Ma 2022 augusztus 09. Emőd napja van. Holnap Lőrinc napja lesz.
5c2de74057581a5f0c3c83f645d65cee.jpg

Amerikából jelentem XLVII. - Play Me, I'm Yours. (Játssz rajtam, a tied vagyok.

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Semmi erotikusra ne gondoljon a kedves olvasó. A felszóltás szó szerint értelmezendő. Aki járt már New York-ban, az tudja, milyen zajos ez a hatalmas világváros. A hétfő reggeli csúcsforgalom kakofóniájához, a tülkölő autók, taxik és buszok, a metrószerelvények csikorgó kerekeihez, a lüktető embertömeg morajához még egy, pontosabban 60 hangforrás csatlakozott. 5280 csilingelő zongorabillentyű.

A 60 zongorát, melyhez a 5280 billentyű tartozik, ]]>Luke Jerram]]>, brit polihisztor, a ]]>Sing For Hope]]> nonprofit szervezettel együttműködve helyezte el New York 5 kerületében, Manhattan-ben, Brooklyn-ban, Queens-ben, a Bronx-ban, és Staten Island-en. A zongorák provikálóan színesek, vidámak, jelképezve azt is, hogy a fantáziának semmi sem szab határt, hisz Jerram saját alkotásai mind színetelenek, mivel a művész színvak. Rajtuk a felirat: Play Me, I'm Yours. (Játssz rajtam, a tied vagyok.)


A Street piano (utcai zongora) története Sheffield-ben, Angliában kezdődött, a Sharrow Vale Road-on. A ház tulajdonosa nem bírta felcipelni a zongorát az új lakásába, így az utcán hagyta. Lezajlott a festés, megérkeztek a bútorok s a zongoracipelés a költözés végére napolódott. Ám amíg nem jöttek a szállítómunkások a tulajdonos egy cédulát helyezett a zongorára, "szabad játszani rajta" felirattal. A környéken hamar híre ment a zongorának és szinte napok alatt zarándokhellyé vált a Sharrow Vale Road. Az új lakók beköltöztek, a zongora az utcán maradt. Azóta többször ellopták, de valahogy mindig akadt helyette másik és a hangszer a város egyik neveztessége lett.

Luke Jerram innen vette az ötletet, de ő nagyobbat gondolt. A Street pianos projekt 2007-ben kezdődött, Birmingham-ben, Angliában, ahol 15 zongorát helyezett el a város különböző pontjain, parkokban, tereken, buszmegállókban, vasútállomásokon, plázákban, templomokban, postákon, állatkertekben, kompokon és hidakon. Birmingham óta több világvárosban, 167 zongorán játszottak már, Sao Paulo-ban, Sydney-ben,  Londonban, Bristol-ban, Barcelona-ban.

A New York-i akció az eddigi legnagyobb, mivel kétszer annyi zongora került a nyilvánosság tulajdonába, mint eddig bárhol. S a feltételek? Nincsenek. A zongorák addig maradnak, ameddig az adott közösség szeretné birtokolni őket, hivatalosan július 5-ig. Az játszik rajtuk, aki csak  akar, hisz ez a projekt célja. Közelebbhozni a világvárosok lakóit. "Párbeszédeket indít, hisz gondoljunk csak bele, mennyi olyan hely és alkalom van, a metrón való utazástól, a mosodáig, amikor lenne alkalmunk beszélgetni, de nem tesszük. - mondja Jarrem - Nyitott fesztivál ez, ahol gyerekek és háziasszonyok, pékek és ügyvédek, babysitterek és túristák adják a porondot egymásnak, egyforma sikereket aratva, függetlenül attól, hogy a Szamárindulót vagy Liszt legnehezebb zongoradarabját adják elő."

New York city különösen nagy élmény, hisz itt, a zajra való tekintettel az amatőr zenészek, csak engedéllyel  muzsikálhatnak az utcán. Most viszont szabad a pálya és a zongorák állandóan foglaltak. New York energiája, lelkesedése, új iránti nyitottsága a hangszerek fogadtatásában is megnyilatkozott. A zongorák roppant népszerűek, amatőrök és profik váltják egymást. Olyan, mint egy üres vászon. Sose tudjuk, mi következik. S hogyan mérjük le, hogy sikeres volt-e a fesztivál az adott városban? Az emberek történeteiből. A barátságokból, esetleges lemezszerződésekből, melyek a zongorák mellett köttetnek. És ha már a köttetésnél tartunk, akkor elmesélem, hogy nemrég volt az esküvője annak a párnak, aki Sydney-ben találkozott az egyik Play me, I'm yours zongoránál."

A zongorák a projekt után a városokban maradnak, melyeket közösségek, iskolák kapnak meg. Jerram egyre több helyről kap felkérést és vannak olyan magánszemélyek, városvezetőségek is, akik tanácsot kérnek hasonló kezdeményezés megvalósítására.

Még ebben az évben a Play me, I'm yours újra eljut Londonba, majd Belfastba, Burnley és Blackburn városokba, Angliában, Cincinnati, Ohio-ba, San Jose, Kaliforniába, Grand Rapids, Michigan-be és a számunkra legfontosabb hír, hogy hamarosan Pécsen is lesz alkama élvezni a város lakóinak és a túristáknak a vidám zongorafesztivált.

A New yorki helyszínek a következők:

Zongorák a Bronx-ban: * Fordham Plaza * Grand Concourse * Joyce Kilmer Park * Van Cortlandt Park

Zongorák Brooklyn-ban: * Brooklyn Bridge Park * Columbus Park * Coney Island Boardwalk * Fort Greene: Myrtle Entrance * Fort Greene: Visitors' Center * McCarren Park * Prospect Park: Carousel * Prospect Park: Grand Army Plaza * Von King Park * Willoughby Plaza

Zongorák Manhattanban: * Astor Place * Battery Park * Bryant Park * Cathedral of St. John the Divine * Central Park: Bandshell area * Central Park: Dana Discovery Center * Central Park: Merchants' Gate * Chelsea Market * Chelsea: 14th and 9th * City Hall Park * Gansevoort Plaza * Greeley Square * Harlem Art Park * Herald Square * Lincoln Center (4 zongora) * Little Red Square * Madison Square Park * Metropolitan Museum * Riverbank State Park * Riverside Park * Seward Park * South Street Seaport Museum * St. Mark's Church * St. Nicholas Park * Stone St * Times Square 44th Street * Times Square: Broadway 42nd St * Tompkins Square Park * TriBeCa Park (2 zongora)

Zongorák Queens-ben: * Athens Square Park * Gantry Plaza State Park (2 zongora) * Hoffman Park * Jackson Heights Post Office * Rufus King Park

Zongorák Staten Island-en: * Snug Harbour Children's Museum * South Beach Boardwalk * Staten Island Ferry Terminal * Staten Island Zoo

A New york-i Play me, I'm yours honlapja ]]>ITT]]> található.

]]>]]>

 

Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Gazdaság (667) Jobbegyenes (2378) Tereb (141) Nagyvilág (1464) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (6233) Politika (1581) Heti lámpás (260) Mozi világ (440) Sport (729) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (513) Autómánia (61) Mozaik (83) Gasztronómia (539) Egészség (50) Vetítő (30) Belföld (8) Rejtőzködő magyarország (168) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (6) Flag gondolja (33) Titkok és talányok (12) Történelem (15) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>