Ma 2021 szeptember 16. Edit napja van. Holnap Zsófia napja lesz.
1cdb3e6d289ed833c7f1c788d6c218ef.jpg

Amerikából jelentem XIV. - Az Ikertornyok új élete

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

"Az erőt az áldozat kovácsolja."Életrekelt az Ikertornyok acélmaradványaiból készült hadihajó, az USS New York (LPD-21).

]]>]]>November 2-án az USS New York csatahajó befutott New York Citybe. Lassan átúszott a Verrazano-Narrows Híd alatt, 21 ágyulövéssel lerótta tiszteletét a volt World Trade Center-nél, majd akár egy topmodell körbejárta a szigetet, végül az Upper West End mellett elhajózva kikötött Manhattan kikötőjében. A City több pontján kíváncsi tekintetek, zászlókat lobogtató amerikaiak és túristák kísérték hazatértét.
 

 

 

]]>]]>
 
Mert az amerikai hajóflotta legújabb tagja New York Cityben van otthon, - igaz nevét nem a városról, hanem az államról kapta -, hiszen testében 7,5 tonna acélt hordoz az összeomlott World Trade Center maradványaiból.

 
]]>]]>
 

Az USS New York hadihajó építésének terve nem sokkal a tragikus szeptember 11-i támadás után  kelt életre New York város kormányzójának, illetve a haditengerészet vezetőségének megegyezése alapján. Az  építési munkálatok 2003-ban kezdődtek a louisiana-i New Orleans-ban. A konstrukció alatt álló hajó átvészelte a Katrina hurrikán 2005-ös rombolását is. A Világkereskedelmi Központ maradványaiból származó  7 és fél tonna acél kevesebb, mint egy ezredrésze a hajó teljes súlyának, mégis ez a kis rész a szíve-lelke.
 

]]>]]>
 
 
Az építési helyszínen a szemtanúk azt tapasztalták, hogy a munkások ezeket a fémdarabokat különleges tiszteletben tartották. Többen saját szemükkel látták, ahogy a munkások elhaladva meg-megsímogatták az acéldarabokat, s egy idős fémmunkás negyven évi szolgálat után kérte nyugdíjazásának elhalasztását, mivel részese akart lenni a hajó építésének. Az acélt beolvasztás után a hajó orrészébe dolgozták bele. A munkálatok 2007-ben fejeződtek be, majd 2008. március 1-én nevet is kapott a csatahajó azon a keresztelőn, melyen részt vett a Védelmi  Miniszter, a New yorki rendőrség és tűzoltóság képviselői, illetve a szeptember 11-i terrortámadás áldozatainak családtagjai. Augusztusban a hajó elhagyta New Orleans-t, ahol a helyi lakosok spontán búcsúláncot alkottak a part mentén és elindult állomáshelye a virginiai Norfolk felé. Innen indult útjára New York Citybe az ünnepélyes csatasorbaállításra, melyre november 7-én került sor.

 
]]>]]>
 
 
"Akármi is történjen, akárhányszor is támadjanak meg bennünket, Amerika visszatér. - mondta a Haditengerészet Elnöke beszédében. - Ez a hajó ezt szimbolizálja. A legerősebb acél az emberek gerincében van. A hajót nemcsak New York-ról nevezték el, ez a hajó maga New York. " Tengerészek ezrei, a WTC elleni terrortámadás áldozatainak családtagjai és érdeklődő amerikaiak és külföldiek százai vettek részt ezen az ünnepségen, köztük családom több tagja is, mivel sajnos mindkét oldalról, haditengerészet, illetve szeptember 11-i veszteségek, érintettek vagyunk. Azt mesélik, a résztvevők könnyes szemmel hallgatták a beszédeket, és a hangulat felemelő volt.
  
A csatahajó a ceremónia után a Hudson folyón haladva hagyta el New York városát helikopterek és hajók díszkíséretében, hogy megkezdje szolgálatát a Haditengerészet kötelékében. Reménykedjünk benne, hogy a cinikus híradások ellenére dícső jövő vár az USS New York-ra, annak dacára, hogy a pezsgősüveg nem törött össze elsőre a névadó ünnepségen és elődei közül több is a tenger mélyén végezte.
 
"Szükségünk volt erre a hajóra. New Yorknak szüksége volt erre a hajóra. Amerikának szüksége van erre a hajóra"- hangzott el az egyik beszédben.
 
]]>]]>

 

Garbutt Katalin

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja


 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1578) Gazdaság (662) Történelem (14) Jobbegyenes (2112) Irodalmi kávéház (505) Flag gondolja (33) Mozi világ (440) Életmód (1) Tv fotel (65) Mondom a magamét (5572) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (6) Belföld (6) Sport (729) Mozaik (83) Tereb (138) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Nagyvilág (1458) Szépségápolás (15) Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Heti lámpás (255)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>