseszép tapétákra, s a fa alatt játékvasút várja a gyerekeket. A hó lassan hullani kezd, s az ablakon át látjuk, ahogy a kertet lassan belepi az első porhó. Szinte tapintani lehet az évszázados hangulatot, a TV, internet nélküli téli esték barátságos melegségét. A ma embere kimondatlanul hiányolja ezt az érzést, csak a feszítő hiányt érzékeli,  különösen Karácsony környékén, s ha másképp nem, megfogadja, hogy jövőre újra eljön ide, hogy elővarázsolja az elveszett karácsonyi békét.
 

 

]]>]]>
 

 
]]>]]>]]>]]>
 
 ]]>]]>
 

_____________________________
A filmbéli jeleneteken kívül a képek saját felvételek. További fotóim a kastélyról ]]>ezen az oldalon ]]>találhatók. 

Garbutt Katalin

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (30) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (5572) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1578) Nagyvilág (1458) Belföld (6) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Gazdaság (662) Tv fotel (65) Egészség (50) Tereb (138) Történelem (14) Kultúra (6) Sport (729) Jobbegyenes (2112) Titkok és talányok (12) Életmód (1) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (505) Flag gondolja (33) Autómánia (61) Heti lámpás (255) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>