Ma 2022 október 01. Malvin napja van. Holnap Petra napja lesz.
71ad9b1e3fd280e350bd3125f6c2ef05.jpg

Amerikából jelentem LXXXXI- A titokzatos M42

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az előző bejegyzésben meséltem nektek a New York-i Grand Central Terminal-ról és említettem, hogy ez a hely csupa titok. Suttogó falak, titkos csigalépcsők, megannyi meglepetés, de a legnagyobb titokról csak említést tettem.

Jöjjön hát New York City egyik féltve őrzött titka, a Grand Central Terminal alatt található földalatti terem, mely az egyszerű M42 névre hallgat.

Városi legenda, mégpedig igaz városi legenda, melyet ugyan nagyon kevesen láttak a saját szemükkel, de attól még létezik. A pályaudvaron naponta megforduló 700 ezer ember közül nagyon kevesen tudják, hogy a mélyben egy titkos terem húzódik, melynek pontos helyét nem tudjuk, melyet nem ábrázolnak térképek, melynek lejárata szupertitkos a mai napig. A nagyközönség a legelső alkalommal meglepő módon a televízióban láthatott felvételeket az M42-ről, amikor a National Geographic csatorna dokumentumfilmet forgatott róla 2007-ben.

A Grand Central Terminal nemcsak a világ egyik legnagyobb vasútállomása a földfelszín felett, de a föld alatt még ennél is nagyobb. Az állomás épülete alatt akár egy emeletes ház is elférne. Az előző bejegyzésben említettem, hogy az állomás főépülete a földfelszín felett épült, ám a peronok a föld felszíne alatt találhatóak, mégpedig két szinten. Ezek alatt húzódik New York City legnagyobb és egyben legtitkosabb alagsori terme, mely 743 m2-es  és több mint 30 méter mélyen található.

A terembe vezető út, a lejárati lépcső, illetve a lift a mai napig titkos és a teremben dolgozók szerződésben kötöttek. Senkinek nem árulhatják el, hova is mennek naponta munkába. Mert bizony az M42 a mai napig funkcionál. Itt találhatóak a Grand Central Terminal szellőző berendezései, illetve áramellátó egységeinek bizonyos elemei.

A II. Világháború idején azonban ez a terem volt a vasútállomás szíve. Amennyiben valakit megláttak a lejárat közelében, azonnal letartóztatták, s bizony a helyben kivégzést kockáztatta az az illető, akinél esetleg egy vödör homokot találtak, hisz a Grand Central szabotálása az egész nemzetet megbénította volna. Megállt volna a katonák szállítása, a fegyverellátás, a tankok és egyéb háborús masinák mozgatása, amely egyenlő lett volna a háború elvesztésével, így ezt a helyet szigorú titokban kellett tartani a polgári lakosság előtt. Valaki azonban mégis hírt szerzett a gépházról. Maga Hitler. Nemcsak a gépház létezéséről tudott, de annak pontos helyéről, megközelítési lehetőségeiről is. Mindezen információk birtokában 1942-ben két szabotőrt küldött a helyszínre, hogy tegyék tönkre a Grand Central Terminal M42-es termében működő áramfejlesztőket. Ehhez semmilyen robbanóanyagra, dinamitra nem volt szükségük, csupán az említett pár zacskónyi homokra, mely a turbinákba jutva azonnal tönkretette volna őket és leállásra kényszerítette volna az egész állomást. Az FBI azonban tudomást szerzett az akcióról és a két szabotőrt az utolsó pillanatban letartóztatták.

Azon is érdemes elgondolkodni, hogyan voltak képesek az 1910-es években ilyen hatalmas csarnokot, ilyen mélységben létrehozni. A válasz az alagsori épület falain látható. Három, egymással párhuzamos mélyedés halad végig, 30 méter mélységig. Ezeket a lyukakat fúrták ki először, majd ezeken keresztül dinamitot engedtek le, melyet felrobbantottak. Ez után következett a nehéz munka. Az üregből ki kellett emelni a törmeléket és lovaskocsival elszállítani.

A gépházból a régi turbinákat, szellőző berendezéseket nem távolították el, amikor 1990-ben egy teljesen új, számítógép vezérelt, modern rendszer vette át a helyét, hanem érintetlenül hagyták, mint muzeális kincset az utókor számára. A két rendszer egymás mellett létezik, az egyik nyugalomba vonulva, a másik szolgálva a világ egyik legnagyobb vasútállomását.

A vasútállomáson átutazók legtöbbje nem tudja, hogy 69 évvel ezelőtt ezen a helyen volt a II. Világháború egyik kulcsfontsósságú, szigorúan őrzött építménye.

Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (260) Mozi világ (440) Gazdaság (667) Flag gondolja (33) Irodalmi kávéház (514) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Nagyvilág (1464) Politika (1581) Mozaik (83) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Mondom a magamét (6342) Sport (729) Titkok és talányok (12) Szépségápolás (15) Belföld (8) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Kultúra (6) Vetítő (30) Történelem (15) Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (142) Életmód (1) Jobbegyenes (2430)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>