Ma 2020 október 21. Orsolya napja van. Holnap Előd napja lesz.
4325a28687911e3201a0f460b8ef3903.jpg

Amerikából jelentem XII. - Jemima, a mesterszakács

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Palacsintológia(Pancakeology) = a palancsintakészítés történetének és technikájának tudománya. Már megint mi ez az amerikai marhaság és mi köze ehhez a Jemima nevű női személynek, kérdezhetitek. Megmagyarázom.

A képek kattintással nagy méretben is megtekinthetők.
 

]]>]]>A palacsintakészítés gyökerei a római időkbe nyúlnak vissza, ahol a módosabb konyhákban már készültek tejet, lisztet, tojást, fűszereket tartalmazó lapos tászták, melyeket az "alita dolcia" ("másik édes") névvel illettek. Az általunk ismert, fogyasztott palacsinták azonban a középkori Európában terjedtek el. Az első írásos receptúra az 1430-as évből maradt ránk. A szöveg kiemeli, hogy a palacsintát feltétlen el kell különíteni a lapos kenyerektől, mivel tejet, cukrot, tojást tartalmaznak, illetve mézzel, fűszerekkel fogyasztandók, leggyakrabban Húsvét környékén, illetve a Nagyböjtöt megelőző húshagyó kedden.


 

]]>]]>Az alapreceptet a különböző kultúrák több-kevesebb változtatással vették át, más és más néven nevezve el a kedvenccé vált étket. A németek híresek a krumplis változatról, Skóciában "drop scone", Írországban "boxty", Kínában "bao bing", Indonéziában "dadar gutung", Franciahonban "crepes" néven fut, míg Angliában, Amerikában "pancakes" a becsületes neve.

Amíg a legtöbb konyhakultúrába deszertként vonult be, addig Amerikában a hétköznapi táplálkozás részévé vált a palacsinta, hiszen szinte minden nap ott található a reggelizőasztalokon. Érdekes módon nem a bevándorlók vitték magukkal a receptet. Már az őslakos indiánok is készítették, "Narragansett", "nokehick" ("puha") néven, melyet az első telepesek először "no cake"-ként ("nem torta") fordítottak. A bevándorló angol telepesek magukkal hozták a Palacsinta Kedd ünnepét az 1700-as évek elején, ám a "pancake" elnevezés nem terjedt el az 1870-es évekig.
 

]]>]]>Nincs az a vérbeli amerikai, aki ne szeretné a többemeletes palacsintát juharsziruppal, vajjal gazdagon lelocsolva. Ez nemcsak a reggeli elengedhetetlen része, de az amerikai életformáé is. Nincs olyan konyha, ahol ne lenne fellehető a dobozos, instant változat, meg egy flakon juharszirup.

 

]]>]]>*


A dobozos változat Aunt Jemima Pancake and Waffle Mix (Jemima néni palacsinta és waffle mix) néven fut ősidők óta, és az emberek ugyan tudják, mi áll az elnevezés hátterében, illedelmesen hallgatnak róla. Mint ahogy Jemima mama is illedelmesen, szinte észrevétlenül változott meg az idők folyamán. Azt is gondolhatnánk, jobb lett az ízlése, ruha-és haj stylist-ot fogadott a jobb marketing érdekében, de a helyzet ennél sokkal kényesebb.

]]>]]>Mert bizony Aunt Jemima-nak történelme van, melyről könyveket írtak, dalba foglalták az évtizedek során. Jemima nem mai asszonyság. Első megformálója Nancy Green volt. Afro-amerikai szolgálólányként kezdte az 1880-as évek végén. Piros-fehér kockás ruhájában, kötényével, főkötőjével maga volt a fekete konyhai cseléd mintaképe. Az emberek bizony rácsodálkoztak: "Jemima pont úgy néz ki, mint Mammy az Elfújta a szélből!" Nem véletlen. Az I. Világháború előtt az amrikai családok többsége megengedhette magának, hogy fekete cselédet fogadhasson a házimunka megkönnyítésére.

 


 

]]>]]>]]>]]>A következő évtizedek elhozták a teljes jogegyenlőséget és a szabadság szelének erősödésével Aunt Jemima is "plasztikai sebész kése alá került". Sok-sok kilót vesztett, új frizurája lett, nem viseli már a nagy karikát a fülében, jobb lett a sminkje és mindent egybevetve középosztálybéli színesbőrű feleséggé változott az évek folyamán. Már nem szerepel a plakátokon, amint éppen a fiatal fehér feleséget okítja a főzés ősi tudományára, nem ő ébreszti a családot forró palacsintával. S ma már csak ritkán gondolnak az emberek arra, hogy a palacsinta mix, cseléd a dobozban, legalább akkora segítség az időhiánnyal küzködő amerikai feleségeknek, mint egy cseléd annak idején.


 

]]>]]>

___________________
A csillaggal megjelölt kép saját készítésű, a többi a Google keresőjéből származik.

Garbutt Katalin

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja


 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (5) Rejtőzködő magyarország (171) Gazdaság (652) Emberi kapcsolatok (36) Tereb (140) Kultúra (6) Egészség (50) Autómánia (61) Nagyvilág (1452) Mozaik (83) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (1871) Mondom a magamét (4866) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1571) Flag gondolja (33) Tv fotel (65) Sport (729) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Történelem (14) Irodalmi kávéház (491) Heti lámpás (244) Életmód (1) Gasztronómia (539) Vetítő (37)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>