Ma 2021 augusztus 03. Hermina napja van. Holnap Domonkos, Dominika napja lesz.
0b279c7c81a14608c63e43f2f53cecfd.jpg

Amerikából jelentem XVI. - Starbucks és az AIDS Világnapja

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

"A Starbucks típusú kávézóknak semmilyen egyéb célja nincsen, mint a döntésképteleneket egyszerre 6 döntésre késztetni egyetlen csésze kávé kedvéért." 

]]>]]>Szóval, akiknek fogalmuk sincs róla, kik is ők valójában és mi a fenét kellene kezdeniük magukkal, mindössze 2 dollár 95 centért nemcsak egy csésze kávét kaphatnak, de egy teljesen határozott öntudatot is."-mondja Joe Fox a Szerelem hálójában című nagysikerű filmben.
Az első Starbucks kávézót ugyan a 70-es évek elején alapították Seattle-ben, az üzletlánc népszerűségének csúcsára csak a 90-es években került. Ekkorra már, több, mint 30 országban nyílt üzletük Thaiföldön keresztül a Bahama Szigetekig. A szomszédos Oroszország, Románia, Csehország és Lengyelország is nyitott már Starbucks kávézót, úgyhogy van egy olyan érzésem, Magyarország sem marad ki a sorból sokáig. Mára már nincs az a mozifilm, ahol ne szaladgálnának a szereplők Starbucks poharakkal, nincs az a híresség, akit ne fotóznának le a lesikamerások a Starbucks-ból távozva, hatalmas poharakat egyensúlyozva.
 

]]>]]>
Egy biztos, az amerikaiak kávézási szokásai tökéletesen eltérnek az európaitól. Az igazi kávéélvezőknek bizony hosszú időbe telik, mire megszokják, hogy a napi egy-két csésze erős feketét ugyan itt is megihatják, ám a kávé ezen formája különlegességnek, delikátnak számít. Itt nem isznak erős feketét, hanem az úgy nevezett amerikai kávét, ami hatalmas mennyiséget jelent, akár naponta többször is. Jóval édesebbet, sokkal több tejjel, mint azt megszoktuk. A Starbucks különösen édes kávét szolgál fel, amennyiben nem kéred a cukoradag csökkentését.

Az amerikai állandóan kávézik, különösen reggel, munkába indulás előtt. Az otthoni kávéfőzésnek is megvannak a keretei, de szinte kötelezőnek tűnik az ébresztő nedű beszerzése a munkahelyre menet. A Starbucks erre túlságosan nem alkalmas, főleg a szemtelenül magas árak miatt.  Ahogy amerikai ismerőseim mondják, a Starbucks csak arra jó, hogy a 85 centes kávédat háromszor annyiért vedd meg. Így reggelente maradnak a 7Eleven-ben kávét készítők tömegei, mert az valóban alkalmas a napi reggeli kávé beszerzésére. A 7Eleven állandó konkurencia, nemcsak a kávé minőségével, de jóval alacsonyabb áraival. Amit ott nem kapsz, tán az önkiszolgáló rendszer miatt is, az a kellemes, intellektuális hangulat, a finom elegancia.
 

 
]]>]]>
 
 

A Starbucks a magas árakat különféle jócselekedetekkel próbálja kompenzálni. Karácsonykor teljes ünnepi  csomagolással, menűvel, karácsonyi kávékülönlegességekkel, süteménycsodákkal várja a látogatókat.
 

 

]]>]]>
 
 
 
 
 
]]>]]>Most, december 1-én, az AIDS világnapján  pedig minden megvásárolt kávéból és egyéb üdítőből 5 centet gyógyszerekre, az AIDS elleni küzdelemre szánnak. Ez az akció egy évvel ezelőtt kezdődött és 3800 beteg egy teljes évi gyógyszeradagját tudták ezáltal finanszírozni. Különleges CD-t is kiadtak erre a napra, melyen hírességek énekelnek. A bevételt természetesen szintén felajánlják.

Reméljük, akciójuk sikeres lesz ezévben is. Én biztosan elballagok a közeli Starbucks-ba egy kávé erejéig, mivel hiszek a felajánlások mögött rejlő jószándékban, ám nem hiszem, hogy valaha is napi látogatójává válnék ennek az illatos, kávémennyországnak.
 
]]>]]>
 

Garbutt Katalin

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36) Mondom a magamét (5469) Kultúra (6) Irodalmi kávéház (505) Nagyvilág (1456) Gazdaság (659) Jobbegyenes (2085) Tv fotel (65) Történelem (14) Flag gondolja (33) Politika (1578) Heti lámpás (255) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Belföld (6) Egészség (50) Sport (729) Mozi világ (440) Tereb (138) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>