Ma 2021 június 24. Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.
3de173c1ad0df964ad610b8ae3a8fc32.jpg

Amerikából jelentem LXXXXIV. - Film a filmben

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Akárhányszor amerikai filmet nézek, s abban látszik a tv az otthonokban, mindig régi fekete-fehér filmeket néznek. Ennyire szeretik a "retro"-t vagy ez is csak ilyen filmes tévéábrázolás? 

A filmművészetben semmit sem bíznak az alkotók a véletlenre, minden részletnek, minden mozzanatnak mondandója van. A legapróbb részlet, díszletdarab mondanivalót hordoz és ezek felett nem szabad elsiklani. Egy kosztüm, egy használati tárgy, a háttérben villódzó Tv-ben mutatott képsorok mind a korhűség részei. Véteni, hibázni nem lehet. Vonatkozik ez a film a TV-ben esetekre is. Így természetesen a 50-es, 60-as évekről szóló filmekben fekete-fehér filmeket látunk a televízióban is.

A film alkotói nemcsak a korhűségre törekednek, de minden apró részlettel hangulatot teremtenek, s minden hangulatnak a film gondolatmenetét kell támogatnia, erősítenie. A háttérben vetített filmekkel is erre törekszenek. A fekete-fehér filmek kortalanságot, klasszikus izlést, múltidéző hangulatot árasztanak. Ezt a rendezők is kihasználják.

Napjainkban játszódó filmekben ritkán vágnak be kortárs filmeket, kivéve azon eseteket, amikor ennek külön jeletősége van. Viszont a film a filmben, vagyis a mozivásznon szereplővel hasonló történik, vagy éppen a Tv-ben látottak inspirálják, elég gyakori téma. Lásd Sleapless in Seattle/A szerelem hullámhosszán. A főszereplő a klasszikus filmbéli főhősnőhöz hasonlítja az életét. Ebben a kiemelt esetben is a fekete-fehér változatot látjuk a Tv-ben (An Affair to Remember/Félévente randevú) és nem a remake-et (Love Affair/A sors útjai), mert mennyivel szebb és romantikusabb Deborah Karr és Cary Grant csókjára, mint Anette Bening és Warren Beatty-ére emlékezni.

Még egy indok, mely a fekete-fehér filmek mellett szól, talán a legerősebb. Az amerikai filmgyártás a fekete-fehér korszakban volt a csúcson. Klasszikus filmek készültek, melyek 3D ide vagy oda, a mai napig a nézők kedvencei. Ritka volt a gagyi, olcsó humorra, langyos történetre épülő mozi. A fekete-fehér filmek a mai napig megállják a helyüket. Ezeket újra és újra nézik az emberek, generációkon át. A ma filmalkotásainak csekély hányadát látják majd az unokáink, a klasszikus fekete-fehér filmeket mi fogjuk  megmutatni nekik, mert ezeket kihagyni vétek, nem ismerni őket már a műveletlenség határát súrolja. S ezt a mai Hollywood is tudja. A Film Noir, Cary Grant, Gregory Peck, A hosszú álom, A máltai sólyom, Katherine Hepburn, George Romero, Sydney Poitier, a Cassablanca, a Sunset Boulevard, Billy Wilder, Ingmar Bergman, Audrey Hepburn, Ingrid Bergman olyan nevek és filmek, melyek a mai napig inspirálják az Álomgyár alkotóit. A legjobbak, Kubrick, Hitchcock, Tarrantino vállalják, hogy ezeken nőttek fel, tőlük tanulták a mesterségüket és semmi mást nem szeretnének, mint felnőni a nagy klasszikusokhoz, s hozzájuk hasonlóan felejthetetlenek lenni.

A fekete-fehér klasszikus filmek a Tv-ben - Hollywood főhajtása a nagyok előtt.

Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142) Mozi világ (440) Belföld (6) Autómánia (61) Történelem (14) Sport (729) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Mozaik (83) Jobbegyenes (2054) Politika (1578) Tv fotel (65) Heti lámpás (255) Irodalmi kávéház (504) Tereb (138) Mondom a magamét (5385) Nagyvilág (1456) Flag gondolja (33) Életmód (1) Gazdaság (657) Kultúra (6) Emberi kapcsolatok (36) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>