Ma 2022 október 04. Ferenc napja van. Holnap Aurél napja lesz.
e3e2ff1093f80ed14aeb8a2d865f6198.jpg

Amerikából jelentem LXXXXII. - Az óriás kanál meg a villa meséje

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Szoktam nézni a Szeretünk Raymond című sorozatot és ott láttam, hogy a konyhafalon van egy hatalmas kanál meg villa. Már láttam más amerikai filmekben is, érdekesnek találtam megkeresni a jelentését.

Azonnal nyomozni kezdtem kanál-villa ügyben és nagyon érdekes eredményre jutottam. Anyósomat kérdeztem először. Persze a választ nem tudta, mit szimbolizál, azt viszont rögtön, hogy a Pottery Barn nevezetű, roppant drága, ám nagyon jó ízlésű és minőségű lakberendezési tárgyakat kínáló cég néha árusít hatalmas fakanalat és villát szettben, elég borsos áron. Neki ugyan most nincs a falon, de az anyukája konyhafalán volt ilyen, még a 60-as években.

Tovább kutattam és hamarosan ráleltem a válaszra. Amikor 1959-ben Hawaii az Amerikai Egyesült Államok 50. tagállama lett, a Hawaii kulturális árhullám hamarosan elérte az amerikai partokat. A szokások, az ételek, a művészet. Minden, ami Hawaii-ról származott, divatos lett. Az új kultúra nagy érdeklődést keltett. Hawaii poszterek, Hawaii mintás ingek, Tiki istenek a nyakban, Tiki faragványok az ágy lábán. Mindenütt. A BBQ meghívásokat hirtelen felváltották a luau-k és az amerikai házak kertjeiből Hawaii zene szólt és hulát táncoltak a vendégek.

A Hawaii szigetéről hozott faragott kanál és villa díszek kincsnek számítottak és az amerikai konyhák ékévé váltak. Aki ilyere tett szert, az a szomszédok zarándokszerű látogatasára számíthatott. Jöttek kanál és villa nézőbe.

A Hawaii emberek villát használnak arra, hogy a kanálra tornyozzák a tányér tartalmát. A villa sosem kerül a szájba, csak a kanál. Számukra e kettő a bőséget, a jólétet szimbolizálja az idők kezdetétől. A filipino családok falán a mai napig megtalálható a kanál-villa motívum, hisz ez hoz szerencsét a ház népére. Amíg ezek a falon vannak, bőség van a háznál, s ha éppen nincs, akkor majd lesz.

Az amerikaiak hamarosan megunták a nagy Hawaii imádatot, talán túl hirtelen és nagy adagban jött az új kultúra. Minden, ami a Hawaii szigetekről származott, kiment a divatból. Hawaii inget hordani cikinek számított a férfiak körében. A jó öreg, amerikai BBQ visszanyerte régi fényét, s a kanalaknak és villáknak is leáldozott.

Lassan mindenki elfeledte a kanál-villa dekorációt, amikor hirtelen a 90-es évek végén az Everybody Loves Raymond című sorozatban újra feltűnt a kanál-villa párosítás. A főszereplő házaspár szüleinek konyhájában látni, s az anyós el is meséli a történetet. A kanalat és a villát esküvői ajándékként kapták, de  ki nem állhatták, mert giccses és ronda volt. Végül mégis felkerült a falra, viszont állandó vita tárgyát képezte, mivel hol az egyik került magasabbra, hol a másik. Ebből valamiféle családi harc kerekedett. A kanál és a villa a feleség és a férj pozícióját jelképezte, s hol egyik volt magasabbra szögelve, hol a másik. A Baggage ( A bőrönd) című részben, a fiatal férj egy utazás után lusta visszavinni a bőröndöt az emeletre, így az hol itt, hol ott landol a lakásban. A feleség meg akarja leckéztetni rest férjét, s a bőröndbe elhelyez egy hatalmas, kerek, kifejezetten büdös sajtot. Az anyós látva a történteket, csak ennyit jegyez meg szárazon: Don't let a suitcase full of cheese be your big fork and spoon. - Ne engedjétek, hogy a sajttal teli bőrönd, a ti kanál-villátok legyen. Vagyis ne engedjétek, hogy ezen a butaságon veszekedjetek évtizedeken át. A szólás azóta szállóige lett, sőt amerikanizmus.

S a kanál-villa szett? Az pedig a giccs és ciki státuszból vintage szintre emelkedett, s napjainkban szinte hiánycikknek számít. Az a tény pedig, hogy a Pottery Barn is árusítja, kifejezetten azt sugallja, a kanál-villa szettek vissza fogna kerülni az amerikai konyhák falára.

 Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (667) Flag gondolja (33) Belföld (8) Életmód (1) Kultúra (6) Emberi kapcsolatok (36) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Jobbegyenes (2432) Mozaik (83) Tv fotel (65) Politika (1581) Tereb (142) Sport (729) Történelem (15) Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (514) Mondom a magamét (6349) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Heti lámpás (260) Vetítő (30) Nagyvilág (1464) Egészség (50) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>