Ma 2021 június 18. Arnold, Levente napja van. Holnap Gyárfás napja lesz.
0666b361ad5b2153b59059a98c7dba0f.jpg

Amerikából jelentem XL. – Hanami és Sakura Matsuri New Yorkban

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

"Hóból virágot olvaszt az első nap a cseresznyefákra {...} a vízére fújt cseresznyevirágokkal elfut a folyó"

Egy olyan világvárosban, mint New York, ahol a lakosság 10%-a legalább ázsiai származású, a keleti ünnepek különleges hangsúlyt kapnak és bizony be kell vallanunk, ezeknek az évezredes szokásoknak, a keleti gondolkodásmódnak, életfelfogásnak erős vonzereje van.
 
A tavasz Japánban a Hanami ünnepe. A Hanami szó szerint az jelenti, virágot nézni, de ez egyetlen virágot takar, mégpedig a cseresznye virágot, a Sakura-t, mely nem azonos a gyümölcsöt hozó cseresznyefa virágával, amit japánul Sakuranbo-nak hívnak. A Sakura virágzásának idején, melyet külön virágjósok figyelnek, hisz a teljes virágok csupán pár napig élnek, kerti ünnepségeket tartanak éjjel és nappal. Az éjszakai Hanami-nak külön neve is van, Yozakura 夜桜, mely szó szerint éjjeli Sakura-t jelent. Ilyenkor papírlámpásokat függesztenek a fák ágaira és azok fényei mellett gyönyörködnek a virágokban.
 
*
 
A Sakura a csoda, mely egy éjszaka alatt következik be. Egy egész nemzet figyeli az előrejelzést, vajon mikor éri el a saját városukat a teljes virágzás, holnap, vagy a jövő héten, mikor vegyenek ki szabadnapot a Hanamira, esni fog vagy szép idő lesz-e aznap.
 
A Hanami több évszázados és mivel a japán ünnep- és szokástisztelő nemzet a "virágnézés" a mai napig élő tradíció, olyannyira, hogy a külföldön élő, dolgozó, de még az idegenben születettek is megtartotják, sőt egyre több nem keleti származású is szívesen hódol ennek a szép szokásnak.
 
*
 
Sakura virágzás idején a japán családok, barátok, ismerősök a fák alatt gyűlnek össze. Lakomával, tradícionális zenével, énekkel, mulatsággal ünneplik az évnek ezt a néhány különleges napját.
 

 
A Hanamit körüllengi a szelíd szomorúság, hiszen ilyenkor újra tudatosul bennünk, az élet múlandó és nagyon rövid, akárcsak a Sakura virágzása. Csupán pár nap és hiába gyönyörűek a szirmok, lepottyannak a földre, az enyészeté lesznek. Ezért néha meg kell állni, el kell gondolkodni az élet röpkeségén, törékenységén.

 
A japán kultúrában a Sakura a nőiesség szimbóluma is egyben, hisz a cseresznye virágok hasonlóak a női szépséghez. Csupán rövid ideig gyönyörködhetünk teljességében, mielőtt az öregedés átvenné a hatalmat.
 
 
 
Japánban április az iskolaév kezdete is, így a Hanami az újrakezdés, az új lehetőségek ünnepe is egyben.
 
A japánok nem is tétlenkednek, megragadják a pillanatot és ott helyben, a Sakura ideje alatti vígsággal jelzik, élni kell, minden nap, mintha az lenne az utolsó. Sokan azzal élcelődnek, hogy a japánok épp csak a mosogatót nem viszik magukkal a Hanamira. Van eszem-iszom, zene, karaoke, grillezés, minden, ami szemnek, szájnak, fülnek ingere.
 

A modern világban, ahogy gyakran megesik, a hangsúlyok átrendeződnek. Japánban már meg is van a kifejezés erre a változásra: hana yori dango, vagyis egyre több embert érdekel jobban az ízes ételek, italok, a mulatság, mint a virágok.
 
Ám a tradíció örök, és egyre többen térnek vissza az eredeti gondolathoz, a csendes szemlélődéshez.
 

 

New Yorkban szinte valamennyi botanikus kert készül Sakura Matsuri-val, ünnepi műsorral, melyben tradícionális japán zenéket hallgathatunk, népviseletbe öltözött férfiak és nők szórakoztatnak tánccal, énekkel.
 
És természetesen ott vannak a  fák, melyek hihetetlenül gyönyörűek, roskadoznak a rózsaszín-fehér virágoktól. Szinte lélegeznek és nem tudod megállni, hogy ne érintsd meg őket, hiszen olyan mesebeli a látvány, hogy el se hiszed, ilyen a valóságban is létezik.
 

Emberek százai, - természetesen nem csupán keletiek - idősek és fiatalok jönnek el, hogy pár órát töltsenek a fák alatt ülve, fekve, kisbabákkal, szerelmekkel vagy csupán egyedül, elmélázva az élet dolgain.
 
Amennyiben van lehetősége a New Yorkba látogatónak, ne hagyja ki a ]]>Brooklyn Botanikus Kert]]> Hanami-ját és Sakura Matsuri-ját. A Botanikus Kert honlapja a hagyományoknak megfelelően Sakura-figyelő szolgálatot is tart, így amikor az első virágok megjelenését jelzik, már tervezhetünk. ]]>További képek itt találhatóak.]]>
 
__________________
 
Felhasznált irodalom: ]]>Wikipedia]]>, ]]>Japanese Lifestyle]]>
 
A *-gal jelzett képek kivételével a felvétek saját tulajdonomat képezik.

Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Gasztronómia (539) Flag gondolja (33) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Nagyvilág (1456) Belföld (6) Tv fotel (65) Politika (1578) Történelem (14) Mozaik (83) Mozi világ (440) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (255) Egészség (50) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (504) Autómánia (61) Jobbegyenes (2048) Gazdaság (657) Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (6) Mondom a magamét (5373) Tereb (138)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>